Την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 το απόγευμα, ετέθη ο θεμέλιος λίθος για τον κεντρικό Ιερό Ναό (Καθολικό) της νεοπαγούς Ιεράς Μονής της Τοπικής μας Εκκλησίας, η οποία τιμάται στο όνομα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και στην οποία εγκαταβιώνουν τρεις μοναχές, υπό την Καθηγουμένη Γερόντισσα Μαριάμ (Κουρνιάτη).

Στον Εσπερινό, που προηγήθηκε της θεμελιώσεως και στον Αγιασμό για την θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού, χοροστάτησε, κατόπιν προτροπής του παρόντος Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, ενώ συμμετείχαν και οι Αρχιμανδρίτες π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος, π. Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και π. Ιάκωβος Μπαλωμένος, εκ της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλη Ψαχνών, ο Εφημέριος της Ενορίας του Πάλιουρα π. Νικόλαος Κατσικαντάμης, ο Διάκονος π. Μεθόδιος Φουντούλης, η Γερόντισσα Χριστοδούλη – Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γοργοϋπηκόου Ψαχνών και αντιπροσωπεία μοναζουσών από το Ησυχαστήριο της Αναλήψεως του Σωτήρος Σκούρτων του αγίου Τανάγρας.
Η Ιερά Μονή συνεστήθη πρόσφατα, το 2006 και οι λατρευτικές ανάγκες των μοναχών, καλύπτονταν στο Παρεκκλήσιο της Ενορίας του Πάλιουρα, το οποίο τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου και την φροντίδα του οποίου είχαν και έχουν οι μοναχές της Ιεράς Μονής.
Οι εργασίες για την κατασκευή του Καθολικού ήδη ξεκίνησαν, αφού έχουν εξασφαλισθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις (μελέτες, άδεια οικοδομής από την Ναοδομία κ.λπ.) και, όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν, δύνανται να απευθύνονται στην Ιερά Μονή (τηλ. 22280.71113).