Το δημοτικό συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου συνεδρίασε για την μετεγκατάσταση υφιστάμενης ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας ΠΕΡΣΕΥΕΣ ΑΒΕΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στη θέση Μπογαζάκι από την θέση Πούντα».

Το δημοτικό συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου στην συνεδρίαση της 22 Σεπτεμβρίου 2021, αφού συζήτησε διεξοδικά την μετεγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη Θέση Μπογαζάκι από τη θέση Πούντα έλαβε υπόψη του ότι: Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων δόθηκε η προέγκριση για την μετεγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας ΠΕΡΣΕΥΕΣ ΑΒΕΕ από την θέση Πούντα στην θέση Μπογαζάκι.

Στις 19 Ιουλίου 2021 ο Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Πούντα Παναγιά έστειλε έγγραφο προς τον Δήμο εκφράζοντάς την έντονη αντίθεσή του για την μετεγκατάσταση μονάδας ιχθυοτροφείου πολύ κοντά στον οικισμό Πούντας στην θέση Μπογαζάκι.

Στις 21 Ιουλίου 2021 το Τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Καλεντζίου επίσης σύσσωμο εξέφρασε την άρνησή του για μετεγκατάσταση στην θέση Πούντα όπου υφίσταται άτυπος παραθαλάσσιος οικισμός περίπου 25 κατοικιών μονίμων και εξοχικών.

Στο Καλέντζι υπάρχουν συνολικά εννέα άδειες για 218 στρέμματα ιχθυοκαλλιεργειών τα περισσότερα από κάθε άλλη κοινότητα στον Δήμο μας. Σε κάθε περίπτωση η Τοπική Κοινωνία αντιδρά σε κάθε μετεγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών ειδικά στον κόλπο μεταξύ «Πρασίνου» (Λατομείο ΑΓΕΤ) έως και την θέση «Στεφάνι». Η περιοχή μέχρι τώρα είναι χωρίς ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ υπάρχουν σημεία όπου κάτοικοι και παραθεριστές κάνουν μπάνια, ειδικά στην περιοχή Πούντα όπου υφίσταται και ο άτυπος οικισμός. Η μετεγκατάσταση πιθανόν είναι η αρχή ώστε να εγκατασταθούν και άλλες ιχθυοκαλλιέργειες υποβαθμίζοντας πλήρως την περιοχή. Μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να ζητήσει:

1. Την ακύρωση της μετεγκατάστασης της εταιρείας Περσεύς στην θέση Μπογαζάκι και οποιαδήποτε άλλη μετεγκατάσταση νέας ιχθυοκαλλιέργειας στα όρια του Δήμου μας, ο οποίος έχει ήδη κορεσθεί με περισσότερα από 420 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης ιχθυοκαλλιεργειών στην πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου.

2. Να σταλεί έγγραφο με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς όλες τις υπηρεσίες/όργανα υπεύθυνα για την αδειοδότηση ιχθυοκαλλιεργειών (ΑΔΘΣΤΕ Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, ΠΣΤΕ Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος, Επιτροπή Περιβάλλοντος ΠΣΤΕ) όπου θα ενημερώνουμε την αντίθεσή μας αυτή και να τονίσουμε την ανάγκη για την άμεση ενημέρωσή μας σε κάθε στάδιο μελλοντικών αδειών, επεκτάσεων, μετεγκαταστάσεων, αλλαγής επωνυμίας μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στα όρια του Δήμου μας ώστε να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.

Ακολουθείστε μας στο Google News