Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, επί της Ετήσιας Ειδικής Έκθεσης του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, ως εισηγητής της ΝΔ, έθιξε μεταξύ άλλων τις παθογένειες του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.

Αρχικά, ο κ. Ζεμπίλης αναγνώρισε ότι διαχρονικά υπήρξαν πολλά προβλήματα στην σωφρονιστική πολιτική της χώρας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά τα χρόνια της κρίσης. Οι άθλιες συνθήκες κράτησης, ο υπερπληθυσμός στα ιδρύματα, η διαβίωση των κρατουμένων, τα οργανωμένα κυκλώματα και τα κρούσματα παραβατικότητας και βίας είναι χαρακτηριστικά φαινόμενα, τα οποία οφείλονται εν γένει στο σύστημα δικαιοσύνης και χρήζουν νομοθετικών πρωτοβουλιών για να βελτιωθούν.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει κτιριακός εκσυγχρονισμός των κτιριακών δομών των ιδρυμάτων. Μάλιστα, ως παράδειγμα ανέφερε τις φυλακές της Χαλκίδας, όπου δεν πληρούνται ούτε οι στοιχειώδεις απαιτούμενες προδιαγραφές, παρά τις υπερπροσπάθειες του διευθυντή και του προσωπικού. Η εικόνα αυτή, που παρατηρείται σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, πρέπει να εκλείψει άμεσα, καθώς δυσφημεί την χώρα και προκαλεί την καταδίκη της από το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τον λόγο αυτό ζήτησε την άμεση μετεγκατάσταση των φυλακών Χαλκίδας, σε νέο σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα εκτός πόλης.

Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του Θανάση Ζεμπίλη: https://bit.ly/2FwXgp3