Το σωματείο εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό, με σχετική ανακοίνωση τους κατακρίνει την κίνηση του ιδιοκτήτη της εταιρείας κου Αδαμόπουλου, να κλείσει την πόρτα του εργοστασίου, γιατί δεν αποδέχονται οι εργαζόμενοι τις μειώσεις στους μισθούς τους και γιατί ζητούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής ότι σήμερα το πρωί βρήκαμε κλειστή την πύλη του εργοστασίου. Ο βιομήχανος Αδαμόπουλος (Αlfa Wood) αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο γιατί δεν δεχόμαστε να υπογράψουμε μείωση 20%, γιατί ζητάμε να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα, γιατί δίνουμε αγώνα να σταματήσουν οι απολύσεις, να δουλέψει το εργοστάσιο, να μην διαλυθεί το σωματείο.

Είναι συκοφαντία ότι υπάρχει παρεμπόδιση της παραγωγικής δραστηριότητας αφού μέχρι χθες που μπορούσαμε να μπούμε για δουλειά η παραγωγή γίνονταν κανονικά.

Το εργοστάσιο της σημερινής Σέλμαν δημιουργήθηκε από την απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων και από τις επιδοτήσεις που ήταν τα χρήματα επίσης των εργαζομένων και του λαού και δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει την παραγωγική του δραστηριότητα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕΛΜΑΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Προς όλους τους εργαζόμενους

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Είναι γνωστό ότι το 2010 η εταιρία που εργαζόμαστε εξαγοράστηκε από την Alfa Wood. Η κίνηση αυτή δημιούργησε έναν κολοσσό στον κλάδο του ξύλου όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και τουλάχιστο σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Ο ιδιοκτήτης Αδαμόπουλος έχει στην ιδιοκτησία του το Εργοστάσιο της Σέλμαν στη Χαλκίδα μαζί με το ιδιόκτητο λιμάνι, το Εργοστάσιο της Σέλμαν στην Κομοτηνή, πολυτελή γραφεία και εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα, αποθήκες στην Αλεξανδρούπολη, το 85% της Χατζηλουκάς ΑΒΕΤΕ, το 100% της Ξυλεμπορικής Πατρών, το 100% της Τζήλος ΑΕ, το 50% της Σέλμαν Sofianos Παρκέτα ΑΕ, το 40% της Sofrom Ρarquet ΑΕ στη Ρουμανία, την Αlfa Wood Πίνδος, την Αlfa Wood Βulgaria, Αlfa Wood στη ΒΙΠΕ Λάρισας, το Αlfa Wood Shop στον Τύρναβο, το κέντρο έκθεσης Αlfa Wood Επιπλο, ενώ συμμετέχει στην Αlfa Wood Νευροκόπι ΑΕΒΕ και στην Ξυλοτεχνική Ηπείρου. Αυτά είναι αυτά που γνωρίζουμε!!!

Οι περισσότεροι εργαζόμαστε στη Σελμαν 10ετίες τώρα. Το 1962 ήταν ένα μεγάλο «ξυλουργείο» και στην πορεία έγινε η Σέλμαν που γνωρίζουμε. Έβαλε νέες γραμμές παραγωγής, έφτιαξε και αγόρασε άλλα εργοστάσια.

Όλα αυτά έγιναν από τη δικιά μας απλήρωτη δουλειά και από τις επιδοτήσεις που ήταν τα χρήματα των εργαζομένων και του λαού της χώρας μας. Εμείς δεν απολαύσαμε τίποτα γιατί ακόμα και όταν πληρωνόμασταν ποτέ η μισθός μας δεν ήταν ίσος με αυτά που παράγαμε.

Σήμερα συνεχίζουν να παίζουν επιχειρηματικά παιχνίδια στην πλάτη μας με στόχο να δουλέψουμε για 500€, χωρίς ειδικότητες, ωράρια κ.τ.λ..

Μας τρομοκρατούν με την απειλή της ανεργίας ώστε να μη μιλάει κανείς. Μέχρι χθες όποιος μιλούσε ήταν ο απολυμένος του επόμενου μήνα, σήμερα που αγωνιζόμαστε για να πληρωθούμε μας απειλούν ότι θα κλείσουν το εργοστάσιο.

Είναι ολοφάνερο ότι ακόμα και να κλείσει το εργοστάσιο, αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αλλά γενικότερων σχεδιασμών του επιχειρηματία που θα του επιτρέψουν να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό παντού.

Η «αναστολή λειτουργίας» του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας δεν γίνεται γιατί εργαζόμενοι και απολυμένοι διεκδικούμε τα αυτονόητα, δηλαδή δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Η «αναστολή λειτουργίας» είναι σχεδιασμένος εκβιασμός που συνδέεται με τους επιχειρηματικούς στόχους του ομίλου.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είδαμε μεταφορά πελατών – κεφαλαίων – παραγωγής από τη Σελμαν στην Αlfa Wood. Δηλαδή είδαμε να παράγει η Σέλμαν, να πουλάει η Αlfa Wood, να εισπράτει η Αlfa Wood αλλά να μην εισπράττει η Σέλμαν. Πιθανά να είναι και αυτές οι κινήσεις μέρος του ίδιου σχεδίου όπως και οι 500 απολύσεις των τελευταίων ετών.

Πιθανό είναι και το προσωρινό κλείσιμο ώστε να γλιτώσει από τα τραπεζικά δάνεια στη λογική αγόρασα την εταιρία, δεν θα αγοράσω και τα χρέη(!!!). Ένα είναι σίγουρα: ότι μια Σέλμαν εκατομμυρίων δεν θα κλείσει για 600-800 χιλιάδες € που είναι η μισθοδοσία μας μαζί με τις δόσεις των συναδέλφων μας απολυμένων. Είναι εκβιασμός!

Η εναλλακτική πρόταση του Αδαμόπουλου είναι να δουλέψουμε απλήρωτοι, να υπογράψουμε μισθούς 500€, να μη σηκώνουμε το κεφάλι. Στις 20/09/12 ήρθε και μας πρότεινε μείωση 20%. Στις 28/09/12 είχε συμφωνήσει ότι θα μας πληρώσει (εργαζόμενους και απολυμένους). Μετά την άρνηση του -20% ξεκίνησε να βγάζει προϊόντα από το εργοστάσιο. Στις 30/09/12 πλήρωσε το εργοστάσιο της Κομοτηνής για να εμποδίσει το συντονισμό του αγώνα μας. Στις 3/10/12 πλήρωσε στην Λάρισα για τον ίδιο λόγο. Στις 04/10/2012 βρήκαμε την πύλη κλειστή ενώ μέχρι την προηγούμενη ημέρα η παραγωγή γινόταν κανονικά!!!

Άμεσα χρειάζεται να κινητοποιηθούμε ώστε να εμποδιστεί η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, να υπογραφεί η ΣΣΕ. Καλούμε τους συναδέλφους στα υπόλοιπα εργοστάσια σε κοινό συντονισμό για να μην περάσουν τα σχέδια του βιομήχανου. Με κοινό συντονισμένο αγώνα έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε το σχέδια και να υπογράψουμε ΣΣΕ. Αυτό φοβούνται όλοι οι εργοδότες, μη μας βρούνε απέναντί του ενωμένους σαν μια γροθιά.

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.
Έχουμε υποχρέωση σε εμάς και τα παιδιά μας
Καλούμε σε εργατική αλληλεγγύη του συναδέλφους που δουλεύουν στον όμιλο. Το σχέδιο δεν αφορά μόνο εμάς. Καλούμε σε εργατική αλληλεγγύη ολόκληρη την εργατική τάξη γιατί τους ίδιους σχεδιασμούς έχουν για όλους τους εργαζόμενους. Ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτούς τους σχεδιασμούς.