Ο Ιστορικός – Αρχαιολόγος κ. Νικόλαος Καρατζάς κάνει αναφορά σε άρθρο του Θ. Θεοχάρη, στην εφημερίδα «Ευβοϊκός Δεσμός» Σεπτέμβρης – Οκτώβρης 1961 όπου περιγράφει την δομή των κτιρίων που βρίσκονταν στην περιοχή Κάστρο της Χαλκίδας.

Τη Χαλκίδα αυτή αγνοούν οι επισκέπτες, καθώς περνούν χωρίς να βλέπουν τίποτε. Όπως για παράδειγμα την ιστορικότερη πλατεία της μεσαιωνικής Χαλκίδας, γνωστή ως «Πλατεία του Κάστρου», η οποία βρίσκεται μεταξύ των οδών Κώτσου, Σταμάτη και Παπαλουκά, απέναντι από το Τζαμί, σχολιάζει ο κ. Καρατζάς.
Εφημ.: Δεσμός. Χαλκίδα. Σεπτέμβρης – Οκτώβρης 1961. εκδ. 
«Ο περίπατος σίγουρα μέσα στην πόλη είναι μια πορεία γεμάτη συγκινήσεις. Κάτι πλανιέται ακόμη μέσα στους δρόμους τους παλιούς από την πονεμένη ευγένεια της Φραγκιάς και από την βαριά νωχέλεια του ανατολίτη επιδρομέα. 
Πολλά πράγματα έχει να δει κανείς στην παλιά πόλη, πολλά που οι ίδιοι οι Χαλκιδέοι δε θέλησαν να τα πονέσουν, να τα αγαπήσουν και να τα διώξουν έξω από την αφάνεια, σε ζωικό οργασμό.
Δρομάκια πλάτους ενός μέτρου, πολλά σπιτάκια πλάι σε τουρκικά σεράγια, βρύσες μαρμάρινες, σπίτια με φράγκικα οικόσημα και άλλα σε ρυθμό παλαιό τουρκικό, με καταφανή επίδραση της αραβικής τέχνης, με σαχνίσια και καφασωτά παράθυρα. 
Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Χαλκίδα, πήραν στην κατοχή τους όλα τα μέγαρα των Βενετσάνων. Σε αυτά και στα άλλα που έκτισαν πρόσθεσαν καλλιτεχνικούς «εξώστες», και διαρρύθμισαν το εσωτερικό τους χώρο με τον ιδιότυπο ανατολίτικο ρυθμό, με ξύλινα ανατολίτικα ντουλάπια, μς υπερώα, με ταβάνια σκαλιστά και άλλα κοσμήματα.
Τη Χαλκίδα αυτή αγνοούν οι επισκέπτες, καθώς περνούν χωρίς να βλέπουν τίποτε. Όπως για παράδειγμα την ιστορικότερη πλατεία της μεσαιωνικής Χαλκίδας, γνωστή ως «Πλατεία του Κάστρου», η οποία βρίσκεται μεταξύ των οδών Κώτσου, Σταμάτη και Παπαλουκά, απέναντι από το Τζαμί. 
Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας η πλατεία αυτή, ήταν το επίσημο κέντρο, όπου σύχναζαν οι λόγιοι και οι προύχοντες του καιρού εκείνου. Ήταν ο τόπος των στρατιωτικών γυμνασίων και επιδείξεων της φρουράς του Ενετού διοικητού, του Βαίλου της πόλης. 
Σε αυτή την πλατεία – όπως αναφέρει το χρονικό-σφαγιάστηκαν το 1470, σαρανταπέντε προδότες Δαλματοί, ο αρχηγός τους Θωμάς, και μια Πέμπτη στις 12 Ιουλίου 1470 μετεβλήθη σε σφαγείο. 
Έγινε η φοβερότερη μάχη, το μεγαλύτερο μακελείο. Έπεσαν ανδρείοι Βενετσιάνοι και ντόπιοι προύχοντες, χτυπωντας τα λεφούσια του σουλτάνου Μωάμεθ, που ορκίσθηκε να αφανίσει τη Χαλκίδα και τη φρουρά της. Εκεί στο χώρο, σφαγιάσθησαν από τους Γενιτσάρους χίλια τόσα παιδιά, γιατί με τις σφενδόνες τους βοηθούσαν στην άμυνα του κάστρου. Εκεί μπροστά σε σωρούς συγκέντρωσαν τα κεφάλια των σφαγιασθέντων. 
Εκεί ήταν το κέντρο της πόλης, το κέντρο της Τουρκιάς και τριγύρω τα τουρκικά σαράγια. Όπως αναφέρει και ένα τραγούδι της εποχής: εκεί είχαν τα παλάτια τους, και τα υπάρχοντά τους, τις όμορφες χανούμισσες και όλα τα καλά τους.
Επί Τουρκοκρατίας, ήταν γνωστή ως «Πλατεία του Τζαμιού», και στα Οθωνικά χρόνια ως «Πλατεία του Συντάγματος», ή του «Φρουρίου» ή του «Ρολογιού», από το ηλιακό ωρολόγιο που υπήρχε και συνήθως παιάνιζε η στρατιωτική μπάντα. 
Όλη αυτή την πλατεία καλύπτει ένα τεράστιο θολωτό βραχνό σπήλαιο, που παλαιότερα χρησιμοποιείτο για μεταξουργείο και έγινε στις μέρες μας, στον πρώτο πόλεμο, αντιαεροπορικό καταφύγιο. Από εκεί ξεκινούσε μια σήραγγα που κατέληγε στο νεκροταφείο. 
Εκεί, γύρω από την πλατεία βρισκόταν το κονάκι του Πασά του Ευρίπου και το τουρκικό διοικητήριο. Στα κατοπινά χρόνια το σχολείο, η αστυνομία το Φρουραρχείο κ.ά. 
Υπήρχε ακόμη, το οικοδόμημα Σανδουκάκη, το πρώτο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, οπού ο διοικητής χρησιμοποιούσε και για τράπεζα και σπίτι του. 
Σε όλα τα προπολεμικά χρόνια υπήρχαν στην πλατεία τεράστιοι σωροί από πέτρινες μπάλες. Ήταν αυτές που χρησιμοποιούσε ο Μωάμεθ ο Πορθητής από τις 11 Ιούνη έως τις 12 Ιούλη του 1470. 
Πολιορκούσε με 120.000 στρατό και 400 καράβια τη Χαλκίδα. Μεγάλος χαλασμός, κόλαση από φωτιές. Καμιά δε λάθεψε από τις λίθινες μπόμπες του. 
Όπως αναφέρει ο ιστορικός Μίλλερ: ” μπορεί να δει κανείς τους μεγάλους σωρούς από τις πέτρινες μπάλες στην πλατεία του Κάστρου, δια ανάμνησιν της μεγάλης πολιορκίας».                                                                
Ακολουθείστε μας στο Google News