Ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, Γ.Μαρίνος με επιστολή του στο Δήμαρχο Κύμης επισημαίνει την αντίθεση του κόμματος στη διοικητική μεταρρύθμιση.

Επιστολή του Γιώργου Μαρίνου Βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ για την συγκέντρωση του Δήμου Κύμης με τους φορείς της περιοχής, την Κυριακή 11-4-10, με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Προς τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύμης. Προς το λαό της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής:

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απορρίπτει και αντιπαλεύει το σχέδιο για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποκαλεί «Καλλικράτη», το οποίο κινείται στην κατεύθυνση του σχέδιο Καποδίστριας ΙΙ που προωθούσε η ΝΔ την προηγούμενη περίοδο.

Το κόμμα μας καταδικάζει αυτό το σχέδιο γιατί είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Εύβοια, στην Κύμη, στο Αλιβέρι, σε κάθε περιοχή.

Το σχέδιο Καλλικράτης στοχεύει να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο το αστικό κράτος, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
Δημιουργούν ένα εργαλείο για την επιβολή ακόμα πιο σκληρής πολιτικής στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τις εργασιακές σχέσεις, στη φορολογία, σε όλους τους τομείς.

Το ΚΚΕ δεν μιλάει τώρα, για πρώτη φορά για την λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση.
Εναντιώθηκε, καταψήφισε, αντιπάλεψε το γνωστό Καποδίστρια Ι με τον οποίο έγινε η αρχή της συνένωσης των δήμων για να διαμορφωθεί μηχανισμός που θα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά, για τις ανάγκες του κεφαλαίου, κεντρικές λειτουργίες, του αστικού κράτους.

Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ και ανέδειξαν ακόμα πιο καθαρά ότι στις συνθήκες της εξουσίας των λίγων, στις συνθήκες της εξουσίας που τα ηνία κρατάει η πλουτοκρατία, καμιά διοικητική μεταρρύθμιση, καμιά συνένωση δήμων δεν μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί η ανάπτυξη της κάθε περιοχής καθορίζεται από το στόχο της κερδοφορίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Η γνώμη μας είναι ότι η οργάνωση αντίστασης, η ανάπτυξη μαζικού κινήματος ενάντια στο σχέδιο Καλλικράτης θα έχει αποτέλεσμα και προοπτική στο βαθμό που στρέφεται κατά της αντιλαϊκής εξουσίας και πολιτικής και δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια, στην έδρα του Δήμου ή της Περιφέρειας.
Η συμβολή του λαϊκού κινήματος θα είναι μεγάλη στο βαθμό που θα διεκδικεί στόχους που αντιστοιχούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και θα βάζει το δικό του λιθαράκι στην αλλαγή συσχετισμού δύναμης, για να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει στο πέρασμα της εξουσίας στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων, που είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία πραγματικά λαϊκών θεσμών.

–  Μαζική καταδίκη Καλλικράτης.
–  Όχι στη μεταφορά κεντρικών κυβερνητικών αρμοδιοτήτων στην τοπική Διοίκηση γιατί με αυτό επιδιώκουν να φορτώσουν πρόσθετα βάρη στις πλάτες του λαού.
–  Μαζικός αγώνας για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.
–  Πλήρη, σταθερή δουλειά για όλους.
–  ΟΧΙ στα φορομπηχτικά μέτρα.
–  Κατάργηση της νομοθεσίας που καθιστά τους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης επιχειρήσεις.
–  Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, δημιουργία υποδομής για δημόσια προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες καταστροφές, προστασία του περιβάλλοντος.