Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης, ζητώντας να αρθεί η απόλυση εργαζομένου από τη διοίκηση τη ΛΑΡΚΟ και να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του.

Στις 18 Αυγούστου η διορισμένη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διοίκηση της ΛΑΡΚΟ αποφάσισε την απόλυση του Ανδρέα Δαλάκα, εργαζόμενου 26 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, επικεφαλής του τμήματος Υψηλής Τάσης, πατέρα 3 παιδιών και κατοίκου της Λάρυμνας.

Οι γραπτοί λόγοι απόλυσης …κανένας. Δικαστικός επιμελητής τού κοινοποίησε την απόλυση με την επιταγή της αποζημίωσής του, χωρίς να αναγράφονται επάνω στην καταγγελία σύμβασης οι λόγοι απόλυσης.

Οι επίσημοι προφορικοί λόγοι απόλυσης από την πλευρά της διορισμένης Διοίκησης είναι πως ο Ανδρέας Δαλάκας “πήγε ενάντια στα συμφέροντα της ΛΑΡΚΟ”. Επειδή το 2008 από τους χώρους στο βουνό Κοκκίνι εκεί όπου η ΛΑΡΚΟ αποθέτει μπάζα, σκουριές, κάρβουνο κλπ., ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καεί δασική έκταση, αλλά και ελαιοπερίβολα κατοίκων της περιοχής.

Μεταξύ των μαρτύρων που αυτεπάγγελτα κάλεσε η Πυροσβεστική Αταλάντης ήταν και ο Ανδρέας Δαλάκας ο οποίος κατέθεσε όπως και οι άλλοι μάρτυρες την αλήθεια. Δηλαδή ότι η φωτιά ξεκίνησε από χώρο της ΛΑΡΚΟ για τον οποίο είναι υπεύθυνη και ελέγχει τη φύλαξή του. Το ίδιο δήλωσε, όπως και οι υπόλοιποι μάρτυρες, στο πρωτόδικο δικαστήριο στο οποίο η ΛΑΡΚΟ καταδικάστηκε.

Στην αρχή του φετινού καλοκαιριού, πριν εκδικαστεί στο εφετείο η υπόθεση, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ κάλεσε τον Ανδρέα Δαλάκα και εκβιαστικά, απειλώντας τον με απόλυση, του ζήτησε να αλλάξει την πρώτη μαρτυρία. Φυσικά αυτό δεν έγινε.

Αποτέλεσμα της τίμιας, συνειδητής συμπεριφοράς του να υπερασπιστεί την αλήθεια ήταν να προχωρήσει η διορισμένη Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ στην εκδικητική απόλυσή του.

Η απόλυση, βέβαια, είναι μελετημένη και έχει στόχο να καλλιεργήσει την τρομοκρατία για όποιον σηκώνει κεφάλι.

Ειδικά την τελευταία 10ετία οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής είναι μάρτυρες στα εργοδοτικά εγκλήματα της ΛΑΡΚΟ, είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον είτε ακόμη και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Η διορισμένη από την κυβέρνηση Διοίκηση επενδύει στη συγκεκριμένη απόλυση γιατί επιδιώκει να εξασφαλίσει “σιγήν ιχθύος” από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αρθεί η κατάφωρα άδικη απόλυση του Ανδρέα Δαλάκα από τη ΛΑΡΚΟ και να επανέλθει άμεσα στην εργασία του».