Τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με την καθημερινή μεταφορά των μαθητών σε περιοχές της Εύβοιας, αφού τα μισθωμένα ταξί, δεν έχουν πληρωθεί από το 2011. Τόσο οι Δήμοι όσο και το Κράτος χρωστούν χρήματα στα ΚΤΕΛ Ευβοίας, το οποίο μισθώνει τα ταξί. Αναλυτικά τα ποσά. Τι είπε στο eviaportal.gr ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ευβοίας, Χρήστος Παπαγεωργίου.

Το ΚΤΕΛ Ευβοίας συνεχίζει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να μισθώνει λεωφορεία και ταξί για την μεταφορά των μαθητών σε όλη την Εύβοια.

Επιπλέον, κάποια λεωφορεία τακτικών δρομολογίων εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό μαθητών, μέχρι κάποιο σημείο.

Το πρόβλημα με τα ταξί

Τα ταξί αναλαμβάνουν τις απομακρυσμένες περιοχές που ο αριθμός των παιδιών είναι μικρός.

Το ΚΤΕΛ, όμως, δεν έχει λάβει χρήματα από το κράτος κι έτσι με την σειρά του δεν μπορεί να πληρώσει τα ταξί.

Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι από τους οδηγούς των ταξί θέλουν να σταματήσουν τα δρομολόγια. Συγκεκριμένα στο σύνολό τους, είναι δύο από το Μαντούδι, ένας από το Αλιβέρι και ένας από το Αυλωνάρι.

Ο Πρόεδρος, Χρήστος Παπαγεωργίου, όπως μας είπε, ζήτησε από τους γονείς να κάνουν υπομονή και θέλει την συμβολή τους για να μεταφερθούν τα παιδιά τους με άλλα ταξί στα σχολεία.

Οι μαθητικές κάρτες

Τα ΚΤΕΛ, εκτός από την μίσθωση των λεωφορείων και ταξί για την μεταφορά των μαθητών, βγάζουν και μαθητικές κάρτες, ή αλλιώς «Ειδικά Μαθητικά Δελτία», τα οποία διανέμονται στους μαθητές όλων των Δήμων Ευβοίας.

Τα «Ειδικά Μαθητικά Δελτία» εξυπηρετούν την δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών είτε με σχολικά λεωφορεία, είτε με τα τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ σε όλη την Εύβοια.

Για τις μαθητικές, αυτές, κάρτες ο κάθε Δήμος πρέπει να καταβάλει στο ΚΤΕΛ, ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε χρόνο, που αναλογεί στους μαθητές που έχει.

Τα χρεωστούμενα

Οι οφειλές για την σχολική χρονιά 2011-12, τόσο από τους Δήμους όσο και από το Κράτος, φτάνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ!

Συγκεκριμένα, το Κράτος χρωστά στα ΚΤΕΛ Ευβοίας, για την μίσθωση των αυτοκινήτων, 2.300.000 ευρώ.

Οι Δήμοι, για τις μαθητικές κάρτες, χρωστούν στο ΚΤΕΛ Ευβοίας 800.000 ευρώ, παρόλο που αυτά τα χρήματα τα έχουν λάβει από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ένας μόνο Δήμος έδωσε 80.000 ευρώ από αυτά που όφειλε για την περσινή σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κάθε Δήμος οφείλει στο ΚΤΕΛ κατά προσέγγιση:

Καρύστου: 104.100 ευρώ (είναι από τους δήμους που έδωσαν λίγα από τα οφειλούμενα, περίπου 50.000)
Κύμης- Αλιβερίου: 150.000 ευρώ
Χαλκίδας: περίπου 89.400 ευρώ
Ερέτριας: 39.000 ευρώ
Αιδηψού-Ιστιαίας: 246.300 ευρώ
Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας: 138.000 ευρώ

Οι οφειλές στο σύνολό τους είναι 766.800 ευρώ

Έτσι το ΚΤΕΛ, με την σειρά του, οφείλει στους προμηθευτές πετρελαίου, στα ταξί, καθώς και στους υπαλλήλους.

Το 2011, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε –επέβαλε- έκπτωση 20% από τα ΚΤΕΛ.

Το 2012, ζήτησε ξανά έκπτωση 7%.

Τέλος, για την σχολική χρονιά 2012-13, ζήτησε και πάλι έκπτωση 17%.

Οι τελευταίες δύο εκπτώσεις είναι ένα θέμα υπό συζήτηση και υπάρχει το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν, να γίνει δηλαδή μια έκπτωση της τάξης του 10% και για τα δύο χρόνια.

Σε επαφή που είχε η Ομοσπονδοία με το γραφείο του κου Στυλιανίδη, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ευβοίας κος Παπαγεωργίου, μίλησαν για την κάλυψη μέρους των οφειλών.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι για το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου του 2012 θα προσπαθήσει να δώσει σε όλα τα ΚΤΕΛ ανά την Επικράτεια κάποιο ποσό, στο σύνολο τους είναι γύρω στα 17 εκατ. ευρώ.

Όσο για το διάστημα Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου του 2011, ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ανήκει σε άλλον Προϋπολογισμό, και ότι για να καλυφθεί θα πρέπει να λάβει χρήματα από το πακέτο διάσωσης των 31 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ευβοίας, Χρήστος Παπαγεωργίου, μας είπε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι με τα χρήματα αυτά να καλύψει τις οφειλές σε ταξί και προμηθευτές, και ύστερα στα λεωφορεία.

Το Κράτος οφείλει επίσης 300.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος στα ΚΤΕΛ Ευβοίας