Ο Κώστας Χαϊνάς σχολιάζει το προγραμματισμό της ΔΕΗ για την περιοχή Αλιβερίου, έτσι όπως παρουσιάστηκε απο τον πρόεδρό της.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Χαϊνάς αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Την προηγούμενη εβδομάδα διαβάσαμε το όραμα της ΔΕΗ για το Αλιβέρι, που μας επικοινώνησε η Διοίκηση της και μάλιστα το αποκαλεί «…Όραμά της για την ανάπλαση της περιοχής…» (!!!). Όψιμα  βέβαια θυμήθηκε και το περιβάλλον η ΔΕΗ αφού μας λέει ότι οι νέες μονάδες «…θα πληρούν τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους…». Και για να δελεάσει τους ιθαγενείς, μας διαβεβαιώνει ότι οι Μονάδες που σκοπεύει να κατασκευάσει θα είναι τεχνολογικά υπερσύγχρονες – ίδιες με αυτές που κατασκευάζονται στην Ευρώπη (!).

Αν πάρουμε τη μέχρι σήμερα πολιτική της στην περιοχή, το «Όραμά» της για την περιοχή ήταν : Κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος. Καμιά περιβαλλοντική αποκατάσταση. Κανένα δένδρο δεν φυτεύθηκε. Οι «στάχτες», εκεί που θέλει να κτίσει το νέο εργοστάσιο λιθάνθρακα, είναι εκεί για να θυμίζουν… Καμιά πρόνοια για τους λιγνιτωρύχους του Αλιβερίου που πολλοί πέθαναν πριν ακόμη βγουν στη σύνταξη.
Και αυτά είναι διαπιστώσεις που βασίζονται σε στοιχεία :

1. Το Αλιβέρι είναι σήμερα μια από τις περισσότερο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας σύμφωνα με πρόσφατα ευρύματα της μελέτης του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Αλέξη Παπαγιάννη, διαπίστωση και άλλων επιστημονικών μελετών.

2. Τα αιωρούμενα τοξικά σωματίδια PM2,5 τα οποία εκπέμπουν οι μονάδες χρόνια τώρα, σε τετραπλάσσιες (!) ποσότητες, από τα επιτρεπόμενα όρια, είναι πολύ επικίνδυνα αφού εισχωρούν βαθειά στους πνεύμονες και στην συνέχεια στο αίμα με μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που τα εισπνέουν.

3. Γιατί οι καταγραφές των εκπομπών «φονικών» μικροσωματιδίων, είναι αυξημένες κατά τις ώρες της νύχτας ; Μήπως γιατί τη νύχτα δεν λειτουργούν τα φίλτρα των μονάδων ;

4. Μελέτη του Πανεπιστήμιου Πατρών έχει εντοπίσει στην παράκτια ζώνη του Αλιβερίου, αυξημένες ποσότητες βαρέων μετάλλων (νικελίου, καδμίου, μολύβδου και χρωμίου).

5. Μελέτη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι σε περιοχές της θάλασσας που είναι κοντά στις μονάδες, οι τιμές του νικελίου είναι πολύ ψηλά από τα επιτρεπόμενα όρια.

6. Καμιά μελέτη περιβαλλοντικών όρων, επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών, αερίων και στερεών αποβλήτων δεν εφάρμοσε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ. Απλά γιατί δεν είχε και αν είχε δεν τις εφάρμοζε.

7. Κανένα σταθμό μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και μετεωρολογικών παραμέτρων δεν είχε η ΔΕΗ στα 55 χρόνια λειτουργίας της στο Αλιβέρι. Απλά γιατί δεν ήθελε.

8. Καμιά επιδημιολογική μελέτη στους εργαζόμενους της και τους συνταξιούχους της δεν έκανε η ΔΕΗ στα 55 χρόνια λειτουργίας της. Απλά γιατί δεν ενδιαφερόταν για το θέμα.

9. Όλα τα χρόνια χρησιμοποιεί ως χημικό μέσο δέσμευσης του οξυγόνου την επικίνδυνη υδραζίνη, ενώ υπάρχουν πολύ πιο ακίνδυνα υλικά. Απλά γιατί αδιαφορούσε.

10. Όλα τα χρόνια λειτουργίας των παλιών ατμοηλεκτρικών σταθμών δεν έκανε καμιά σοβαρή επένδυση για τον εκσυγχρονισμό των καυστήρων με χρήση βελτιωτικών καύσης, με σκοπό την μείωση εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Απλά γιατί δεν έτσι ήθελε να λειτουργούν.

11. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ δεν έκανε ούτε ένα έργο στο Αλιβέρι. Μια πλατεία, ένα πάρκο, κάτι. Απλά γιατί δεν τους ενδιέφερε ο τόπος. 

Οι κάτοικοι όμως της περιοχής «πλήρωσαν» ακριβά το όραμα της ΔΕΗ μέχρι σήμερα. Πολλοί και με τη ζωή τους και με βλάβες στην υγεία τους. 

Το «Όραμα» λοιπόν που προβάλλει ο κ. Αθανασόπουλος και η ΔΕΗ για το Αλιβέρι, δημιουργεί αμφιβολίες κατ»αρχήν στον κάθε πολίτη όσο καλόπιστος και αν είναι, για την πολιτική που ακολούθησε μέχρι και σήμερα.

Περίοπτη θέση στο «Όραμα» της ΔΕΗ για την περιοχή κατέχει η νέα μονάδα λιθάνθρακα που θέλει να δημιουργήσει. Πέρα από το γεγονός ότι το οικόπεδο που προβλέπεται να γίνει η νέα μονάδα δεν της ανήκει, τεράστια ερωτήματα τίθενται όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη νέα μονάδα. Και αυτά δεν απαντώνται από το «Όραμα» της ΔΕΗ.

1. Ο αέρας της περιοχής θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 336 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων, 3,4 εκατομμύρια τόνους οξειδίων του αζώτου, 2,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου και 4,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Τι λέει γιαυτό η ΔΕΗ ;

2. Σύμφωνα με τη σύμβαση του Κιότο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020 σε σχέση με το 2005. Με την επιλογή του λιθάνθρακα – του πιο βρώμικου καύσιμου – η ΔΕΗ τορπιλίζει το στόχο αυτό. Πως θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο στην ΔΕΗ και σε όλους τους υπέρμαχους του λιθάνθρακα, όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα που μένουμε και που ζούμε ;

3. Η ΔΕΗ πλήρωσε μόνο το 1ο εξάμηνο του 2008 για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων περίπου 60 εκατ. ευρώ (!). Εάν υλοποιήσει τα σχέδιά της για μονάδες λιθάνθρακα έχει υπολογίσει ότι θα πληρώνει πάνω από 2 δις. ευρώ κάθε χρόνο για τις εκπομπές διoξειδίου του άνθρακα ; Μάλλον δεν την ενδιαφέρει, γιατί εύκολα θα μετακυλήσει το κόστος αυτό στους καταναλωτές μέσω της αύξησης της τιμής του ρεύματος.

4. Στο «Όραμα» της ΔΕΗ λείπουν απ»ότι φαίνεται τα μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας. Η Greenpeace και άλλες οργανώσεις, της έχουν προτείνει να δώσει δωρεάν σε κάθε νοικοκυριό λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Με την κίνηση αυτή θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως ενός δις. κιλοβατώρων και θα είχαμε μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 1 εκατ. τόνους κάθε χρόνο. Προφανώς δεν την ενδιαφέρει το θέμα της εξοικονόμησης της ενέργειας και γι αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τις μεγάλες απώλειες που υπάρχουν στα δίκτυα διανομής και γενικά σε ηλεκτροβόρες δραστηριότητες.

5. Στο «Όραμα» της ΔΕΗ επίσης δεν υπάρχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αξιοποίησή τους για τη παραγωγή ενέργειας. Γι αυτό δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε, οι επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα (με σωστή βέβαια χωροθέτηση και όχι όπως γίνονται σήμερα) και σε άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι αυτό δεν προχωρούν σε προγράμματα ενθάρυνσης ακόμη και επιδότησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σπίτια μας και στα δημόσια κτίρια. Γι αυτό η χώρα μας είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Γιατί κάποιοι (όπως οι κύριοι της διοίκησης της ΔΕΗ) δεν τις θέλουν και προτιμούν να εισάγουν λιθάνθρακα.
Τα ανταλλάγματα που δίνει το «Όραμα» της ΔΕΗ στους κατοίκους της περιοχής είναι «χάντρες και καθρεπτάκια». Κάποιες θέσεις εργασίας σε μια αμφιλεγόμενη «ανάπτυξη» που θα επιφέρει την περιβαλλοντική κατάρρευση της περιοχής. Βεβαίως οι πολιτικές ευθύνες για όλα όσα αναφέρθηκαν, βαρύνουν την κεντρική εξουσία  – διαχρονικά – αφού ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Ευχαριστούμε πολύ κ. Αθανασόπουλε και κύριοι της Διοίκησης της ΔΕΗ. Απλά οι κάτοικοι της περιοχής Αλιβερίου όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβολίου δεν θα πάρουν. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε».