Το Παζάρι της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα γίνεται κάθε χρόνο ανήμερα της ημέρας της εορτής της, δηλαδή 26 Ιουλίου και έχει διάρκεια 1 εβδομάδα. Ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Ιουλίου και τελειώνει την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012. Πλήθος κόσμου επισκέπτεται την Χαλκίδα, για να προσκυνήσει την εικόνα της Αγίας Παρασκευής αλλά και για να κάνει τα ψώνια του στο Παζάρι, που είναι από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα.

Η Έκταση του παζαριού είναι περίπου 1500 μέτρα. Το Παζάρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο Πάρκο του Λαού, στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδας. Καθώς έρχεστε από Αθήνα, στα φανάρια του Περιφερειακού θα στρίψετε αριστερά προς Κέντρο, σε λίγα μέτρα θα το βρείτε μπροστά σας.

Το 1ο κομμάτι ξεκινάει από την οδός Ήρας έως την οδό Κιαπέκου. Το 2ο κομμάτι βρίσκεται επί της οδού Κυμαίων και Μαντώ Μαυρογέννους έως το τέρμα της οδού Κιαπέκου.

Το 3ο κομμάτι είναι από την αρχή της οδού Αλιβερίου, περνά από την οδό Ήρας και καταλήγει στην Βορείου Ηπείρου.


View Larger Map

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου στο παζάρι έχουν παραχωρηθεί 270 θέσεις από την αρχή και ακόμη 30 θα διατεθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, λόγω μεγαλύτερης έλευσης στο Παζάρι.

Εκτός από εμπόρους υπάρχει 1 ταβέρνα η οποία έχει παραχωρηθεί μετά από δημοπρασία, 1 Λούνα Παρκ, 6-7 Καντίνες, 7-10 θέσεις για λουκουμάδες και χαλβά Φαρσάλων και στις εισόδους έχουν δοθεί άδειες για τους ψήστες καλαμποκιού.

Ακόμη μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή γουρουνοπούλα με τιμή το κιλό 15-20 ευρώ, που ψήνουν οι γύρω από το Παζάρι ταβερνούλες. Επίσης εκτός από γουρουνόπουλο στην σούβλα, ψήνουν και σουβλάκια καλαμάκια με τιμή 1,20€.

Για 1η φορά φέτος κατά την διάρκεια του παζαριού, έχουν δημιουργηθεί επί της οδού Μαυρογέννους ειδικά περίπτερα για τις ανάγκες της 1ης Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης EXPOKLIMA – GREEN ENERGY, που προωθεί ενεργειακές λύσεις για το σπίτι και την επιχείρηση, όπως ενεργειακά τζάκια, ηλιακούς θερμοσίφωνες κα.

Ο Αντιδήμαρχος κος Σωκράτης Σκλιάς, αναφέρει πως η συγκεκριμένη έκθεση έχει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο και δίνει ένα άλλο κύρος στο Παζάρι της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα.

Υποδομές: Στο κέντρο του παζαριού ο Δήμος Χαλκίδας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Χαλκίδας έχουν εγκαταστήσει Πυρασφάλεια, ο Δήμος έχει διαθέσει σε 4 σήμεια Υδροφόρες με 2 υπαλλήλους και υπεύθυνο τον κο Μεταξά.

Ωστόσο κάθε έμπορος υποχρεούται να έχει στην διάθεση του πυροσβεστήρα, διαφορετικά δεν του χορηγείτε άδεια για το παζάρι.

Επίσης σε διάφορα σημεία του παζαριού είναι τοποθετημένοι πυροσβεστικοί κρουνοί. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι το παζάρι έχει 4 με 5 εξόδους.

Ο Δήμος Χαλκιδέων έχει δώσει σχεδιάγραμμα του παζαριού καθώς και τις εξόδους κινδύνου, σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Σύμφωνα με τον Δήμο, έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανής πυρκαγιάς.

Ο μοναδικός χώρος για θέσεις παρκινγκ έχει οριστεί ο χώρος μπροστά από το Δημοτικό Κολυμβητήριο Χαλκίδας. Επιπλέον οι έμποροι και μόνο μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους και μπροστά στο γήπεδο που βρίσκεται στο πάρκο λαού.

Να αναφέρουμε ότι ο χώρος έχει οριοθετηθεί και υπάρχει συχνή παρακολούθηση από την Δημοτική Αστυνομία για να μην κατασκηνώνουν ομάδες ROMA.

Η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται εκτός παζαριού για να ελέγχει την κυκλοφορία και να μην επιτρέπει σε πλανόδιους να στήνουν πάγκους. Ωστόσο έχει ανατεθεί στην Δημοτική Αστυνομία να κάνει ελέγχους και στους εμπόρους για τις άδειες αν είναι σε ισχύ ή όχι. Οι δημοτικοί αστυνόμοι κάνουν περιπολίες πρωί και βράδυ.

Υπάρχουν 2 σημεία με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντουζιέρες, που τοποθέτησε ο Δήμος Χαλκιδέων και οι οποίες αποφασίστηκαν μετά από δημοπρασία.

Η μία τουαλέτα και ντουζιέρα βρίσκεται στο κέντρο του παζαριού, η άλλη τουαλέτα και ντουζιέρα είναι τοποθετημένη στο θέατρο Ορέστη Μακρή για να εξυπηρετεί τον κόσμο αλλά και τους εμπόρους. Σε διάφορα σημεία ο Δήμος τοποθέτησε βρύσες, που τα νερά καταλήγουν σε όβρια ύδατα.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής