Προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές του ΚΚΕ, προκειμένου να τονίσουν τα προβλήματα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στο Βαθύ Αυλίδας και να ζητήσουν τη στελέχωσή του με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό Η ερώτησή τους έχει ως εξής:

Τη συνεχή υποβάθμιση στις δομές ψυχικής υγείας βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς στο Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων (ΘΧΠ), που βρίσκεται στο Βαθύ Αυλίδας του Ν. Εύβοιας. Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ, με επανειλημμένες παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, έχει τονίσει την ανάγκη ουσιαστικής επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίζονται στις δομές που περιθάλπουν άτομα με σοβαρές νοητικές και σωματικές αναπηρίες. Τα προβλήματα είναι χρόνια και οξύνονται.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων το προσωπικό συνολικά ανέρχεται σε 65 περίπου εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένου από το διευθυντή έως το προσωπικό καθαριότητας και συντήρησης) για 90 ασθενείς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αφού για τους 90 ασθενείς αντιστοιχούν στην πρωινή βάρδια 3-4 εργαζόμενοι νοσηλευτικό προσωπικό, 3 στην απογευματινή βάρδια και 2 εργαζόμενοι τη νύχτα, ενώ για να καλυφθούν ο ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον 6 εργαζόμενοι σε κάθε βάρδια. Επίσης ως τραπεζοκόμοι απασχολούνται εργαζόμενοι από τον τομέα της καθαριότητας, 3 στο σύνολο και από την επόμενη εβδομάδα θα απομείνουν 2 καθώς συνταξιοδοτείται ένας εργαζόμενος. Το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο, αφού στο πρώτο εξάμηνο του 2010 θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 6 εργαζόμενοι από το προσωπικό.

Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα και οι ασθενείς να μην μπορούν να λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, αλλά και οι εργαζόμενοι του θεραπευτηρίου να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που δεν πήραν τις άδειες τους για το 2009 λόγω έλλειψης προσωπικού, επίσης οφείλονται σε όλους δεκάδες ρεπό (20–30 περίπου και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50).

Παράλληλα ελλείψεις εντοπίζονται στην υλικοτεχνική υποδομή. Χαρακτηριστικό είναι πως το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων δε διαθέτει ειδικό λεωφορείο για την μετακίνηση των ασθενών η οποία γίνεται είτε με το αστικό που εξυπηρετεί γενικά την περιοχή, είτε με ταξί. Οι ευθύνες είναι μεγάλες. Η αντιλαϊκή πολιτική χτυπάει θεμελιακά δικαιώματα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρουν για να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Βαθέως Αυλίδας;
Τι μέτρα θα πάρουν για να αντιμετωπισθούν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων.