Την Πέμπτη 29 Μάρτιου 2012 ξέσπασε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στον σκουπιδότοπο Αλιβερίου (ΧΑΔΑ), που συνεχίζεται, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Όμως η ύπαρξη προφανώς μεγάλων ποσοτήτων πλαστικού είχε σαν πιθανό αποτέλεσμα την έκλυση διοξινών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής Αλιβερίου.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων σε ανακοίνωσή του τονίζει το πρόβλημα:

Η Οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι μεγάλη.
Η πυρκαγιά αυτή έφερε ανησυχητικά στην επιφάνεια και κάτι σοβαρότερο: Στο ΧΑΔΑ Αλιβερίου κατά την περίοδο του έτους 2009 μεταφέρθηκαν και αποτέθηκαν τεράστιες ποσότητες υλικού από το εργοστάσιο της εταιρείας «ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ ΑΕ» στη Θήβα.

Το υλικό αυτό μετά από καταγγελία μας ταξινομήθηκε ως τοξικό –χλωριούχο πολυβινίλιο (PVC) με περιεκτικότητα σε μόλυβδο 2,2% μεγαλύτερο του επιτρεπτού πού είναι 0,5% – από την Δ-νση Περιβάλλοντος της ΝΑ Εύβοιας με το με αρ. πρ. 363/1-3-2010 έγγραφο της Υπηρεσίας. Το έγγραφο αυτό εστάλη για ενέργεια στις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος/ ΔΙΠΕΧΩ, Δήμο Ταμυνέων, Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου).. Η καύση σήμερα λοιπόν ενός τέτοιου υλικού δημιουργεί εγκληματικές συνθήκες ρύπανσης στην περιοχή Αλιβερίου.

Ο Σύλλογος μας προέβη σε άμεσες ενέργειες με στόχο να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα:
– Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβεριου Γ. Λαγανάς βρέθηκε στον χώρο του ΧΑΔΑ με τον υπεύθυνο Περιβάλλοντος του Δήμου, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Β. Ντόβολη, και του επεσήμανε τους κίνδυνους από τις διοξίνες και από την ύπαρξη τοξικών απόβλητων.
– Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου Γ .Λαγάνας μαζί με τον Γ. Γραμματέα του συλλόγου Β. Σπίθα επισκέφτηκαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αλιβερίου όπου ζήτησαν ενημέρωση για την πυρκαγιά και παρέδωσαν αντίγραφο του έγγραφου για την ύπαρξη τοξικών αποβλήτων στο σκουπιδότοπο ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν οι πυροσβέστες να πάρουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
– Ο Γ. Γραμματέας του ΔΣ με το μέλος του Α. Δήμου επισκέφθηκε και πάλι το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Η Υπηρεσία αυτή μας δήλωσε αναρμόδια για το θέμα.
– Ομοίως o Γ. Γραμματέας του ΔΣ επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου το οποίο δήλωσε αναρμόδιο και αυτό.
– Έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες και αναμένεται άμεσα παρέμβασή τους.
– Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής στους αρμόδιους, η προσωπική παράσταση σε όσους είναι δυνατόν και η επίκληση σε βοήθεια για:
o Την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς
o Την απορρύπανση της περιοχής
o Τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και φύλαξης του ΧΑΔΑ
o Το άμεση κλείσιμο και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ
o Τη λήψη μέτρων για την προστασία του πρωτογενή τομέα και της τροφικής αλυσίδας από τις συνέπειες της πυρκαγιάς
– Στην ίδια συνεδρίαση το ΔΣ επεσήμανε την ολιγωρία του Δήμου για τον ΧΑΔΑ Αλιβερίου όσον αφορά την έλλειψη μέτρων φύλαξης και καλεί επιτέλους τη Δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων έχει επισημάνει από πολλών ετών το πρόβλημα με το ΧΑΔΑ Αλιβερίου αλλά και με το γενικότερο πρόβλημα της Διαχείρισης των απορριμμάτων στη Νότια Εύβοια.

Είναι καιρός να σταματήσει ο παραλογισμός στη Διαχείριση των Σκουπιδιών από το Δήμο και του συναρμόδιους φορείς. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα Σκουπίδια, να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ό ΧΑΔΑ Αλιβερίου, να προστατευθούν όλοι οι ΧΑΔΑ από τις εξωτερικές «επισκέψεις». Είναι καιρός να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αλιβερίου και όλων των ΧΑΔΑ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Να προχωρήσει άμεσα η απομάκρυνση όλων των τοξικών αποβλήτων από το ΧΑΔΑ Αλιβερίου.

Υπεύθυνα, με γνώμονα το κοινό καλό και την Προστασία του Περιβάλλοντος, με επιστημονική τεκμηρίωση να προχωρήσουμε στην νέα εποχή για τον τόπο μας, στο Σχεδιασμό και στη χωροθέτηση των δράσεων ενός ολοκληρωμένου Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης των Σκουπιδιών.

Ο Σύλλογος με εμπειρία από την τριακονταετή δράση του στην περιοχή, με υπευθυνότητα, θα υπερασπίζεται πραγματικά τον περιβάλλον μέσα από την δράση του χωρίς κραυγές αλλά με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.