Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Παλίρροια στη Χαλκίδα, παρουσία και του Γιώργου Παπανδρέου, παρουσίασε ο Συμεών Κεδίκογλου το βιβλίο του με τίτλο «Τομές στο παρελθόν».

Στην παρουσίαση παρεβρέθησαν ο Δήμαρχος Χαλκιδεών Χρήστος Παγώνης, ο Χάρης Καραβάς, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Τσάμαρης, Γιώργος Μπουραντάς, ο Μιχάλης Δεσποτάκης και Μιχάλης Κεράτσας, ο Δημήτρης Κατσούλης, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, η βουλευτής του νομού Φθιώτιδας Αφροδίτη Παπαθανασίου, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο Γιώργος Μπαντούνας, η Ελεονώρα Παπανικολάου, ιδιοκτήτρια του καταστήματος “Αιθέριον” κ.α.

Στην εκδήλωση παρεβρέθη και ο δημοσιογράφος Πάσχος Μαδραβέλης, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου προλόγισαν το βιβλίο του Συμεών Κεδίκογλου.

blank

Παίρνοντας το λόγο ο Πάσχος δήλωσε μεταξύ άλλων: « Πρέπει να διαβάσουμε το βιβλίο του Συμεών για να θυμηθούμε και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ακούμε απίστευτα πράγματα από το 2012 και αν δεν πούμε τώρα τα πράγματα με το όνομά τους πότε θα το κάνουμε; Αν επικεντρωνόμαστε στο μνημόνιο και όχι στις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτό πως θα λύσουμε τα προβλήματα; Νομίζω ότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η απάντηση για τις σιωπές τη διετία που ανέφερα 2009-2011 και σχετικά με τις δικές μας μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα στην Ελλάδα, ειδικά μεγάλα που θέλουμε να προσέχουμε συνεχώς το μνημόνιο και όχι τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτό. Και αυτό επειδή υπάρχουν άνθρωποι που πλουτίζουν από τις κακοδαιμονίες του τόπου και διαρκώς φωνάζουν «να το μνημόνιο». Έχω πολλα να πω για τις μεταρρυθμίσεις και το βιβλίο έχει πολλά μέσα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα κλείσω με την ακροτελεύτια παράγραφο εκείνου του άρθρου που είχα γράψει 1/7/2011 με τίτλο «Ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Όταν περάσει ο εφιάλτης κανείς δεν θα θυμάται τη συμβολή αυτών των 155 βουλευτών. Πρέπει από τώρα να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πολιτικό σύστημα το οποίο αν και στο και πέντε έσωσε τη χώρα. Ναι οι πολιτικοί έκαναν πολλά άσχημα στο παρελθόν και αν τους αφήσουμε μπορούν να κάνουν άλλα τόσα στο μέλλον. Όμως χθες, 155 από αυτούς τους πολιτικούς βουλεύτηκαν για το έθνος, πρόταξαν την κοινωνία στην ολότητα της, δεν κρύφτηκαν, δεν κιότεψαν, δεν χάιδεψαν πλατείες, ούτε πελατείες. Ήταν αυτοί που ήπιαν το πικρό ποτήρι για να μη χρεοκοπήσουμε όλοι. Αυτό θέλω να πω και να τελειώσω και να πω ευχαριστώ Συμεών, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε».

blank

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την άλλη είπε ότι το βιβλίο αυτό λέει μόνο αλήθειες δηλώνοντας: «Ένα βιβλίο που δεν παρακολουθεί απλώς την πορεία της χώρας – αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης – αλλά παράλληλα και θα έλεγα με ιδιαίτερη τόλμη, δεν διστάζει να πει αλήθειες. Για να υπάρξει μετάβαση σε ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον, προϋπόθεση είναι αυτή η επιλογή να συνοδεύεται από τις αλήθειες που καθόρισαν το παρελθόν», για να συνεχίσει λέγοντας: «Όταν ο Συμεών μου ζήτησε να μιλήσω στην παρουσίαση του βιβλίου του, με χαρά του απάντησα αμέσως θετικά. Για δύο λόγους. Πρώτον, για τον ίδιο τον Συμεών. Νεαρό μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του 2009, μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που έβγαλε κυριολεκτικά τα κάστανα από τη φωτιά για τη χώρα. Από τους βουλευτές που δεν κρύφτηκαν, όταν τους ζητήθηκε να βάλουν πλάτη. Που πίστεψαν και στήριξαν ένα πρωτοφανές μεταρρυθμιστικό έργο. Και δεύτερον, για το ίδιο το βιβλίο. Γιατί ακόμη και ο τίτλος του βιβλίου, εκφράζει εν είδη μηνύματος, την αδήριτη ανάγκη ρήξεων με το παρελθόν, σε μια περίοδο, που τίθεται στον δημόσιο λόγο το ερώτημα περί της εκτός μνημονίου πορείας της χώρας».

Παίρνοντας το λόγο ο Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε ότι δεν θεωρεί τον ευατό του λογοτέχνη, ότι το βιβλίο το έγραψε με κύριο στόχο την έκφραση των συναισθημάτων του στη δύσκολη περίοδο 2009-2011, καθώς και στην ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να πάει μπροστά. Στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων για το βιβλίο: «Και να που ξαναβρεθήκαμε. Θέλω να χαιρετήσω τον Πρόεδρο για την τιμή που μας έκανε και είναι σήμερα ανάμεσα μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, το δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη που μας υποδέχεται και είναι ο οικοδεσπότης της σημερινής εκδήλωσης. Πάνω από όλα ευχαριστώ όλους εσάς που ανταποκρίθηκατε σε αυτό το κάλεσμα, γιατί είναι δύσκολο σε μία τέτοια εποχή να κάνεις πολιτικές συζητήσεις. Δεν είναι μία κομματική βραδιά, δεν είναι προεκλογική ομιλία, αλλά όταν συμμετέχουν και πολιτικοί και ένας δημοσιογράφος, είναι φανερό ότι είναι μία πολιτική συζήτηση. Για αυτό θα μιλήσουμε πολιτικά, θα πούμε αλήθειες και το βιβλίο μας δίνει αυτή την ευκαιρία.

Θέλω να σας πω 2 λόγια καρδιάς. Το κάθε βιβλίο είναι ένα πνευματικό παιδί. Εγώ το ζω κάθε φορά, είναι μία χαρά που γράφω ένα βιβλίο και ως είθισται ο συγγραφέας εκείνη τη μέρα έχει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, είναι το τιμώμενο πρόσωπο και είναι αυτός για τον οποίον μιλάνε εκείνη τη βραδιά. Εγώ ηθελημένα, παραχώρησα αυτό το προνόμιο με ιδιαίτερη χαρά στο Γιώργο Παπανδρέου που ήρθε σήμερα εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω και ανθρώπους που ήρθαν από άλλους χώρους, όπως ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας και άλλους θεσμικούς παράγοντες.

blank

Γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο. Ξαφνικά δε μου γεννήθηκε η ιδέα να γίνω συγγραφέας. Το μόνο που κοινό με τον Τσέχωφ συνεχίζει να είναι ότι και οι 2 είμαστε γιατροί. Δεν θεωρώ ότι είμαι λογοτέχνης, δεν θεωρώ  ότι λογοτεχνικά μπορώ να κριθώ. Το βιβλίο αυτό προήλθε από την ανάγκη να εκφραστώ. Δεν ξεκίνησα με την ιδέα να γράψω βιβλίο. Έγραφα άρθρα τότε, εκείνες τις δύσκολες εποχές του μνημονίου, για να μπορέσω να εκφραστώ σε λίγα μέσα που είχαν απομείνει, τότε που η αντιμνημονιακή υστερία επικρατούσε παντού και δεν είχαμε ούτε βήμα να εκφραστούμε. Θα μου πείτε γιατί δεν βγήκατε στον κόσμο να εξηγήσετε, να τα πείτε, να καταλάβουμε. Γιατί πολύ απλά ήταν τέτοια η τρομοκρατία, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο είχαμε πολύ λίγα μέσα να εκφραστούμε.

Επιπλέον αναφερόμενος στην επίθεση στα γραφεία της Athens Voice και στο κάψιμο του αυτοκινήτου του Πάσχου Μαδραβέλη, επειδή κάποιοι διαφώνησαν μαζί του, o Συμεών δήλωσε: «Είναι θλιβερό στη σημερινή εποχή να μιλάμε για κάψιμο εφημερίδων. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είναι φασισμός και είμαστε αλληλέγγυοι στο Φώτη Γεωργελέ για ότι συνέβη. Ετσι λοιπόν συγκέντρωσα όλα αυτά τα άρθρα, τις παρεμβάσεις μου , τις συνεντεύξεις μου, τα οποία είναι όλα με χρονολογική σειρά και το βιβλίο μου μιλάει για διάφορα θέματα. Από το θέμα της υγείας και τα παράδοξα που επικρατούν εκεί, από το χώρο της παιδείας, από το πολιτικό σκηνικό που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Το βασικό μοτίβο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σαν χώρα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας».

Η εκδήλωση έκλεισε με τους παριστάμενους να δίνουν συγχαρητήρια στο Συμεών Κεδίκογλου και εκείνος να υπογράφει με χαμόγελο τα βιβλία του, με έσοδα των πωλήσεων από τα βιβλία να διατίθονται στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Ακολουθείστε μας στο Google News