Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «13 Δρόμοι – 14 Πορτρέτα – 14 μικρές ιστορίες» του συγγραφέα Βαγγέλη Κουζούνη χθες, Σάββατο 25 Απριλίου 2026, από τον Δήμο Χαλκιδέων.
Το λεύκωμα αναδεικνύει πτυχές της τοπικής ιστορίας, φέρνοντας στο προσκήνιο τη ζωή και τη δράση αξιωματικών από τη Χαλκίδα και την Κύμη, οι οποίοι θυσιάστηκαν σε κρίσιμες περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως ο πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η Μικρασιατική Εκστρατεία. Μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία και αρχειακό υλικό τοπικών εκδόσεων, αλλά και με τη συνοδεία πορτρέτων, το λεύκωμα συνδέει τα σημαντικά ιστορικά πρόσωπα με τους δρόμους που φέρουν το όνομά τους, ενισχύοντας τη συλλογική μνήμη της πόλης.

Για το βιβλίο τοποθετήθηκαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Ιωάννη Καράκωστα Πολυξένη Κυριακάκου – Παπαστρατή, ο Αντισυνταγματάρχης ε.α. Αθανάσιος Μανιάτης και ο εκδότης της εφημερίδας «Προοδευτική Εύβοια» Κωνσταντίνος Δ. Δεμερτζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο εξαιρετικό έργο του συγγραφέα και στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής γνώσης και της ανάδειξης τοπικών προσωπικοτήτων.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά τα σύνολα του Δήμου Χαλκιδέων, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Πέτρου Πρόκου, με τη συμμετοχή του δρ Μουσικολογίας Κωστή Δεμερτζή στο πιάνο και την επιμέλεια της ενορχήστρωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκιδέων, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Ακολουθείστε μας στο Google News