Επίκαιρη Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εσωτερικών, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίωτν Αρσένης για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην Καρυστία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στις 8.3.2021 είπε «Η ΡΑΕ πριν δώσει οποιαδήποτε άδεια εξετάζει τη φέρουσα ικανότητα. Φυσικά εξετάζουμε, επαναλαμβάνω, τη φέρουσα ικανότητα και για το πρόγραμμα και το έργο, αυτό το οποίο προείπατε και για το οποίο ρωτάτε εντός των ορίων του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου. Δεν προκύπτει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας για τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Μαρμαρίου, Στύρων, Αυλώνος Διστύων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμινέων. Επίσης, στη δημοτική ενότητα Καφηρέως προκύπτει προσαύξηση ποσοστού κάλυψης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.»

Στις 19.2.2021 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε επένδυση, ύψους 489 εκατ. ευρώ με 182 νέες θέσεις εργασίας, στην εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW. Πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο–κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια, 104 ανεμογεννήτριες στο σύνολο.

Σύμφωνα με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ για την Πυκνότητα Αιολικών Εγκαταστάσεων, για τη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως, στο Δήμο Καρύστου, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας αναφέρεται ότι το ποσοστό ‘% κάλυψης της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας’ για τη Δ.Ε. είναι 168,51, ενώ το σχετικό πεδίο ‘παρατηρήσεις’ στο οποίο θα έπρεπε να αναφέρεται η απόφαση της συγκεκριμένης αύξησης άνω του 100% είναι κενό.

Για να ενταχθεί μια ‘επένδυση’ στην κατηγορία των Στρατηγικών Επενδύσεων θα πρέπει να δημιουργεί «κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον εκατό είκοσι  νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ), και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των εκατό εκατομμυρίων 100.000.000 ευρώ. »

Επιπλέον, η ισχύς του έργου όπως παρουσιάστηκε στο έγγραφο για την αξιολόγηση της επένδυσης αναφέρει 450,6MW: «Ο επενδυτικός φάκελος «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW» της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ κατατέθηκε στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αριθ. 7600/2-12-2020 αίτηση και την συμπληρωματική αίτηση με α.π. 7604/7-1-2021». Στη σελίδα της ENTERPRISE GREECE το νούμερο αλλάζει σε 436,8 MW. Και τέλος παρουσιάζεται ως 470,4MW.

Ερωτάται οι κκ. Υπουργοί:

Με δεδομένο ότι μέχρι το 2017 οι επίσημες θέσεις εργασίας που αναφέρει η ΕΛΑΤΕΑΝ για Νότια Εύβοια συνολικά για την περίοδο 20 χρόνων είναι 62, πως προκύπτει ότι ο αριθμός θέσεων του έργου θα είναι 182;

Ποια είναι η πραγματική ισχύς του έργου;
Αιτούμαι την κατάθεση των παρακάτω εγγράφων:

Την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου σχετικά με την αύξηση της φέρουσας ικανότητας στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού ΠΕΝ στις 8.3.21.
Την τεκμηρίωση του αριθμού των θέσεων εργασίας -182 σύμφωνα με την πρόταση που τέθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Ακολουθείστε μας στο Google News