Ο χωροταξικός σχεδιασμός του Καλλικράτη ανακοινώνεται στις 20 Απριλίου, και εν τω μεταξύ η νοτιοκεντρική Εύβοια ζει εν μέσω πυρών των αυτοδιοικητικών της. Η κόντρα πλέον απο το ποιοί Δήμοι θα συνενωθούν, περνάει σε προσωπικό επίπεδο και ο Δήμαρχος Αυλώνος μίλησε στο eviaportal.gr για τον συνάδελφό του, Δ.Θωμά, αλλά και για τη διοικητική μεταρρύθμιση. 

«Δε δέχομαι μαθήματα αυτοδιοικητικού ήθους απο τον κ.Θωμά» επανέλαβε ο Δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης μιλώντας στο eviaportal.gr και τόνισε πως δεν έχει τίποτα άλλο να συμπληρώσει για τον Δήμαρχο Κύμης και την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο καιρό σε μια προσπάθεια να κρατήσει την Κύμη μόνη και ανεξάρτητη…. παρά εμμένει στα όσα ανέφερε στην τελευταία ανακοίνωσή του:

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

«Δεν έχω καμία πρόθεση αυτές τις άγιες ημέρες να ασχοληθώ με τον κ. Θωμά. Αλλά είναι το άρον άωτο του θράσους και της αμετροέπειας να κάνει σε μένα ο κ. Θωμάς μαθήματα ήθους και αυτοδιοικητικής συμπεριφοράς.
Είναι τουλάχιστον δείγμα φτώχειας επιχειρημάτων να χρησιμοποιεί κάποιες φράσεις μου για να αποδώσει θέση και ταυτόχρονα να αποκρύπτει ότι οι φράσεις αυτές αφορούσαν μία τοποθέτησή μου προ του αίσχους της πρότασης που είχε εισηγηθεί η ΤΕΔΚΕ περί διαμελισμού του Δήμου Αυλώνος. Ακολούθησαν δυο τουλάχιστον αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (2008, 2010) και πολλές ακόμη δημόσιες τοποθετήσεις μου για τις θέσεις τις δικές μου και του Δήμου Αυλώνος . Εξάλλου και να είχα μία προσωπική άποψη αυτή αποκλείστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα όχι μόνο από την πλειοψηφία αλλά και την μείζονα αντιπολίτευση. Για του λόγου το αληθές και για τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων παραπέμπω στις αποφάσεις 156η/2008 «Απόφαση για την θέση του Δήμου Αυλώνος στην Διοικητική Μεταρρύθμιση» και 13/2010 «Συζήτηση για την Διοικητική Μεταρρύθμιση-Πρόγραμμα –ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Διατύπωση της πρότασης του Δήμου Αυλώνος».
Σε κάθε περίπτωση όλοι δικαιούνται να έχουν τις απόψεις τους και να αγωνίζονται με όποιο τρόπο κρίνουν πρόσφορο για την επικράτησή τους. Ένα είναι βέβαιο: μαθήματα αυτοδιοικητικού ήθους και γενικότερα πολιτικού ήθους ορισμένοι δεν δικαιούνται για να κάνουν τουλάχιστον σε μένα. Επειδή η ανοχή έχει και όρια, ας προσπαθήσουν να μην τα ξεπεράσουν».

Απο κει και πέρα ο Δημήτρης Κατσούλης υποστηρίζει πως οι Δήμοι της περιοχής πρέπει να συνενωθούν σε έναν μεγάλο ενιαίο Δήμο. «Φυσικά και μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των τοπικών κοινωνιών οι μεγάλοι Δήμοι που θα προκύψουν απο τις συνενώσεις. Άλλωστε θα μεταφερθούν τόσες αρμοδιότητες απο τη Νομαρχία στους Δήμους, που αυτόματα θα δημιουργήσουν νέα δυναμική στους ΟΤΑ. Εγώ, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος έχουμε ταχθεί υπέρ της συνένωσης των πέντε Δήμων απο Αλιβέρι ως Κύμη». Αναλυτικά τις απόψεις του για τον Καλλικράτη και τις αρμοδιότητες των νέων Δήμων που θα προκύψουν, ο Δήμαρχος Αυλώνος τις έχει δημοσιεύσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.dkatsoulis.blogspot.com

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν δήμοι ανίκανοι να ασκήσουν αυτές τις αρμοδιότητες μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν τοπικιστικά σύνδρομα ή πολιτικές φιλοδοξίες.
Ο δήμος του «Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», όπως προσδιορίζεται από το εύρος των αρμοδιοτήτων του αποτελεί πράγματι το όχημα της ισχυρής και αποτελεσματικής τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία γίνεται το βασικό επίπεδο υπηρεσιών στον πολίτη σε όλο το φάσμα της προσωπικής κατάστασης, της επιχειρηματικότητας, της ποιότητας ζωής και γενικότερα του σχεδιασμού και της υλοποίησης των στόχων της τοπικής ανάπτυξης. Το όχημα αυτό θα παραμείνει αδύναμο και καχεκτικό εάν δεν αποκτήσει τα λειτουργικά μέσα έτσι ώστε να ασκήσει τις αρμοδιότητες και να εκπληρώσει την αποστολή του.
Στην περιοχή μας ο Δήμος της Βόρειας Καρυστίας, ο δήμος που προέρχεται από την συνένωση των δήμων – ή δημοτικών ενοτήτων όπως θα λέγονται πλέον- Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμυναίων, αποτελεί και το μοναδικό όχημα για την ισχυρή και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση….» 

Εν τω μεταξύ να επισημάνουμε πως ο Ορέστης Παπαστρατής με επιστολή του, τάσσεται υπέρ της αυτονομίας του Δήμου Κύμης. Την επιστολή δημοσιοποιεί ο Δημήτρης Θωμάς.