Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και δικαίωμα ψήφου έχουν 9,8 εκατομμύρια Έλληνες. Τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται στα 20.028. Το 2,5% του εκλογικού σώματος ψηφίζει για πρώτη φορά. Μέχρι δύο σταυρούς μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος της Εύβοιας.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπ.Φλογαΐτης τόνισε ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική, αν και έχουν καταργηθεί οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονταν. Δικαιολογημένοι να μην ψηφίσουν είναι όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η διάταξη που δικαιολογούσε όσους διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τον τόπο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι και ψηφίζουν, έχει καταργηθεί.

Για να ψηφίσετε, πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα. Σε περίπτωση που δεν την έχετε, μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριο (ακόμη και αν έχει λήξει), την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Δεκτές είναι και οι προσωρινές βεβαιώσεις των αστυνομικών αρχών.

Για να μάθετε πού ψηφίζετε, πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, είτε να τηλεφωνήσετε στο 1500.

Ανοιχτά θα παραμείνουν και τα δημαρχεία, προκειμένου να παρέχουν σχετικές πληροφορίες στους πολίτες, όπως βέβαια και η Νομαρχία.

Η διαδικασία είναι η ίδια και για τους 109.240 ετεροδημότες, που κατέθεσαν τη σχετική αίτηση έως τις 30 Ιουνίου και συνεπώς θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Ο «σταυρός» των υποψηφίων

Στο εκλογικό τμήμα, οι ψηφοφόροι παίρνουν 23 ψηφοδέλτια κομμάτων και ένα λευκό. Οι αρχηγοί των κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί δεν χρειάζονται σταυρό.

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του, σημειώνοντας σταυρό, δίπλα στο όνομα του υποψηφίου, στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως εξής:

1) Μέχρι τέσσερις σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές (Α΄Αθηνών, Β΄Αθηνών, Α΄Θεσσαλονίκης)

2) Μέχρι τρεις σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές (Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Β΄Πειραιώς)

3) Μέχρι δύο σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές (Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Β΄Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Κορινθίας, Μαγνησίας, Πέλλης, Α΄Πειραιώς, Πιερίας, Τρικάλων, Μεσσηνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Χανίων).

4) Μόνο ένας σταυρός στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές (Αργολίδος, Αρκαδίας, Αρτας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής, Χίου).

Ταχύτερα τα αποτέλεσματα

Σε αυτές τις εκλογές, όπως και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μέσω ειδικού κινητού τηλεφώνου (SRT), με σκοπό την ταχύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Όπως είπε, το Σάββατο ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, η «ασφαλής προεκτίμηση» για το εκλογικό αποτέλεσμα (το 20% της Επικράτειας) θα είναι δυνατή από τις 10 το βράδυ.

Το δικό τους exit poll θα παρουσιάσουν από κοινού το in.gr και Το Βήμα online αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα της Κυριακής, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάππα Research. Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί θα παρουσιάσουν αυτή τη φορά κοινό exit poll.

Στις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε στο 432ο εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα είχε προσέλθει σε εκλογικό τμήμα των Αμπελοκήπων της Α’ Αθηνών (όπου διεκδικεί σταυρό) ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Στη Νέα Ιωνία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Λίγο πριν τις 11 το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαλκηδόνας ψήφισε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος.

 

Πηγή: www.in.gr