Συνέντευξη για θέματα επικαιρότητας, παραχώρησε στο δημοσιογράφο Θωμά Τσίμπα και στην εκπομπή «Στιγμές και Στιγμιότυπα» της ΕΡΤ3 ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης , αποσπάσματα της οποίας έχουν ως εξής:

Δημοσιογράφος: Η περιοχή σας δοκιμάστηκε πρόσφατα και είχε πολύ μεγάλη δημοσιότητα, καθώς αφορούσε τη διαφθορά στην Εφορία της Χαλκίδας, έτσι δεν είναι; μία αρνητική δημοσιότητα.

blank

Ζεμπίλης: Είναι όπως το λέτε, αποτέλεσε δυσφήμιση, διότι δεν είχαμε ένα μεμονωμένο κρούσμα, είχαμε φερόμενη δομή εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή κάτι πολύ χειρότερο, που σημαίνει ότι είχαμε εκτεταμένη διαφθορά.

Δημοσιογράφος: Πολύ άσχημο αυτό, αλλά κύριε Ζεμπιλη, τόσα χρόνια δρούσε αυτό εδώ το κύκλωμα, η τοπική κοινωνία, οι άρχοντες δεν είχαν καταλάβει κάτι?

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε σε ό,τι με αφορά, είναι γνωστό ότι δεν είχα καλές σχέσεις με την συγκεκριμένη διεύθυνση της Δ.Ο.Υ.. Άλλωστε, στον πολιτικό μου βίο λειτουργώ πάντα έξω και απέναντι από κυκλώματα. Εν προκειμένω, μπορεί να υπήρχε ένα κλίμα, αλλά ξέρετε ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν επιχειρηματία να καταγγείλει τέτοιο γεγονός.

Δημοσιογράφος:… Και να μιλήσει, ναι…

Ζεμπίλης: για να μιλήσει, γιατί φοβάται ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο φορολογικών ελέγχων ή οτιδήποτε άλλο και αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα και αν έχουμε κάποιες υπόνοιες, χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να αποδειχθεί τίποτα…..

Δημοσιογράφος: Δεν μπορείτε να βασιστείτε σε μία φήμη

Ζεμπίλης: Ούτε μπορείς να πάρεις ανθρώπους στο λαιμό σου και ιδιαίτερα εγώ, διότι αν έκανα την οποιαδήποτε κίνηση θα το απέδιδαν στις ψυχρές σχέσεις που είχα και ότι το έκανα σκόπιμα και εξ αυτού του λόγου. Άρα, λοιπόν, δεν υπήρχαν εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μας βοηθούσαν έτσι ώστε και εμείς να συμβάλλουμε στο να ξεσκεπαστεί αυτό το κύκλωμα. Βεβαίως, έχει σημασία ότι τώρα γίνεται μία προσπάθεια και θα πρέπει να συνεχίσει η ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να χυθεί άπλετο φως και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα φεύγουμε από τις περιπτώσεις της δωροδοκίας και πάμε να δούμε και την ζημιά, που υπέστη το Δημόσιο από αυτή την υπόθεση διαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση όμως επισημαίνω ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στη Δ.Ο.Υ είναι άνθρωποι που επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, ας έρθουμε τώρα στα προεκλογικά. Η Κυβέρνηση κύριε Ζεμπίλη υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα του τάζει χρεωκοπία, έτσι ακριβώς το λέει, γιατί το επικαλείστε αυτό ως Νέα Δημοκρατία, μάλιστα πολλοί λένε πως είναι δυνατόν να επικαλείται κάτι τέτοιο η Κυβέρνηση τη στιγμή που η ίδια έχει ανεβάσει το χρέος πάνω από 400, το δημόσιο χρέος πάνω από 400 δισεκατομμύρια.

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε θα σας πω τώρα, είναι γεγονός ότι μετά τα μνημόνια οι πολίτες είναι καχύποπτοι, πλέον δεν επιδοκιμάζουν το λαϊκισμό, το είδαμε και στις προηγούμενες εκλογές, το αντίθετο, θέλουν υπεύθυνους ηγέτες και κοστολογημένα προγράμματα, στην περίπτωση μας νομίζω ένα πρόχειρο άθροισμα όλων των δεσμεύσεων και υποσχέσεων του κυρίου Κασσελάκη νομίζω ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο αυτό που λέει για το 5% του ΑΕΠ επιπλέον δαπάνες στην Υγεία είναι μόνο του 10 δισεκατομμύρια. Συνολικά το πρόγραμμα έχει κοστολογηθεί γύρω στα 45 δισεκατομμύρια όλες οι υποσχέσεις και συνεχίζει, λέει για τον 13ο, 14ο μισθό άλλα δύο δισεκατομμύρια, δηλαδή όσο πάμε στις εκλογές κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει ο τελικός λογαριασμός, κανείς δεν μπορεί να μας πει και όταν ερωτάται, να μας πει αυτό από πού θα το καλύψει, από ποιες δαπάνες, πού θα βρει τα χρήματα. Ξέρετε προσφεύγουμε ούτε λίγο ούτε πολύ στην παλιά λογική των λεφτόδεντρων ή του λεφτά υπάρχουν, λες και όλα αυτά τα οποία υποστήκαμε, που η χώρα τιμωρήθηκε και οι πολίτες της υπέφεραν, δεν μας έμεινε τίποτα από όλα αυτά να θυμόμαστε, έτσι ώστε να διακινδυνεύσουμε πάλι μετά βεβαιότητας να μπούμε σε ένα νέο μνημόνιο.

Δημοσιογράφος: Κάνοντας όμως εγώ τον δικηγόρο του διαβόλου κύριε Ζεμπίλη, σας λέω ότι μπήκαμε στα μνημόνια με ένα χρέος, δημόσιο χρέος της τάξης των 270 δισεκατομμυρίων και τώρα το χρέος έχει ανέβει, έχει ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια

Ζεμπίλης: Κοιτάξτε πρέπει να το βλέπουμε σε σχέση με το ΑΕΠ….

Δημοσιογράφος: ..σε αναλογία

Ζεμπίλης:…..και το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα, το οποίο αν δεν κάνω λάθος, στην Ευρώπη είναι το μικρότερο φέτος. Σίγουρα αν πάρουμε το συνολικό δημόσιο χρέος λόγω των τοκοχρεολυσίων και τα λοιπά είναι δεδομένο ότι τρέχει, όμως κοιτάζουμε το ετήσιο έλλειμμα.

Δημοσιογράφος: Από το 2027 και μετά, πάλι θα έχουμε να πληρώνουμε στους δανειστές μας, κάτι που έχει παύσει τώρα

Ζεμπίλη: Σίγουρα, υπήρξε κάποια χαλαρότητα μετά Covid, η οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί, αλλά σας λέω ότι πρέπει να βλέπουμε το δημόσιο έλλειμμα σε ετήσιο επίπεδο να δούμε τι προσθέτουμε, το πρωτογενές δηλαδή, γιατί στο άλλο χάνεται ο λογαριασμός, είναι τέτοιοι οι τόκοι που σίγουρα τρέχει, άρα να δούμε η κάθε Κυβέρνηση σε κάθε χρόνο διακυβέρνησης της, πόσο προσθέτει σε αυτό το χρέος, άρα λοιπόν εδώ στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι για την προηγούμενη χρονιά ήταν το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα που παρέδωσε η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιογράφος: Το ΠΑΣΟΚ κύριε Ζεμπίλη σας καταγγέλλει εσάς την Κυβέρνηση δηλαδή, όχι εσάς προσωπικά, ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη ο Έλληνας έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αποτύχει στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Ζεμπίλης: Καταρχήν είχαμε ένα ευχάριστο νέο σήμερα σε σχέση

Δημοσιογράφος: Με τον πληθωρισμό

Ζεμπίλης: Με τα νέα δεδομένα ως προς τον πληθωρισμό του προηγούμενου μήνα, ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση, σύμφωνα με την Eurostat είναι στο χαμηλότερο νομίζω τις τελευταίας τριετίας, σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και σήμερα που μιλάμε παρά την αποκλιμάκωση που φαίνεται, μιλάω για τον πληθωρισμό των τροφίμων, γιατί το άλλο έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλό, δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι εξακολουθεί και είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, πολύ σωστά το θέσατε σε σχέση με την αγοραστική δύναμη, δεν είναι τόσο ο πληθωρισμός, είναι σε σχέση με την αγοραστική ικανότητα που έχει κάποιος και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι μετά την υπερ- δεκαετή κρίση, είναι πολύ χαμηλοί οι μισθοί σε σχέση με την Ευρωζώνη. Όμως πρέπει να δούμε ότι έγινε μία προσπάθεια από την κυβέρνηση έτσι ώστε να έχουμε 30% αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 μέχρι σήμερα και αυτό βέβαια επηρεάζει όπως ξέρουμε και τα επιδόματα ανεργίας και τις τριετίες και τα λοιπά, ξεμπλοκαρίστηκαν οι τριετίες μετά από 12 χρόνια, αυξήθηκαν οι συντάξεις, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, γίνεται συνεπώς μία προσπάθεια έτσι ώστε να φτάσουμε σε αυτό που έχει πει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας της να είναι στα 950€ ο κατώτατος μισθός και 1.500€ ο μέσος μισθός.

Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι να μειωθούν, να βρεθεί τρόπος να μειωθούν και οι τιμές στα ράφια, στο ράφι, ούτως ώστε η οποιαδήποτε αύξηση του μισθού να μην απορροφάτε και να μην εξανεμίζεται από την ακρίβεια στο ράφι, εκεί είναι το μεγάλο ζητούμενο και μία συμφωνία ίσως με τους μεγαλέμπορους και φανεί κάτι διαφορετικό στην αγορά

Ζεμπίλης: Έχει κάνει πολλά, έχει λάβει μέτρα σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση και σε σχέση με την απαγόρευση των προσφορών όταν αυξάνονται οι τιμές σε ένα προϊόν και με το καλάθι του νοικοκυριού, το θέμα όμως είναι, ότι μία αντιπρόταση υπάρχει εδώ, η αντιπρόταση είναι της αντιπολίτευσης, που λέει, τι λέει; λέει να μειωθεί, να καταργηθεί το ΦΠΑ στα τρόφιμα, τι σημαίνει αυτό ότι η χώρα θα χάσει δισεκατομμύρια, αλλά να σας πω και κάτι και όταν συνέβη το αντίστοιχο στον καφέ εγώ δεν είδα καμία μείωση του καφέ, δηλαδή το απορρόφησαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, άρα έχουμε τον κίνδυνο, τον μεγάλο κίνδυνο να έρθουν στα καταστήματα και να απορροφήσουν τη διαφορά, να μην περάσει στον καταναλωτή.

Δημοσιογράφος: Μα είναι και ο ελεγκτικός μηχανισμός που πρέπει να δράσει, εκεί πρέπει να δράσει και ο ελεγκτικός μηχανισμός, αν θα φανεί η μείωση ή όχι
Ζεμπίλης: Ναι, αλλά ξέρετε στην ελεύθερη αγορά, είναι περιορισμένα ξέρετε, διότι μπορεί να μην το εμφανίσουν αρχικά και να το εμφανίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα….

Δημοσιογράφος: Να έρθουμε λίγο στις Ευρωεκλογές γιατί μας πιέζει ο χρόνος. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνεται και η σταθερότητα της χώρας και παράλληλα επικρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι έχουν ως πρόγραμμα τους να πέσει η Κυβέρνηση, να πέσει ο Μητσοτάκης, εδώ υπάρχει μία αντίφαση, από τη μία μιλάει για σταθερότητα, πως οι Ευρωεκλογές δείχνουν σταθερότητα; από την άλλη λέει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να ρίξουνε εμένα, είναι δυνατόν; μέσω Ευρωεκλογών να πέσει η Κυβέρνηση ή να μην υπάρξει σταθερότητα στην Κυβέρνηση;

Ζεμπίλης: Δεν θα πέσει η Κυβέρνηση, όμως τι θέλουν; θέλουν ένα πράγμα, θέλουν να κοντύνουν τον Μητσοτάκη, να κοντύνει ο Πρωθυπουργός, να μην προχωρήσει με το δυναμισμό και με τον οίστρο που έχει μέχρι σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, αυτός είναι ο λόγος…

Δημοσιογράφος: Μα έχει άλλα 3 χρόνια μπροστά της η Κυβέρνηση να κυβερνήσει

Ζεμπίλης: Έχει 3 χρόνια τα οποία δεν επηρεάζονται, τα 3 χρόνια είναι της Κυβέρνησης, έχει ψηφιστεί από τον Ελληνικό λαό, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αλλά επαναλαμβάνω και πάλι αντιλαμβάνεστε, σε περίπτωση πού – βέβαια δεν φαίνεται από καμία δημοσκόπηση μάλλον το αντίθετο, φαίνεται να είμαστε στο 33% plus δηλαδή πάνω από το στόχο που έχει θέσει ο κύριος Μητσοτάκης- όμως, φανταστείτε τώρα, αύριο να έχεις ένα αποτέλεσμα 28%, θα σου πούνε από το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών βρέθηκες στο 28%, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα προκαλέσει μία περιδίνηση, η Κυβέρνηση σίγουρα έχει άλλα 3 χρόνια, αλλά έχει σημασία να πούμε ότι τα 3 αυτά χρόνια πρέπει να είναι καθαρά και πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τον μεταρρυθμιστικό της οίστρο και θα πρέπει επίσης η χώρα να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη που είναι το σημαντικότερο, θα κριθούν πάρα πολλά στο διάστημα που ακολουθεί και για τους αγρότες και για πολλές κατηγορίες του πληθυσμού και έχει σημασία να παραμένει η Νέα Δημοκρατία το μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, εν κατακλείδι κύριε Ζεμπίλη, ποιο είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

Ζεμπίλης: Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, είναι να συνεχίσει η χώρα μας να έχει σταθερή φωνή στην Ευρώπη, ισχυρή θέση στην Ευρώπη, να μπορεί να διαπραγματεύεται νέους χρηματοδοτικούς πόρους, να μπορεί να διαπραγματεύεται για τους εργαζόμενους, για τους αγρότες και βεβαίως η Κυβέρνηση να βγει δυναμωμένη, ώστε να συνεχίσει με μεγαλύτερη ακόμη ορμή το πρόγραμμά της, αυτό είναι το διακύβευμα, να μην υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας, η ψήφος διαμαρτυρίας δεν συνιστά καμία θετική πρόταση ή πρόταση διακυβέρνησης, ιδιαίτερα δε και προς το χώρο της ακροδεξιάς πού είναι δυνάμεις οι οποίες είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκές»

Ακολουθείστε μας στο Google News