Άσχημα τα οικονομικά των δήμων, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας σε πρόσφατη συνεδρίασή της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του skai.gr. Συγκεκριμένα:

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει οι δήμοι εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στα τακτικά λειτουργικά έσοδα τους ανακοίνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας σε πρόσφατη συνεδρίασή της. Το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι σύμφωνα με την μέχρι τώρα εξέλιξη των χρηματοροών από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, οι περικοπές των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2010, από κρατικές επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδά τους θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτών των περικοπών θα είναι οι δήμοι, στην πλειονότητά τους, να αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων στους δήμους και κατά δεύτερον, δήμοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίζουν ακόμη και ζητήματα βιωσιμότητάς τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΔΚΕ: Το σύνολο των ΚΑΠ το 2009 ανήλθε στα 3.019 εκ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό του 2010 μειώθηκε σε 2.684 εκ. ευρώ. Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να παρακρατηθεί το 10% του συνολικού ποσού, ήτοι 604 εκ. ευρώ (-28%).

Άρα θα πρέπει να κατανεμηθούν 2.415 εκ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης πως, επειδή, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των ΚΑΠ δεν έχει ακόμη υπογραφεί, η κατανομή τους γίνεται «έναντι», αλλά κατά 40 εκ. ευρώ μηνιαίως λιγότερα από το ποσό που αντιστοιχεί στο μετά το Πρόγραμμα Σταθερότητας ποσό (2.415 εκ. ευρώ).

Δηλαδή στις περικοπές προστίθενται επιπλέον 480 εκ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή το 2010 η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να εισπράξει 1.935 εκ. ευρώ, από 3.019 εκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν το 2009 (-36%).Σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ – το πρόγραμμα επενδύσεων, συντηρήσεων και επισκευών – σύμφωνα με τον προϋπολογισμό αναμένεται να ανέλθει στα 800 εκ. ευρώ, δηλαδή και αυτό είναι μειωμένο κατά 120 εκ. σε σύγκριση με το 2009. Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, ο «Καλλικράτης» θα έρθει στις 2 Γενάρη του 2011, αλλά μπορεί μέχρι τότε να μην υπάρχουν δήμοι… Προς τούτο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και αμέσως μετά θα καθορίσει τη περαιτέρω στάση του».