Μετά από την αναγγελία της κυβέρνησης με μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές με κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2, διαμαρτυρόμαστε για την εξαίρεση της Ευβοίας και πιο συγκεκριμένα της περιοχής της Β. Ευβοίας και του πληττόμενου Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού από τα μέτρα αυτά, μιας και στην ευρύτερη περιοχή και τον Δήμο μας, τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού έχουμε επίσημο επιβεβαιωμένο κρούσμα από τις 06/03/2020.

Σε μια ήδη βεβαρημένη οικονομική περίοδο για την περιοχή λόγω οικονομικής κρίσης, λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας και λόγω της ανύπαρκτης τουριστικής περιόδου η επίσημη ανακοίνωση της ύπαρξης κρούσματος του κορονοϊού SARS-CoV-2 στις 07 Μαρτίου 2020 σε οικισμό του Δήμου μας ήταν το τελικό χτύπημα για την τοπική κοινωνία αλλά και τις επιχειρήσεις της.

Η κυκλοφορία των κατοίκων έχει περιοριστεί αισθητά προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, όπως ακριβώς συστήνουν όλοι οι επίσημοι φορείς για την προστασία της υγείας, και η τοπική οικονομία πλήττεται σε καθημερινή βάση.

Τα έξοδα και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τρέχουν και οι επιχειρηματίες είναι προβληματισμένοι για το πως θα ανταπεξέλθουν σε αυτά.

Από την 6η Μαρτίου του 2020 είναι κατακόρυφη η πτώση του τζίρου και των εσόδων σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής που αγγίζει το 85%. Έπειτα από την απόφαση του Δήμου Ισταίας – Αιδηψου στις 07/03/2020 για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων και την αναστολή λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών του Δήμου, έστω και οι λιγοστοί γονείς που κυκλοφορούσαν για την μετακίνηση των παιδιών τους σε σχολικές και μη δραστηριότητες εξαλείφθηκε. Με αποτέλεσμα τα εμπορικά καταστήματα να κάνουν έως και μηδενικό ημερήσιο τζίρο, τα καταστήματα εστίασης και τα τουριστικά καταστήματα το ίδιο, ενώ οι υπεραγορές τροφίμων να έχουν περιορισμένη πελατεία από φόβο εξάπλωσης του ιού. Στατιστικά πλέον μπορούμε να υποστηρίξουμε μείωση του τζίρου και των εσοδών έως και 90% με το 10% να εστιάζεται σε είδη πρώτης ανάγκης (διατροφή και φάρμακα).

Το 85% των επιχειρήσεων της περιοχής έχουν μπει σε διαδικασία ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμία και προς την Εφορεία, τις οποίες και θέλουν να διατηρήσουν, άλλα λόγω των έκτακτων αυτών συνθηκών της δύσκολης περιόδου που διανύει όλη η χώρα, αλλά κυρίως οι πληττόμενες περιοχές, θα καταλήξουν πλέον να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές με αποτέλεσμα να χαθούν οι ρυθμίσεις και οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να κλείσουν.

Σας εστιάζουμε την προσοχή στο γεγονός ότι πέραν των ρυθμίσεων, τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων μέχρι στιγμής του μήνα Μαρτίου συμπεριλαμβάνουν το ενοίκιο των επαγγελματικών χώρων, τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και υπαλλήλων, τους μισθούς, την απόδοση του ΦΠΑ, τις δανειακές υποχρεώσεις στις τράπεζες, την πληρωμή των προμηθευτών, τις τρέχουσες επιταγές και τα έξοδα διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Τα οποία με την σημερινή κατάσταση στην αγορά της περιοχής μας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, και από ότι προβλέπεται από τις κεντρικές υπηρεσίες υγείας δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση και το πρόβλημα θα διογκωθεί επ’ αόριστόν.

Έπειτα από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για μέτρα προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και την υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση στις 09/03/2020 υπήρξε η ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις μας θα επιβιώσουν αυτής της δύσκολης για την περιοχή περίοδο. Μετά λύπης μας και προς μεγάλη αγανάκτηση μας, συνειδητοποιήσαμε ότι ο πληττόμενος Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, η περιοχή της Β. Ευβοίας και ο νομός Ευβοίας εξαιρέθηκαν από τα μέτρα αυτά. Είναι άδικη αντιμετώπιση από την κεντρική διοίκηση της περιοχής μας και δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η μη ίση αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας.

Ο Σύλλογος μας διαμαρτύρεται για την εξαίρεση των επιχειρήσεών μας από τα μέτρα ελάφρυνσης και απαιτούμε την άμεση εφαρμογή τους και στον δικό μας νομό αλλά κυρίως στην πληττόμενη περιοχή της Β. Ευβοίας και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρόνηση για ακόμα μια φορά των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων της περιοχής μας και ενός εκ των πυλώνων της τοπικής οικονομίας, και απαιτούμε τη στήριξη όλης της κεντρικής διοίκησης της χώρας στην αποδοχή του δίκαιου αιτήματός μας.