Ένταση στο πολιτικό σκηνικό από τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή, ενώ φαίνεται πως η Οικονομία φορτίζει το κλίμα, σύμφωνα και με το παρακάτω ρεπορτάζ του in.gr.

Εν μέσω του φορτισμένου κλίματος που δημιουργεί η προαναγγελία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, καθώς και οι αποκαλύψεις ευρωπαίων εταίρων για το «πρόσωπο» των κερδοσκόπων, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων πριν αυτά επιβληθούν ερήμην της χώρας από τις Βρυξέλλες στα μέσα Μαρτίου.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του συζητούσαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες εναλλακτικά σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα που από ό,τι φαίνεται είναι μονόδρομος. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ένα μέτρο που θεωρείται άμεσης απόδοσης, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να κόψει σημαντικά τα ελλείμματα και να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία. «Δεν θέλουμε όμως να είμαστε το αλεξικέραυνο στις κινήσεις κάποιων κερδοσκόπων, οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεν ζητούμε στήριξη για να αποφύγουμε την εφαρμογή του προγράμματος, ζητούμε στήριξη για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ακριβώς αυτό το πρόγραμμα» επισήμανε.

Πάντως, η συναίνεση που είχε προσφερθεί από την πλευρά της ΝΔ για την Οικονομία φαίνεται να έλαβε τέλος μετά την προαναγγελία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής -με αδιευκρίνιστο έως στιγμής το ακριβές αντικείμενό της.

«Εμείς ζητάμε ευρύτερη συναίνεση, θέλουμε στήριξη μέσα και έξω. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους για τη στάση μας σε αυτήν την κρίση, η οποία θα δείξει πόσο συμβάλαμε στο να ξεπεραστεί», ήταν το μήνυμα του Γ.Παπανδρέου στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους.

Το θέμα προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, την Τετάρτη, με τον Γ.Παπακωνσταντίνου να αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες ρωτούν να μάθουν εάν θα πάει κάποιος φυλακή για την παραποίηση των στοιχείων.

Εξ άλλου, η πρόταση για Εξεταστική για την Οικονομία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε κεντρικό προβληματισμό αναδεικνύεται η σκοπιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας.

Η «απάντηση» του πρωθυπουργού σε αυτούς τους προβληματισμούς, όπως διατυπώθηκε στη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, είναι πως η Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία «δεν έχει καμία ρεβανσιστική λογική».

«Θέλουμε να χτίσουμε την επόμενη σελίδα για τη χώρας μας πάνω στο φως της αλήθειας και στην γνώση του τι ακριβώς έχει γίνει. Αλλιώς θα εγκαλείται συνεχώς η Ελλάδα για αυτά που έκανε ή δεν έκανε, για όσα έκρυψε ή δεν έχει κρύψει» επισήμανε. Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η συναίνεση που χρειάζεται ο τόπος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος δικαίου, όχι στην απόκρυψη της αλήθειας αλλά σε κάποιες κοινές αξίες που μοιράζεται το πολιτικό σύστημα.