Με τα νέα μέτρα δεν θίγονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, διαβεβαίωσε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ο μεγάλος ασθενής είναι το Δημόσιο. Eθνική κόκκινη γραμμή, η αποφυγή της χρεοκοπίας. «Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοποημένη, αλλά αναγεννημένη», υπογράμμισε, ενώ αποτελούν μονόδρομο οι νέες θυσίες των Ελλήνων προς αποφυγή της μεγάλης καταστροφής…

«Με τις σημερινές αποφάσεις οι συμπολίτες θα πρέπει να υποστούν και νέες θυσίες. Όμως δεν γίνεται να κάνουμε διαφορετικά. Δεν είναι ούτε για μένα, ούτε για κανέναν μας ευχάριστη απόφαση, αλλά είμαστε εδώ για να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Σήμερα επικυρώνουμε τη συμφωνία. Ένα χωρίς προηγούμενο πακέτο στήριξης για μια χωρίς προηγούμενη προσπάθεια από τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε:
«Φίλοι μου λένε ότι θα έχεις κόστος, ότι θα μείνεις με μια θητεία. Προσωπικά δεν έχω ζητήσει να έρθω στην εξουσία για την εξουσία. Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, αλλά με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω επιτελέσει ένα σκοπό. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη αλλά αναγεννημένη».
«Πολλά από τα μέτρα είναι έκτακτα που καλούμαστε να τα λάβουμε. Θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε αν είχαμε την ελευθερία και το χρόνο. Αν οι συνθήκες ήταν ομαλές. Αν δεν βρισκόμασταν μπροστά την τεράστια οικονομική κρίση. Γίνονται θυσίες για να κερδίσουμε χρόνο για την ανάκαμψη»,σημείωσε.
«Έχουμε να φέρουμε εις πέρας έναν άθλο, θα περάσουμε δύσκολα χρόνια. Θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε ένα αίσθημα δικαίου και να παλέψουμε για την ενίσχυση των πιο αδύναμων και με αφετηρία την κρίση να αλλάξουμε την Ελλάδα», συμπλήρωσε .
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ήταν η αποφυγή της χρεοκοπίας και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή, λέγοντας ότι παρέλαβε μια οικονομία σε τέτοια κατάσταση , «που κανένας Έλληνας δεν μπορούσε να φανταστεί», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας στους πολίτες, καθώς, όπως τόνισε, «ακόμα και τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ήταν από την αρχή ειλικρινής, και είπε την αλήθεια, την βλέπουν με δυσπιστία».

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Η δεύτερη προσπάθεια, όπως ανέφερε, ήταν να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. «Χωρίς αξιοπιστία», όπως τόνισε, «δεν θα βρίσκαμε κατανόηση και πολύ περισσότερο υποστήριξη. Θα ήμασταν μόνοι απέναντι στις αγορές και στους κερδοσκόπους και η μόνη πιθανή βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε θα ήταν 10 έως 20 δισ. και αυτά από το ΔΝΤ, όταν το κράτος έχει ανάγκες της τάξεως των 60 δισ. το χρόνο».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δόθηκε και κερδήθηκε η μάχη της αναξιοπιστίας στο εσωτερικό αλλά και στην ΕΕ, όμως λόγω των διαφωνιών, η Ελλάδα υπήρξε στόχος κερδοσκόπων της αγοράς, με αποτέλεσμα η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, να είναι μονόδρομος.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Από τις δυσκολίες ο ελληνισμός βγήκε πάντα πιο δυνατός και νικητής» και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις του ελληνισμού, προσθέτοντας ότι «αν εργαστούμε όλοι μαζί θα πετύχουμε».

Αμέσως μετά ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το πακέτο μέτρων. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ και αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνονται.

Οι πρώτες αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου για τη συμφωνία στήριξης

Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις δικτυακές του εκδόσεις στη συμφωνία στήριξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ανακοίνωσε η Ελλάδα, καθώς και στα σκληρά μέτρα που στη συνοδεύουν.
Οι ειδήσεις ορισμένων μέσων ενημέρωσης, σε τίτλους, είναι χαρακτηριστικές:
H Ελλάδα πρέπει να κάνει «μεγάλες θυσίες» για τη συμφωνία διάσωσης (BBC)
Η Ελλάδα συμφώνησε σχέδιο σωτηρίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η χρεοκοπία «κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί» (Financial Times)
H Ελλάδα αποδέχεται τους όρους ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης. «Aγριες» περικοπές (Bloomberg)
H Ελλάδα έφτασε σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ (The Wall Street Journal)
Οι Έλληνες αποφασίζουν περισσότερους φόρους και χαμηλότερους μισθούς. Τα όμορφα χρόνια πέρασαν… (Der Spiegel)
Οι Έλληνες θέλουν να τηρήσουν τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2014 (Die Welt)
H Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωση (Le Monde)
To σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας «τιμωρεί» περισσότερο συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους (El Pais)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την οριστικοποίηση του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων.

Οι 16 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα δώσουν το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αλλά η απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα ληφθεί σε έκτακτη σύνοδο της Ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου του Eurogroup θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα στην επόμενη τριετία από ΕΕ και ΔΝΤ θα κυμαίνεται περίπου σε 110 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σύνοδος του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται την επόμενη Παρασκευή ή το επόμενο Σάββατο. Εν όψει της συνεδρίασης του Euorgroup η Κομισιόν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, χαρακτηρίζοντας αξιόπιστα τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

πηγή: www.in.gr