Στην άμεση υλοποίηση μέτρων ύψους 3 δισεκατομμυρίων που αφορούν αποφάσεις του Μαρτίου είναι πλέον αναγκασμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση και μάλιστα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πριν από τη λήξη των εργασιών του Ecofin.

O κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να λάβει αυτή τη στιγμή νέα επέκταση στη δημοσιονομική της προσαρμογή και ότι πιθανή επιμήκυνση εξαρτάται από τον τρόπο που η υλοποίηση των μέτρων θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012.

Ως εκ τούτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, που αφορούν μέτρα – Μαρτίου, εξήγησε ο Γ. Στουρνάρας.

Οσον αφορά στην εξειδίκευση των μέτρων (δημοσιονομικών αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών που καθυστέρησαν, όπως αποκρατικοποιήσεις) σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ, οι δανειστές δεν φέρνουν αντίρρηση στο να ληφθούν κάποια ισοδύναμα μέτρα. «Πρέπει όμως να πειστούν». Ετσι στα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι να ληφθούν αυτά τα μέτρα σε δόσεις.

Παραδοχή των καθυστερήσεων
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας, με επιπτώσεις στην κοινωνία και την απασχόληση. Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ανέφερε επίσης στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Παραδέχθηκε, δε, ότι το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάζει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».

«Το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά σε πολλές πτυχές. Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία θα είναι έτοιμη προς το τέλος Ιουλίου. Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012».

Επιμήκυνση όταν έρθει η ώρα
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά» γιατί, όπως είπε, «είναι δίκαιο και γιατί βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης». Επισήμανε, επίσης, ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ’ ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Τίποτε δεδομένο
Επεσήμανε, όμως, ότι το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης και, άρα, αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την άποψη ότι οι εταίροι θα είναι πολύ αυστηροί και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα. «Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί ή επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαιώσεις για το ομόλογο
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Επιστρέφει η τρόικα
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της Τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.

Καλή διάθεση αλλά δεν κάνουν πίσω
Σε γενικές γραμμές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «καλή διάθεση» από την πλευρά των εταίρων, η οποία φάνηκε και με την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Έθνος