Αν επιλέξετε να περάσετε τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στη Χαλκίδα, θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε την Μεγάλη Τρίτη το Τροπάριο της Κασσιανής από τη Χορωδία Χαλκίδας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Κάνηθο, καθώς και το μοναδικό έθιμο της πόλης με τη συγκέντρωση των Επιταφίων όλων των εκκλησιών της Χαλκίδας, στο Στρογγυλό της παραλίας, τη Μεγάλη Παρασκευή.

Με την καθιερωμένη μεγάλη εκκλησιαστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου, προετοίμασε η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας τους πιστούς για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών του Χριστού. Καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πιστοί παρακολουθούν την πορεία του Ιησού στο Θάνατο και την Ανάστασή του, ενώ ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.κ. Χρυσόστομος θα παραβρεθεί και θα χοροστατήσει σχεδόν σ’ όλους τους Ι.Ναούς της πόλης μας κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής περιόδου. Το πρόγραμμα των χοροστασιών του Μητροπολίτη έχει ως εξής:

 Το Σάββατο του Λαζάρου 11 Απριλίου 2009 το πρωί, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αναστάσεως του Λαζάρου Νέου Κοιμητηρίου Χαλκίδος.
•        Την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2009 το πρωί, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ερετρίας.
•        Την Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2009 το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιτικών, κατά την Ακολουθία του Νυμφίου.
•        Τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2009  το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Καστέλλας, κατά την Ακολουθία του Νυμφίου.
•        Τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 20009 το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου Κανήθου Χαλκίδος, κατά την Ακολουθία του Νυμφίου.
•        Τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2009 το πρωί και ώρα 11.00 θα τελέσει το Μυστήριο του Ευχελαίου στον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου Χαλκίδος.
•        Τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2009 το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος, κατά τη Ακολουθία του Νιπτήρος.
•        Τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 2009 το πρωί, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.
•         Τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 2009 το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, κατά την Ακολουθία των Αγίων Παθών.
•        Τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2009 το πρωί, θα χοροστατήσει στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, κατά την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως.
•        Τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2009 το απόγευμα, θα προεξάρχει στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, κατά την Ακολουθία του Επιταφίου και την εν συνεχεία Λιτάνευσή του στις οδούς της Πόλεώς μας.
•        Το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2009 το πρωί, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.
•         Το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2009 το απόγευμα, θα τελέσει την Ακολουθία της Αναστάσεως στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Ελευθερίου των Φυλακών Χαλκίδος.
•        Το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2009 το βράδυ, θα τελέσει την Ακολουθία της Αναστάσεως και εν συνεχεία την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.
•        Την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου 2009 το πρωί και ώρα 11.00, θα τελέσει την Ακολουθία της Αγάπης στο Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.
•        Την Τρίτη της Διακαινησίμου 21 Απριλίου 2009 το πρωί, θα μεταβεί στην Κόρινθο, όπου θα τελέσουν μαζί με τον οικείο Ιεράρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονύσιο, τη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου Κορινθίας.
•         Την Πέμπτη της Διακαινησίμου 23 Απριλίου 2009 το πρωί και ώρα 11.00, θα χοροστατήσει στην επίσημη Δοξολογία για τον Προστάτη του Στρατού Ξηράς Άγιο Γεώργιο, στη Σχολή Πεζικού Χαλκίδος.
•        Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 24 Απριλίου 2009 το πρωί, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής του Ορφανοτροφείου Αρρένων, στην Έξω Παναγίτσα Χαλκίδος.
•        Την Κυριακή του Θωμά 26 Απριλίου 2009 το πρωί, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Γηροκομείου Χαλκίδος, υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων κτητόρων, ευεργετών, δωρητών και τροφίμων του Ιδρύματος αυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας.
•        Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2009 το πρωί, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Παναγίας Παραβουνιωτίσσης Ερέτριας.

Μήνυμα του Μητροπολίτη, κ.Χρυσόστομου

Μεγάλη Τρίτη

«Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, την σήν αισθομένη Θεότητα μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει…»

Επίσης, να επισημάνουμε, ότι φέτος οι πιστοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη Χορωδία Χαλκίδας «1936» στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Κάνηθο, τη Μεγάλη Τρίτη, όπου θα ψάλει το Τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Παρασκευή

Αι γενεαί πάσαι,
ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι, Χριστέ μου.

Καθελών του ξύλου
ο Αριμαθαίας
εν τάφω σε κηδεύει.

Μυροφόροι ήλθον
μύρα σοι, Χριστέ μου,
κομίζουσαι προφρόνως.

Ιδιαίτερη είναι η Μεγάλη Παρασκευή στην πόλη της Χαλκίδας, το βράδυ της οποίας συγκεντρώνονται οι Επιτάφιοι των εκκλησιών όλων των ενοριών της πόλης στο Στρογγυλό της Παραλίας

Ιδιαίτερη είναι η Μεγάλη Παρασκευή στην πόλη της Χαλκίδας, το βράδυ της οποίας συγκεντρώνονται οι Επιτάφιοι των εκκλησιών όλων των ενοριών της πόλης στο Στρογγυλό της Παραλίας, συνοδευόμενοι απο τις Στρατιωτικές και Πολιτικές Αρχές της πόλεως, όπου χοροστατεί φυσικά ο Μητροπολίτης μας, κ.κ.Χρυσόστομος. Και βέβαια, ο κάθε Επιτάφιος είναι στολισμένος απο τους ίδιους τους πιστούς. Όσο για τα μικρά παιδιά, μάλλον περιμένουν το Μεγάλο Σάββατο για να ανάψουν τη λαμπάδα, που τους αγόρασε η νονά (Το ωράριο των καταστημάτων κατά τη Μ.Εβδομάδα διαμορφώνεται προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών) και να απολαύσουν τα βεγγαλικά, που είθιστε να ρίχνουν στο Χριστός Ανέστη… Όσο για τους μεγάλους, μάλλον περιμένουν τη μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα το Αρνί… μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.

«Καλό Πάσχα σ’ όλους και η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει γαλήνη, ευτυχία και υγεία στις ζωές όλων σας και των οικογενειών σας».

EVIAPORTAL.GR