Η εφημερίδα Athens Voice μοιράζεται μαζί μας, στιγμές διάσημων Ελλήνων από παραλίες και μέρη σε όλη την Ελλάδα. Ο κούκλος αρχιτέκτωνας, που μέχρι πέρυσι έκανε εκπομπή στον Alpha, Γιώργης Λαμπαθάκης, μιλάει για την Σκύρο και η διάσημη ηθοποιός Βέρα Κρούσκα για την Εύβοια.

 

ΓΙΩΡΓΗΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ

Δεν είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Πολλοί δεν ξέρουν καν πού πέφτει στο χάρτη. Σε μέγεθος είναι τρεις φορές η Μύκονος, αλλά οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τις δυόμισι χιλιάδες. Όσοι πιστοί περνούν τις διακοπές τους εκεί το κάνουν φανατικά κάθε χρόνο, με συνέπεια να γνωρίζονται λίγο πολύ μεταξύ τους.

Αντικειμενικός δεν μπορώ να είμαι, μιλώντας για τη Σκύρο. Είναι ο τόπος που μεγάλωσα τα καλοκαίρια μου, έζησα τα πάντα, ήμουν μέχρι και ναύτης για ένα χρόνο. Οι μνήμες μου είναι ένα συνονθύλευμα από χρώματα και μυρωδιές. Λευκό του ασβέστη, φούξια τη μπουκαμβίλιας, γαλαζογκρί χώμα σε κάποια μέρη, κατακόκκινο σε άλλα. Αρώματα από καρπούζι, θάλασσα και φρεσκομασημένο από τα άλογα σανό.

Οι παραλίες θέλουν ψάξιμο, υπάρχουν αρκετές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ο Γυαλός, του Παπά το Χούμα, η Αγαλίπα, ο Πεύκος, η Κολυμπάδα, ο Άγιος Πέτρος.

Στο φαγητό, επίσης. Φρέσκα ψάρια, θεϊκός αστακός, κατσικάκι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, ωραία τυριά και μέλι. Ευτυχώς, εξαιτίας κάποιων λίγων ανθρώπων, μπορεί και σήμερα να δει κανείς τα σπάνια σκυριανά αλογάκια.

Μικροκαμωμένα, πανέμορφα πλάσματα που τα περισσότερα ζουν σε στάβλους, αλλά υπάρχουν και μικρές ομάδες από ελεύθερα στο ακατοίκητο νότιο τμήμα του νησιού.

Δεν υπάρχουν πολλά χωριά, όπως σε άλλα νησιά. Λίγοι διάσπαρτοι οικισμοί με θερινές κατοικίες, η Λιναριά, που είναι το λιμάνι, και κυρίως η Χώρα στην οποία ζουν οι πιο πολλές οικογένειες.

Η Χώρα (ή αλλιώς το Χωριό, όπως τη λένε ελλείψει δεύτερου) είναι μια ακρόπολη στην ανατολική ακτή με τα σπίτια λευκούς κύβους στριμωγμένους στις πλαγιές της και τα ερείπια του κάστρου στην κορυφή. Ένα εντυπωσιακό θέαμα, κατάλοιπο της ανάγκης για προστασία από τους πειρατές.

Εκεί είναι και η νυχτερινή ζωή της Σκύρου, μπαράκια πάνω στο κεντρικό καλντερίμι, την Αγορά, ορισμένα νεότερα με διάφορα στιλ και κάποια αναλλοίωτα στα χρόνια, με τζαζ μουσικές, ακριβώς όπως τα θυμάμαι από μικρός.

ΒΕΡΑ ΚΡΟΥΣΚΑ

Σήμερα δεν θυμάμαι, αν τότε στα είκοσί μου χρόνια είχα πάρει ένα είδος όρκου να βρω έναν τρόπο ώστε να μπορώ να πηγαίνω σε όλη μου τη ζωή στην Εύβοια. Διόλου απίθανο να συνέβη και να πέρασε από το ασυνείδητο στο συνειδητό όταν χρόνια μετά έψαξα, βρήκα και απέκτησα ένα μικρό σπίτι στο Λινοβρόχι.

Μπορεί εκείνον τον όρκο να τον πήρα μία από τις Δευτέρες που, εκμεταλλευόμενοι το ρεπό από το θέατρο, παίρναμε το αυτοκίνητο και σε λίγη ώρα κολυμπούσαμε σε καταγάλανα νερά.

Πηγαίναμε με φουσκωτό σκάφος σε όλα τα μικρά λιμανάκια από τη μεριά του Αιγαίου, ψαρεύαμε, κολυμπούσαμε και ζούσαμε τους έρωτές μας. Πιο αθώοι εμείς, πιο ανόθευτη η Εύβοια.

Αυτές οι αποδράσεις ήταν πηγή ενέργειας. Αυτό πίστεψα για την Εύβοια κι ακόμα το πιστεύω, κι ας έχουν αλλάξει τόσα… Δεν έχουν αλλάξει όμως οι μυρωδιές που φέρνει ο αέρας, η σκιά των δένδρων, η εικόνα της κουλουριασμένης γάτας μου στο περβάζι είτε είναι η Χαρά είτε η Έλλη (η κουφή).

Δεν έχει σημασία αν στην παρέα των φίλων έφυγαν και προστέθηκαν άλλοι. Είτε τους λένε Χρήστο, Υρώ, Ορνέλλα, Νίκο, Μαρία… όλοι θα ησυχάσουν για λίγα λεπτά στη θέα του ηλιοβασιλέματος, θα βοηθήσουν στο μαγείρεμα, θα αναπολήσουν παλιές αγάπες και θα αγκαλιάσουν καινούργιες, θα κουτσομπολέψουν και θα στρώσουν την τράπουλα για μπιρίμπα… Θα πάμε σίγουρα για μπάνιο στη Χιλιαδού, στον Οξύλιθο, στην Κύμη, στον Μυλοπόταμο, στον Λιμνώνα, στην Αγία Άννα, στα Βασιλικά, στην Αχλαδερή, στην Κάρυστο και σε άλλα πανέμορφα μέρη που ακόμα ανακαλύπτω.

Μαζί θα κάνουμε την αμαρτία τρώγοντας, οπωσδήποτε, το κοτόπουλο στη Δροσιά, στην ταβέρνα «Μήτσος-Πέτρος» – πρώτα το βράζει και μετά το βαφτίζει ολόκληρο σε τηγανισμένο βούτυρο.

Αφού το φάμε κατηγορεί ο ένας τον άλλο, καθώς γλείφουμε χείλη και δάχτυλα από τη νοστιμιά, για την κρεπάλη και φυσικά ξαναεπιστρέφουμε. Άλλο σταθερό σημείο είναι το Πάνθεον, που επιμελήθηκαν τη διακόσμησή του οι φίλοι μου Γιάννης Μουρίκης και Γιώργος Γαβαλάς – είναι το πιο ωραίο καφέ της παραλίας στην πόλη της Χαλκίδας.

Όταν ένας φίλος μού λέει «εγώ έκανα στρατό σε νησί, στην Εύβοια», οι άλλοι γελάνε. Κι όμως, ακόμα κι αν κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα, εγώ φέρνω πάντα στο νου μου την παλιά. Όταν σηκωνόταν η Εύβοια γινόταν νησί· όταν κατέβαινε γινόταν συνέχεια της στερεάς Ελλάδας. Εγώ κάθε φορά που πηγαίνω σηκώνω τη γέφυρα και ξεχνάω τη Βέρα της Αθήνας…