Καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.

Η περικοπή των αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά καθώς και των πολυτεκνικών επιδομάτων (για τρίτεκνους και άλλους) και η αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο επίδομα το οποίο θα καταβάλλεται ανάλογα με το εισόδημα των φορολογούμενων θα περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, που συζητά το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

Από το μέτρο αυτό, άλλωστε, έχουν εγγραφεί επιπλέον έσοδα 427 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών κ.λπ. όπως ισχύει έως σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το ενιαίο επίδομα που θα καταβάλλεται σε κάθε οικογένεια αναμένεται να καθορίζεται ως εξής:

Για οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα καταβάλλεται το σύνολο του επιδόματος που θα προβλεφθεί για κάθε παιδί,
Για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ τα 2/3 του ποσού,
Για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το 1/3 του ποσού, ενώ
Για ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα καταβάλλεται επίδομα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.

Επίσης, διευκρινίστηκε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.

Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο των μέτρων, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε εκ νέου ότι παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά.

Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα δεν έχει πειστεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησε μόλις 35 λεπτά και αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι η τρόικα ζήτησε διεκρινήσεις για τα μέτρα.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα.

Εκανε λόγο για εργώδεις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της EE.

Eπίσης, είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».

Έθνος