Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες της διημερίδας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, που πραγματοποιείται στην Ερέτρια και αφορά στις προοπτικές του τουρισμού της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας.

 

Με τον αγιασμό του Μητροπολίτη Καρυστίας, κ.κ. Σεραφείμ και τον χαιρετισμό του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες της διημερίδας, που έχει ως θέμα τον τουρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξής του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η συμμετοχή ήταν αθρόα, κάτι που σχολίασε και ο ίδιος ο Υπουργός. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης απο όλους τους νομούς της περιφέρειας έδωσαν το παρόν στη διημερίδα, η οποία ολοκληρώνεται αύριο με την ομιλία του Κ.Μαρκόπουλου, στις 6.00 το απόγευμα.

Σήμερα πρώτη μέρα εργασιών, μετά τους χαιρετισμούς, το συνέδριο άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ.Τζαφέρης, ο οποίος ανέπτυξε τη νέα τουριστική πολιτική. Όπως τόνισε «παρατηρείται μια αναντιστοιχία ανάμεσα στην προσπάθεια και το αποτέλεσμα. Χρειάζεται μια στρατηγική, που θα βασίζεται στην ασφάλεια, την καινοτομία και την ιδιαιτερότητα, που αποτελούν και την έννοια της τουριστικής πολιτικής. Δίνουμε βάση στον τουρισμό, καθότι ο τουρισμός αποτελεί το αποκλειστικό μέλλον της χώρας.»

Ακολούθησε εισήγηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ.Παντελή Σκλιά, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της τουριστικής ανάπτυξης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για τη Στερεά Ελλάδα.

Οι ομιλίες θα συνεχιστούν και το απόγευμα, καθώς και αύριο απο το πρωί, στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Holidays in Evia», όπου και πραγματοποιείται η διημερίδα.

Σήμερα με την έναρξη, παραβρέθησαν οι Μητροπολίτες Καρυστίας και Χαλκίδος, ο βουλευτής Εύβοιας, Γιώργος Παπαγεωργίου και βουλευτές απο τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ, Γ.Μπουροδήμος, Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι απο όλη τη Στερεά και Εύβοια, ο αντινομάρχης, κ.Ξυγκόγιαννης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Νομάρχη, Θανάση Μπουραντά και εκπρόσωποι φορέων, που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Έχει αξία να αναφέρουμε, ότι όλοι όσοι προέβησαν σε χαιρετισμό, εστίασαν στο γεγονός πως ο όποιος σχεδιασμός για τον τουρισμό απαιτεί τη συμμετοχή και συναίνεση όλων των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και ότι η Περιφέρεια στο σύνολο της έχει παραμεληθεί τουριστικά, και θα πρέπει να μεριμνηθεί η προβολή της και η τουριστική της ανάπτυξη, δεδομένου ότι όχι μόνο δεν υστερεί σε σχέση με άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά μπορούμε να πούμε, ότι υπερέχει σε πολλούς τομείς, δυστυχώς ανεκμετάλλευτους ως σήμερα.

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κ.Μαρκόπουλος κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε τα παρακάτω: «Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου για όσο καιρό θα έχουμε την ευθύνη του Υπουργείου, θα εργαστούμε σκληρά. Είναι απόφασή μας ανάλογες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή να πραγματοποιήσουμε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ανοίξουμε διάλογο για τον τουρισμό και τις προοπτικές του σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Ο τουρισμός είναι η καρδιά της τοπικής οικονομίας, με τις όποιες μορφές του. Ξεκινάμε απο την Στερεά Ελλάδα και ως το τέλος του έτους θα έχουμε πραγματοποιήσει ημερίδες σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις και θα ακούσουμε όλες τις κριτικές. Η φροντίδα που θα δείξουμε στην Περιφέρεια θα είναι μεγάλη».

Την προσοχή των αρμοδίων ζήτησε ο Μητροπολίτης Καρυστίας, κ.Σεραφείμ, ώστε να μην επιτραπεί καμία αλλοτρίωση πολιτιστική, κοινωνική και κυρίως θρησκευτική στην προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού και προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών στη χώρα. Επιπλέον, επισήμανε, πως θα πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν ελλείψεις και μειονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα παράπονα, που έχουν οι επισκέπτες της χώρας μας.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας, κ.Σταϊκούρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου για τη διεξαγωγή της ημερίδας και στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού του αλλά και του συνόλου της περιφέρειας αναφορικά με τον τουρισμό. «Επιβάλλεται να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για ανάπτυξη του τουρισμού, που σημαίνει ενίσχυση της οικονομίας της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας. Ο νομός Φθιώτιδας έχει όλα τα στοιχεία που συνιστούν έναν προσφιλή τουριστικό πόλο, όπως αρχαία μνημεία, ιστορία, φυσικό κάλλος και διάσπαρτες ιαματικές πηγές, που πρέπει να αξιοποιηθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Σταϊκούρας.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας, κ.Σταυρογιάννης επισήμανε την σημαντικότητα του ΕΣΠΑ, που αποτελεί και την τελευταία ίσως μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη της περιφέρειας. Επιπλέον, έδωσε βάση στην συλλογική ευθύνη που έχουν όλοι οι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση στην προώθηση του τουρισμού, ώστε να αποτελεί η Στερεά Ελλάδα τουριστικό προορισμό 12μηνης διάρκειας και όχι εποχιακό. «Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σ’ αυτόν  τον σχεδιασμό», δήλωσε ο κ.Σταυρογιάννης.

Ο βουλευτής Βοιωτίας, κ.Γιαννάκης συμφώνησε πως η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των ΟΤΑ θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως σε μια χρονική στιγμή δύσκολη για την ελληνική οικονομία. «Ο τουρισμός αποτελεί τον πιο ευαίσθητο και σημαντικό κρίκο της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο βουλευτής Βοιωτίας.

Ανάδειξη, προβολή, προστασία είναι το τρίπτυχο στο οποίο πρέπει να βασιστεί ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης της περιφέρειας σύμφωνα με τον βουλευτή Βοιωτίας, κ.Κουτσούμπα. Ενώ ζήτησε μέσω της ημερίδας να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που λόγω σκοπιμοτήτων υπονομεύουν τον τουρισμό και δυσφημούν τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Για ενοποίηση οδική και τουριστική της περιοχής των Αγράφων, μίλησε ο βουλευτής Ευρυτανίας, κ.Καραμίχας.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε στην ημερίδα ο βουλευτής Εύβοιας, Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος έθεσε εαυτόν στη διάθεση όλων για αρωγή στον σχεδιασμό ανάπτυξης του τουρισμού, όμως υποστήριξε ότι η χώρα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να γίνει ανταγωνιστική στο τουριστικό στίβο. «Δυστυχώς, σίγησαν τα φουγάρα της βιομηχανίας του τουρισμού της Εύβοιας, πριν καν αρχίσει…» τόνισε ο κ.Παπαγεωργίου.

«Το οικόπεδο στο χάρτη που λέγεται Ελλάδα θα πρέπει να προβληματστεί και να σχεδιάσει σωστά και δυναμικά την προβολή της. Οφείλουμε βάση των δυνατοτήτων που υπάρχουν να γίνει η χώρα μας ανταγωνιστική στα παράλια της Μ.Ασίας ή ακόμα και της Ανδριατικής. Απαιτείται βέβαια συντονισμένη προσπάθεια και στόχευση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Μπ.Μανιάτης.

Για κοινή δράση των φορέων και προβολή της Περιφέρειας ως τουριστικός προορισμός 12μηνης διάρκειας έκαναν λόγο στο χαιρετισμό τους και οι Νομάρχες Ευρυτανίας, κ.Κοντογιώργος, Φθιώτιδας, κ.Χειμμάρας, ο αντινομάρχης Εύβοιας, κ.Ξυγκόγιαννης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Φωκίδας, κ.Κατσαρέλης.