Περικοπές στο εισόδημα βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Φ.Πετσάλνικος.

Σε περικοπή των δώρων και των επιδομάτων γραφείου των βουλευτών, καθώς και σε μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής προχωρά και το κοινοβούλιο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των δημοσίων χρεών.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικος να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το κοινοβούλιο να τεθεί «στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας και οι βουλευτές να συμμετάσχουν στα βάρη και να παραιτηθούν των δώρων τους».

Συγκεκριμένα, για τους βουλευτές,

– Ως προς τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, αυτά πλέον δεν θα καταβάλλονται στους βουλευτές.

– Πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επέλθει με τις αποφάσεις του Μαρτίου (μείωση 12%), μειώνονται κατά περαιτέρω 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης.

Για τους υπαλλήλους της Βουλής,

– Η μείωση κατά 8% των κοινών για τους δημοσίους υπαλλήλους επιδομάτων, που επέρχεται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών αφορά αυτοδικαίως και στους υπαλλήλους της Βουλής.

– Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής μειώνονται (πέραν της μείωσης κατά 12% που είχε αποφασισθεί το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης.

– Επίσης, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μειώνεται (πέραν της μείωσης κατά 12% για μηνιαίο ποσό μέχρι 1.000 ευρώ και 17% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ που αποφασίστηκε το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% το ειδικό επίδομα έκτακτης αποζημίωσης (έτσι ώστε η συνολική μείωση να ανέρχεται μέχρι 25%).

– Τέλος, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, ισχύουν αυτοδικαίως και για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, δήλωσε ο Φ.Πετσάλνικος «όλοι ενωμένοι πρέπει να δώσουμε αυτή την ιστορική μάχη για τη σωτηρία της χώρας μας. Ως Πρόεδρος της Βουλής δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Βουλή των Ελλήνων, οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εκπέμποντας σαφές μήνυμα ουσιαστικής συμμετοχής και συμβολής σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει ο τόπος την κρίση».