Η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γ.Π. Αν.Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ και Νομαρχιακή Σύμβουλος, παραβρέθηκε στη διημερίδα για τον τουρισμό και έκανε την ακόλουθη παρέμβαση με την ομιλία της, καταθέτοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτόν.                                                 

      


«Ο τουρισμός, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής ανάπτυξης για την τρέχουσα δεκαετία στη χώρα μας. Η εκμετάλλευση της φυσικής ομορφιάς της χώρας για τη δήθεν «προσέλκυση επενδύσεων», είναι ένας από τους κύριους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους. Εκείνο, όμως, που δεν αναφέρει είναι: τουριστική ανάπτυξη για ποιον, με ποιο σκοπό και σε ποια κατεύθυνση. Σε τελική ανάλυση, το ερώτημα που τίθεται είναι: τι είναι τουρισμός και πώς τον αντιμετωπίζουμε; Μόνο το ΚΚΕ έχει βγει ανοιχτά στο λαό, κάνοντας γνωστές τις θέσεις του, όχι για τον τουρισμό γενικά και αόριστα, αλλά απαντώντας και στα παραπάνω ερωτήματα.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η σχέση των εργατικών και λαϊκών μαζών με τον τουρισμό περιορίζεται από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις του συστήματος. Η ικανοποίηση της ανάγκης για αναπλήρωση της εργατικής δύναμης είναι πλήρως εμπορευματοποιημένη.  Όλα, ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον κλπ., έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να κάνει διακοπές αφού έχουν καταντήσει  είδος πολυτελείας  για τους νέους, τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια. Όλο και περισσότεροι είναι  οι εργαζόμενοι που δεν καταφέρνουν να κάνουν διακοπές, λόγω της ακρίβειας, της ανεργίας και των οικονομικών δυσκολιών που μαστίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα έξοδα των διακοπών που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι, οι ημιαπασχολούμενοι, αλλά και όσοι αμείβονται με το βασικό μισθό δυσκολεύονται να κάνουν ακόμα και μια βδομάδα διακοπών μακριά από τα αστικά κέντρα, αφού το κόστος ξεπερνά τα 1.700 ευρώ για μια 4μελή οικογένεια και τα 650 ευρώ για έναν νέο εργαζόμενο.

Και την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι «στριμώχνονται» για μια βδομάδα καλοκαιρινών διακοπών, ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά και μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων (τουρ οπερέιτορς) βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα ύψη. Ενώ τα κέρδη των μεγάλων οργανωτών ταξιδίων και των μεγάλων ξενοδόχων αυξάνονται,  οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι μικροί ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και οι εργατικές οικογένειες, υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες, αφού από τη δράση των «μεγάλων» του τουρισμού επηρεάζονται οι τιμές και οι πληρότητες, τα κέρδη ή τις ζημιές των μικρών καταλυμάτων, το κόστος παραθερισμού για την εργατική οικογένεια.

Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό είναι ένα σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα …απέραντο ξενοδοχείο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο μέσα στην επόμενη 15ετία. Καθορίζει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν παλιές και νέες μορφές τουριστικών εγκαταστάσεων σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης (από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, ως τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA», ακόμη και σε μικρές βραχονησίδες του Αιγαίου και του Ιονίου). Από το ένα άκρο ως το άλλο της χώρας «φωτογραφίζονται» επενδυτικά συμφέροντα, των οποίων το Ειδικό Χωροταξικό «λύνει τα χέρια», ώστε να υλοποιηθούν, παρακάμπτοντας τα οποιαδήποτε νομικά ή άλλα «γραφειοκρατικά» εμπόδια.
Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα αστικά κέντρα, διαμορφώνουν νέες ανάγκες για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης.
Και αυτή η κοινωνική ανάγκη είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης, κατάκτηση που μαζί με άλλες (π.χ. 8ωρο, πενθήμερο, σύνταξη, κοινωνική ασφάλιση κλπ.) το κεφάλαιο παίρνει πίσω μέσα από την προώθηση των αναδιαρθρώσεων. Οι εργασιακές άδειες και η δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησής τους, είναι δικαίωμα των εργαζομένων και όχι προνόμιο και αγαθό της αστικής τάξης και ορισμένων καλοπληρωμένων μεσαίων στρωμάτων.
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, έχει αρνητικές επιπτώσεις πρώτα και κύρια στους ίδιους τους εργαζόμενους με τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας, όσο και σε βάρος των Ελλήνων τουριστών οι οποίοι πληρώνουν για τις ίδιες υπηρεσίες τα διπλάσια απ’ ό,τι οι ξένοι τουρίστες, γεγονός που πλέον καθιστά απαγορευτικές τις διακοπές για την ελληνική λαϊκή οικογένεια.
Ο τουρισμός πρέπει να μετατραπεί σε καθολικό δικαίωμα του λαού και μέσο για την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και όχι μηχανισμός θησαυρισμού των πολυεθνικών και των κάθε είδους συνεταίρων τους στην Ελλάδα, που λυμαίνονται τον κλάδο και τις παρεμφερείς με τον τουρισμό δραστηριότητες.
Το ΚΚΕ καλεί και τους μικρούς επιχειρηματίες στον τουρισμό, να αγωνιστούν μαζί με την εργατική τάξη για την αλλαγή των συσχετισμών, αφού η πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο οδηγεί στον αφανισμό τους.
Καλεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου να αναπτύξουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας με τα μικρομεσαία στρώματα του κλάδου στη βάση των αντιμονοπωλιακών στόχων και αιτημάτων. Να παλέψουν για :
• Εργασιακά δικαιώματα στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, για την κατοχύρωση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με βάση τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
• Το δικαίωμα για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
• Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
• Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
• Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
• Τη δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών για τα τουριστικά επαγγέλματα. Την κατάργηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Τη δημιουργία μεταπτυχιακών σπουδών για τους πτυχιούχους των οικονομικών σχολών της ενιαίας δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Η πρόταση του ΚΚΕ δεν μπορεί να ενταχθεί στη λογική της εμπορευματοποίησης και λειτουργίας του τουρισμού με βάση το κέρδος αλλά πρέπει να στηρίζεται στην κεντρική ιδέα ότι ο τουρισμός πρέπει να καλύπτει ολόπλευρα τις ανάγκες των εργαζομένων, να μετατραπεί σε καθολικό δικαίωμα του λαού..
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της τουριστικής κοινωνικής εργασίας, ως αναπόσπαστο στοιχείο της λαϊκής οικονομίας και κοινωνικής ανάπτυξης, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής έχουν γίνει λαϊκή κρατική περιουσία. Απαραίτητη προϋπόθεση, θεωρεί τη λύση του πολιτικού προβλήματος, την κατάκτηση της λαϊκής, της εργατικής εξουσίας. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση μπορεί η τουριστική οικονομική δραστηριότητα να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί. Οι φορείς οργάνωσης και διεύθυνσης της τουριστικής δραστηριότητας θα υπάγονται σε γενική διεύθυνση, περιφερειακά διακλαδωμένη, αρμόδια για τον εσωτερικό – εγχώριο και αλλοδαπό – και εξωτερικό τουρισμό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο τουρισμός, μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην ευρύτερη επικοινωνία, στη γνωριμία με άλλους λαούς, ήθη, έθιμα και πολιτισμούς. Να συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς και χώρες και κύρια να ικανοποιήσει την ανάγκη για ουσιαστική αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης…»