«Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα νέα σκληρά μέτρα.

«Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του ‘φάρμακου’, παρά από την ίδια την ‘ασθένεια’» εκτίμησε ο κ. Σαμαράς και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «δεν δέχθηκε κανένα διάλογο, ούτε καν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν πάρει τις αποφάσεις της».
Τέλος, ο κ. Σαμαράς επισήμανε τις προτάσεις τους για «εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε μεταξύ άλλων «Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ως ‘σωτηρία’ της Ελλάδας, εκείνο που ως προχθές απέκλειε ως επιζήμιο και αχρείαστο: Επί πλέον δραστικά μέτρα περιστολής, πολύ χειρότερα από όσα ήδη πάρθηκαν και τα οποία ως προχθές κρίνονταν απολύτως ‘επαρκή’. Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης: Προέβλεψαν την φετινή ύφεση στο -0,3% και σήμερα παραδέχονται ότι η ύφεση θα είναι υπερδεκαπλάσια, θα φτάσει το -4%. Μας διαβεβαίωναν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επαρκεί πλήρως, για φέτος. Τώρα ομολογούν ότι έχει ουσιαστικά αποτύχει και επιβάλουν νέα μέτρα πολύ πιο δραστικά, με νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων και νέες περικοπές αμοιβών στο δημόσιο. Ή μας έλεγαν ψέματα ως τώρα, ή έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση έχουν ξοδέψει κάθε απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε λίγους μήνες. 
…. Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του ‘φάρμακου’, παρά από την ίδια την ‘ασθένεια’. Επί πλέον στα νέα μέτρα που ανακοινώνουν δεν υπάρχει αληθινός περιορισμός της Σπατάλης, υπάρχουν μόνο περιορισμοί μισθών κι αυξήσεις φόρων, μέσα σε μια αγορά που ασφυκτιά σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης για τα ελληνικά δεδομένα.
Δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μέτρα μείωσης συντάξεων. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων……

Κριτική στα μέτρα από τον ΛΑΟΣ
Την παρομοίωση περί φαρμάκου χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: «Οι αναμασημένες επώδυνες ιδέες του κ. Παπανδρέου σημαίνουν πολλά ‘αντιπυρετικά’ αλλά ‘αντιγριπικό’ κανένα. Μπορεί να ανακουφίζουν σήμερα, αλλά χωρίς ανάπτυξη, τα συμπτώματα θα είναι χειρότερα αύριο».
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη, γι΄αυτό ήταν αδύναμη η διαπραγμάτευση και αδύναμα και τα αποτελέσματα. Χαρακτήρισε «ανθρώπους της Νέας Ρώμης» τα ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ που επέβαλλαν τα μέτρα, τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ συνθλίβουν «την αξιοπρέπειά μας χωρίς καμία εγγύηση για το αύριο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορέσουμε να αποδράσουμε οριστικά από την κρίση».
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «κατόρθωσε να γίνει πλέον μέρος του προβλήματος» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.