Ποιες επιχειρήσεις ετοιμάζονται για τις πράσινες επενδύσεις αναφέρει το δημοσίευμα της imerisia.gr, της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, ενώ επισημαίνεται το μεγάλο project εταιρείας στην Εύβοια, με συνολικά 11 αιολικά πάρκα.

Σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης προσφέρει στις επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, οι επενδύσεις σε τομείς της πράσινης οικονομίας. Μεγάλοι όμιλοι έχουν ήδη πάρει θέση στους δυναμικούς αυτούς τομείς εξασφαλίζοντας ανάπτυξη τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσουν τα κεφάλαιά τους και τη δραστηριότητά τους σε μια κατεύθυνση που θα διαθέτει μέλλον και προοπτική, πολλές επιχειρήσεις έχουν τοποθετηθεί και δραστηριοποιούνται σε επιχειρηματικές δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα), η διαχείριση αποβλήτων και η ανακύκλωση αποτελούν τους τομείς που συγκεντρώνουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω σχετικού νομοσχεδίου το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου έτους, αυξάνει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την παρουσία τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμματισμένων επενδύσεών τους αποτελεί, εξάλλου, κοινό στόχο όλων.

Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά πάρκα στην επικράτεια ανέρχεται στα 1.157 MW. Το μεγαλύτερο μερίδιο στον κλάδο αιολικών πάρκων κατέχει η «Ρόκας», που ανήκει στον ισπανικό οίκο Iberdrola, η οποία λειτουργεί 14 αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 217 MW (το ένα αιολικό πάρκο των 17 MW ανήκει απευθείας στην Iberdrola).

Ρόκας
Ο όμιλος «Ρόκας» κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα στην αιολική ενέργεια η εταιρεία είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 200,3 MW.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο όμιλος «Ρόκας» έχει κατασκευάσει σειρά Αιολικών Πάρκων τόσο για λογαριασμό της ΔΕΗ όσο και για ιδία εκμετάλλευση, και είναι σήμερα ο σημαντικότερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Μέσω των θυγατρικών εταιρειών, ο όμιλος «Ρόκας» λειτουργεί 15 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 234 MW, ενώ από το 2001 λειτουργεί, επίσης, Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 171,6 KW, στην περιοχή της Κρήτης.

ΔΕΗ
H ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες, λειτουργεί μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών μόλις 125 MW, περίπου το ένα δέκατο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στη χώρα. Ομως, η εταιρεία έχει ως στόχο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα, προκειμένου να μειώσει το κόστος για τις εκπομπές ρύπων.

Η νέα διοίκηση της εταιρείας δίνει έμφαση στην ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ η αναθεώρηση του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, θα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Βασική αλλαγή θα είναι η αντικατάσταση των λιθανθρακικών μονάδων 1.600 μεγαβάτ, η κατασκευή των οποίων ακυρώθηκε, με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επίσης, θα αυξηθεί ο υπάρχων στόχος επένδυσης 2 δισ. ευρώ για να αυξηθεί η ισχύς των ΑΠΕ στα 1.000 μεγαβάτ έως το 2014. Η κατεύθυνση θα είναι να αντικατασταθεί ο λιθάνθρακας με όσο το δυνατόν περισσότερες ΑΠΕ, κρατώντας αυτά που έχουν προβλεφθεί για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο.

Ελλάκτωρ
Εμφαση στην αγορά της αιολικής ενέργειας και γενικότερα της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές δίνει ο όμιλος «Ελλάκτωρ». Η εγκαταστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 86 MW (6 αιολικά) και ανήκει στην «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος» (θυγατρική της «Ελλάκτωρ» με αντικείμενο την υλοποίηση έργων ΑΠΕ), ενώ το μερίδιο αγοράς του κατασκευαστικού ομίλου είναι 7,2%. Σημειώνεται ότι υπό κατασκευή βρίσκονται επιπλέον 107 MW, ενώ εκτιμάται πως η εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλθει στα 180 MW μέχρι τα τέλη του 2010.

EDF Energies Nouvelles
Η γαλλική εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας EDF Energies Nouvelles SA αναπτύσσει αιολικά πάρκα στην ελληνική αγορά και σήμερα το αιολικό της δυναμικό ανέρχεται στα 137 MW. Η EDF ΕΝ, όπως και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ρυπογόνους τομείς, ωφελούνται πολλαπλά από τη λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν από τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων αιολικών πάρκων και αυτών που πρόκειται να λειτουργήσουν, εξασφαλίζουν «πράσινα» οφέλη από τις πιστώσεις (credits) στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης αερίων ρύπων.

Ετσι, αντί να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων επιλέγουν να αναπτύσσουν αιολικά πάρκα και να προωθούν και άλλους τύπους εφαρμογών ΑΠΕ (π.χ. ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία). Μια πολιτική που πλέον σχεδιάζει να ακολουθήσει η ΔΕΗ. Στους αρχικούς στόχους της EDF είναι να αναπτύξει συνολικά 3.000 MW μέχρι το 2010, στόχος που δεν ευοδώθηκε λόγω των δυσκολιών στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.

ΤΕΡΝΑ
Η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της «Τέρνα Ενεργειακή» σχεδιάζει να επενδύσει σε αιολικά πάρκα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2012. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού της χώρας και για τον λόγο αυτό ο βραχίονας του ελληνικού ομίλου «ΓΕΚ Τέρνα» στοχεύει σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ στην εγκατάσταση ανεμοστροβίλων που θα αποδίδουν συνολική ισχύ 1.200 μεγαβάτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έως το 2012.

Και εφόσον το μέσο κόστος εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου είναι στο 1,4 με 1,5 εκατ. ευρώ το μεγαβάτ. Ένας πολλαπλασιασμός, λοιπόν, σημαίνει ότι 1.000 μεγαβάτ ακόμα, πέραν αυτών που έχουμε εγκαταστάσει, είναι μια δαπάνη της τάξης του 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί 148,6 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, ενώ κατασκευάζει 103,5 MW τα οποία αναμένονται να εγκατασταθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα τρίμηνα. H εταιρεία διαθέτει άδειες παραγωγής για επιπλέον 631 MW αιολικών πάρκων και 112 MW υδροηλεκτρικών έργων, ενώ έχει καταθέσει αιτήματα για άδειες παραγωγής που προσεγγίζουν τα 2.500 MW.

Μυτιληναίος
Από τα 4,2 ευρώ στις αρχές του έτους έχει κερδίσει 54,2% και χθες έκλεισε στα 6,48 ευρώ. Μέσω της συμμετοχής του στην Endesa Hellas ο όμιλος διατηρεί portofolio αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών. Σε λειτουργία βρίσκεται ένα αιολικό πάρκο 17 MW στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και 7,3 MW σε μικρά υδροηλεκτρικά στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα. Η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Dong Energy A.S., με τέσσερα πάρκα εγκατεστημένης ισχύ αιολικών 18,6 MW στην Εύβοια, αύξησε την εγκατεστημένη βάση σε 45 MW. Οι άδειες παραγωγής φτάνουν τα 184 MW σε αιολικά και άλλα 63 MW σε μικρά υδροηλεκτρικά στην Ελλάδα, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκονται 30,6 MW σε φωτοβολταϊκά, έργα που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα.

FG Europe
Η εισηγμένη που είναι μέτοχος της RF Energy διαθέτει σε λειτουργία αιολικά 70,6 MW, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε άδεια πάρκου 34 MW που θα κατασκευαστεί εντός του 2010. Εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος να φτάσει σε ισχύ τα 140 MW σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ γίνονται κινήσεις και για άλλες εξαγορές ώριμων αδειών. Επίσης, αναπτύσσεται ένα μεγάλο project στην Εύβοια, με συνολικά 11 αιολικά πάρκα ισχύος 387 MW.

Infoquest
H Infoquest, με θυγατρική (σε ποσοστό 55%) την «Quest Ενεργειακή», διαθέτει τέσσερα πάρκα με άδεια παραγωγής συνολικής ισχύος 44,1 MW, αιτήσεις για 8 πάρκα ισχύος 173,7MW, ενώ αναπτύσσει και άλλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Η εταιρεία συνεργάζεται με τη θυγατρική της γαλλικής EDF, EDF Energie Nouvelles.

Η εταιρεία και θυγατρικές αυτής έχουν υποβάλλει αιτήσεις για άδειες παραγωγής για τρεις φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 21 MW. Ενα MW έχει αδειοδοτηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η αδειοδοτική διαδικασία των σταθμών αυτών, η λειτουργία τους αναμένεται εντός του 2010.

Επενδυτικά κεφάλαια
Η Marfin Investment Group με τη Veolia Environnement ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τη δημιουργία επιχειρηματικής σύμπραξης με την ονομασία «Veolia-MIG Greece», με σκοπό την από κοινού και κατ’ αποκλειστικότητα δραστηριοποίηση σε έργα (projects) περιβαλλοντικά, ενεργειακά και μεταφορών/υπηρεσιών διαχείρισης (logistics) στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η εταιρεία θα επιχειρήσει στους κλάδους της διαχείρισης υδάτων, υδατολυμάτων και απορριμμάτων, καθώς και σε αυτούς των μεταφορών και υπηρεσιών διαχείρισης (logistics). H «Veolia-MIG Greece» θα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αλβανία, στην Κροατία, στη Σερβία, στην ΠΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο.