Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ δόθηκε το «πράσινο φως» στην ΑΕΠΟ για το πάρκο ισχύος 160 MW στα Στύρα της εταιρείας «Σοφράνο».

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της απόρριψης από τη ΡΑΕ της αίτησης αναθεώρησης που είχε υποβάλει ο Δήμος Καρύστου για το εν λόγω αιολικό πάρκο.

blank

Υπενθυμίζεται ότι η «Σοφράνο» είναι μία από τις εταιρείες μέσω των οποίων σχεδιάζεται η ανάπτυξη της στρατηγικής επένδυσης της Ελλάκτωρ μαζί με την πορτογαλική EDPR στην Εύβοια και η οποία αφορά σειρά αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 496 ΜW.

Στην προκειμένη περίπτωση, η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων αφορά στο έργο κατασκευής και λειτουργίας συγκροτήματος πέντε Αιολικών Σταθμών Παράγωγης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις:

  • Τσούκκα Δεμενίτη ισχύος 55 MW,
  • Πυργάρι ισχύος 60 MW,
  • Λιούτσα ισχύος 15 MW,
  • Χρούση ισχύος 15 MW και
  • Κελιά ισχύος 15 MW.

Οι θέσεις αυτές ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Στυρέων του Δήμου Καρύστου και η έγκριση αφορά επίσης τα συνοδά έργα στις Δημοτικές Ενότητες Στυρέων, Διστύων και Ταμυνέων του Δ. Κύμης – Αλιβερίου και Αμαρυνθίων και Ερέτριας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο περιεχόμενο της εγκριτικής απόφασης του ΥΠΕΝ ενσωματώθηκαν με τη μορφή μέτρων, όρων και περιορισμών οι απόψεις των υπηρεσιών και φορέων που διαβιβάστηκαν κατά τη διαβούλευση επί της ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν διάφορες τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό που περιλαμβάνουν αφαιρέσεις ανεμογεννητριών από συγκεκριμένα σημεία, τροποποιήσεις κατά περίπτωση σε οδούς πρόσβασης στους ΑΣΠΗΕ, της όδευσης και του μήκους των δικτυών Μέσης Τάσης, του τελικού εμβαδού ανάπτυξης των πάρκων κ.α.

Το συγκρότημα των πέντε ΑΣΠΗΕ θα αποτελείται από 32 ανεμογεννήτριες ισχύος 5MW έκαστη, τύπου Siemens Gamesa SG145.

Η στρατηγική επένδυση στην Εύβοια

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάκτωρ στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την EDPR για το μεγάλο αιολικό project στην Εύβοια, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 επένδυσε 25,1 εκατ. ευρώ με σκοπό την απόκτηση των εταιρειών ειδικού σκοπού Enercoplan (14,5 εκατ.) και Sofrano (10,6 εκατ), οι οποίες κατέχουν τις άδειες παραγωγής των αιολικών πάρκων.

Το κόστος ανάπτυξης (μελέτες, άδειες, engineering κ.λπ.) του έργου εκτιμάται από την εταιρεία σε 12.000 έως 15.000 ευρώ/MW, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης και λειτουργίας συνδέεται με το πολύπλοκο αδειοδοτικό πλαίσιο.

Η στρατηγική επένδυση των Ελλάκτωρ- EDPR στην Εύβοια, με προϋπολογισμό κατασκευής της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στους Δήμους Διρφύων –Μεσαπίων, Ερέτριας, Κύμης –Αλιβερίου και Καρύστου σε θέσεις με υψηλό αιολικό δυναμικό.

Πηγή: www.newmoney.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News