Τριήμερο συνέδριο για τον Θερμαλισμό – θεραπευτικών πρακτικών με την χρήση Ιαματικών Λουτρών – «Προοπτικές του Τουρισμού – Θερμαλισμού σε Διαφορετικές Γεωγραφικές Ενότητες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Υγεία», πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αιδηψό.

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στη συνεδριακή αίθουσα του «Thermae Sylla Spa» υπό την αιγίδα της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας, του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού και της Διεθνούς Ένωσης Ιατρικής Υδρολογίας και Κλιματοθεραπείας.

Οι διοργανωτές επιθυμούν να αναδείξουν τον Ιαματικό Τουρισμό, την Οικονομία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό καθώς και το σπουδαίο απόθεμα των Ιαματικών Πηγών της χώρας μας.

Το κοινό μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί εκτενώς για την ελληνική υδροθεραπευτική τέχνη, τις δομές και τις υποδομές του θερμαλισμού. Συμμετέχοντες (καταξιωμένοι επιστήμονες) και παρευρισκόμενοι εντρύφησαν σε ένα διαφορετικό, τουριστικό κομμάτι, πολύτιμο για την περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξη στο Λουτρά Αιδηψού και στο σύνολο της Βόρειας Εύβοιας.

Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου με το καλωσόρισμα της Δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού  Ελένης Ευσταθίου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των Λουτρών Αιδηψού, από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι σήμερα, εστίασε στις θερμαλιστικές δυνατότητες της περιοχής οι οποίες θα αναδειχθούν μέσα από ειδικούς αναπτυξιακούς άξονες και μελέτες και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η περιοχή να αποτελέσει παγκόσμιο προορισμό θερμαλισμού υγείας.

Αξιόλογοι φορείς παρευρέθησαν και χαιρέτησαν την έναρξη του συνεδρίου όπως ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. Χρήστος Πάλλης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα των εργασιών του συνεδρίου για τον Ιαματικό Τουρισμό, αλλά και για τη γενικότερη πορεία και προοπτική αυτού του είδους τουρισμού. Παρομοίασε τον Θερμαλιστικό Τουρισμό με έναν γίγαντα που κοιμάται και επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά θέματα άλυτα που αφορούν σχεδόν όλες τις λουτροπόλεις, «ο διεθνής θερμαλισμός θέλει οργάνωση και άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, απαιτείται πιστοποίηση, αναγνώριση, προσπάθεια απ’ όλους τους φορείς. Υποστηρίζουμε την προβολή του Ιαματικού Τουρισμού με κάθε τρόπο. Πρέπει να εστιάσουμε στην έλλειψη εισερχόμενου τουρισμού και να βρούμε τους τρόπους να φέρουμε τουρίστες στη χώρα μας».

Ακολούθησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδηψού π. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο οποίος εστίασε στην εγκατάλειψη της περιοχής από πολιτικούς και άλλους φορείς γεγονός ανεπίτρεπτο για μια τόσο πλούσια σε ιστορία λουτρόπολη.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κοντζιάς μετέφερε τον χαιρετισμό και τα εύσημα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.
Χαιρέτησαν, επίσης, ο Κώστας Χρονόπουλος εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας μεταξύ άλλων τις θέσεις του κόμματος για τον Ιαματικό Τουρισμό.

Την Ένωση Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δανδουλάκης ενώ από το Τουριστικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Ευβοίας απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος Κερασία Μάρκου.Τέλος το δικό του μήνυμα μετέφερε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας Ζήσης Αγγελίδης.

Στο πάνελ του Συνεδρίου διακρίναμε εξέχουσες προσωπικότητες του παγκόσμιου Θερμαλισμού, εξειδικευμένους επιστήμονες για τον Ιαματικό Τουρισμό.

Μεταξύ των παρευρισκομένων και Δήμαρχοι από Λουτροπόλεις της Ελλάδας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής, επιχειρηματίες – επαγγελματίες της Βόρειας Εύβοιας, αιρετοί – αυτοδιοικητικοί της Εύβοιας και άλλων Νομών.

Η έναρξη του συνεδρίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία δεν παρέστη, τελικά, λόγω της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κυρία Κεφαλογιάννη έστειλε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό μέσω του οποίου τόνισε την αξία του συνεδρίου απλώνοντας χέρι βοήθειας από πλευράς Υπουργείου σε ο,τι χρειαστεί.

Βιντεοσκοπημένος ήταν και ο χαιρετισμός του βουλευτή Ευβοίας και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ενώ μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης και του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι κ.κ. Αναγνωστάκης και Αποστόλου εξέφρασαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν και για τα πορίσματα του συνεδρίου.

Μετά το τέλος των χαιρετισμών άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου με πρώτο ομιλητή τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού E. Gori με θέμα «Ο θερμαλισμός και τα νέα σύνορα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Υγείας».

Για την «Πραγματικότητα και Προοπτική του Ελληνικού Τουριστικού – Θερμαλιστικού Συστήματος Υγείας» μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας  Δρ. Ζ.Αγγελίδης ενώ ακολούθησε ο Διευθυντής Terme Chianciano & Montecatini P. F. Bernacchi  με θέμα «Ο θερμαλισμός στην Ευρώπη και στον Κόσμο». Την πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε ο Reinhard Petry, ESPA, με την ομιλία του για το «Πρόγραμμα: Thermal spa tourism».

Οι εργασίες συνεχίζονται όλο το Σαββατοκύριακο εστιάζοντας στις Θερμαλιστικές Θεραπείες στον Τουρισμό και την Εκπαίδευση. Στις 12 Οκτωβρίου (Κυριακή) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις Ιαματικές Πηγές και σε Αρχαιολογικούς – Ιστορικούς χώρους της Αιδηψού.

Να σημειώσουμε πως η απουσία των πολιτικών προκάλεσε κάποια δυσαρέσκεια και σχολιάστηκε αρνητικά.