Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα – ιδιαίτερα σκληρά για τα νοικοκυριά – και ο Πρωθυπουργός παίρνει το «πακετάκι» και πάει Βερολίνο και Παρίσι, προκειμένου να ζητήσει την έμπρακτη επίδειξη στήριξης της Ευρώπης, μη έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

Περικοπές, αυξήσεις συντελεστών, «ψαλίδι» σε επιδόματα και έκτακτες εισφορές περιλαμβάνει το τελικό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την Πέμπτη θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και την Παρασκευή θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Την Πέμπτη, επίσης, θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή 30% στο δώρο του Πάσχα, στο επίδομα αδείας και στο δώρο των Χριστουγέννων στο Δημόσιο, την αύξηση του ΦΠΑ στο 21%, την επιβολή έκακτης εισφοράς 1% σε φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ το 2009, αλλά και επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που θα δηλωθούν το 2010. Επίσης, αυξάνεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο 2% για μια τριετία, για ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ, αλλά και αύξηση του τέλους ραδιοσυχνοτήτων από το 0,1% στο 2% για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Ειδικά για την αύξηση του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε με ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι ισχύει από τις 15 Μαρτίου.

Τι προβλέπουν τα μέτρα

Αναλυτικά, στο «πακέτο» μέτρων με στόχο τα 4,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται:

* Περικοπή δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας κατά 30% για τους δημόσιους υπαλλήλους.
* Περικοπή επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 12% αντί αρχικής εξαγγελίας για 10%.
* Μείωση του επιδόματος δικαστικών κατά 20%.
* Μείωση των επιχορηγήσεων για ΝΠΙΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
* Μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων στα ταμεία ΟΑΠ, ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ.
* Μείωση κατά 5% (500 εκατ. ευρώ) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου Προγράμματος στο υπουργείο Παιδείας και κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, των πιστώσεων νέων προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας.
* Μείωση κατά 20% των τιμών των φαρμάκων.
* Αύξηση φόρου από το 3% στο 15% στα ακίνητα των offshore εταιριών.
* Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών στο δημόσιο, με παράλληλη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων στα μέλη διοικητικών συμβουλίων, πλαφόν στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, απαγόρευση bonus, μείωση κατά 30% των δαπανών για υπερωρίες και μετακινήσεις.
* Αύξηση ΦΠΑ για τον πολύ χαμηλό συντελεστή από το 4,5% στο 5% για το χαμηλό από το 9% στο 10%, και για τον υψηλό από το 19% στο 21%. Δεν μεταβάλλεται η έκπτωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.
* Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα επιβάρυνση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 3 λεπτά.
* Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά.
* Κατάργηση απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα.
* Επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ ή τιμή αγοράς άνω των 35.000 ευρώ, αλλά και σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, αεροσκάφη, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.
* Πάγωμα συντάξεων. Οι περικοπές των επιδομάτων δεν αφορούν τις συντάξεις.

Εν τω μεταξύ ισχυρό διαπραγματευτικό ατού θεωρείται η δέσμη σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου, ο οποίος μεταβαίνει την Παρασκευή στο Βερολίνο και την Κυριακή στο Παρίσι, προκειμένου να ζητήσει την έμπρακτη επίδειξη στήριξης της Ευρώπης, μη έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, κατά τις διαδοχικές επισκέψεις του στο Βερολίνο και στο Παρίσι -σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου- ο πρωθυπουργός θα συνδυάσει την επίλυση του ελληνικού προβλήματος με το μέλλον της ευρωζώνης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό το κλίμα η αναφορά του πρωθυπουργού κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ είναι ενδεικτική των διαθέσεών του: «Από σήμερα το πρόβλημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ‘ελληνικό’. Εμείς κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει και με το παραπάνω. Εκπληρώνουμε, αν θέλετε, στο ακέραιο όσα πρέπει από τη δική μας πλευρά. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της Ευρώπης. Και είναι και για την Ευρωπαϊκή Ενωση μια ιστορική στιγμή. Από την άλλη, αν δεν ανταποκριθεί και παράλληλα αν δεν ανταποκριθούν και οι αγορές όπως θα θέλαμε, λόγω της κερδοσκοπικής τους συμπεριφοράς, ύστατη λύση θα ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Οι επικείμενες σύντομες επαφές του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμες και, σύμφωνα με συνεργάτες του, καθοριστικές για τις εξελίξεις και τις περαιτέρω κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος των ταξιδιών του πρωθυπουργού σε αυτή τη φάση θα κλείσει με την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 16 Μαρτίου.

πηγή: www.in.gr