Με την αρχή του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο των ημερών της Αποκριάς, το έθιμο της Σκύρου θέλει το γέρο και την κορέλα να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν μία ξεχωριστή εικόνα των ημερών.

 

Ο «γέρος» φοράει μία χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2-3 σειρές κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά. Το πρόσωπο του καλύπτεται από προβιά μικρού κατσικιού και περπατώντας με χορευτικό ρυθμό, καταφέρνει να ηχούν μελωδικά τα κουδούνια που φοράει.

Η «κορέλα» η ντάμα του γέρου είναι ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο σε πλήρη αντίθεση με το μαύρο χρώμα του «γέρου» έχοντας και αυτή καλυμμένο το πρόσωπό της. Χορεύει γύρω από τον γέρο καθώς αυτός βαδίζει ανοίγοντάς του δρόμο ή προσπαθώντας να τον βοηθήσει και να τον ξεκουράσει.

Οι ικανότεροι από τους γέρους μάλιστα, αφήνουν για λίγο τους δρόμους της αγοράς, όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος και ανεβαίνουν στο Κάστρο του νησιού. Εκεί θα κτυπήσουν τις καμπάνες στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Τότε, η «κορέλα» την ώρα που ο «γέρος» θα σταματήσει να πάρει μίαν ανάσα, θα του τραγουδήσει σκυριανό τραγούδι, παινεύοντάς τον για τις αξίες και τις χαρές του. Το δίδυμο αυτής της σκυριανής αποκριάς συνοδεύει πολλές φορές και ο «φράγκος».

Αυτός ο μασκαράς, ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα του νησιού αλλά και παντελόνι, σατιρίζει τους σκυριανούς εκείνους που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα).
Η προέλευση του εθίμου αυτού χάνεται στα χρόνια και πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στοιχεία και ρίζες διονυσιακών τελετών και θεωρούν τις εκδηλώσεις αυτές κατάλοιπα τέτοιων εορτών.

Οι γεροντότεροι στο νησί αναφέρουν ότι ο «γέρος» και η «κορέλα», έρχονται κάθε χρόνο να θυμίσουν στους σκυριανούς κάποια θεομηνία που κατέστρεψε όλα τα ζώα του νησιού και για το λόγο αυτό ο τσοπάνης ζώστηκε τα κουδούνια των ζώων και ήρθε στο χωριό να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους.

Μία άλλη εκδήλωση της σκυριανής αποκριάς είναι η «τράτα» που είναι αναπαράσταση ναυτικής ζωής, όπου ψαράδες στην πλειοψηφία τους, σατιρίζουν έμμετρα καταστάσεις και γεγονότα που αφορούν τη κοινωνική ζωή στην Ελλάδα γενικότερα.

Με τα σατυρικά αυτά ποιήματα, αλλά και με την αμφίεσή τους, καταφέρνουν να προκαλούν την ευθυμία των θεατών της παράστασης αυτής που κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Την Καθαρή Δευτέρα σχεδόν όλοι οι Σκυριανοί με παραδοσιακές τοπικές στολές, κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού και χορεύουν και τραγουδούν σκυριανά τραγούδια.

Πώς θα φτάσετε στη Σκύρο
Με πλοίο από το Λιμάνι της Κύμης (1 ώρα και 40 λεπτά).

Στην Κύμη θα φτάσετε:
α) Με Λεωφορεία του Κ.Τ.Ε.Λ. (Αθήνα – Παραλία Κύμης)
Υπάρχει καθημερινή ανταπόκριση από το Σταθμό υπεραστικών λεωφορείων (Λιοσίων 260) προς την Παραλία Κύμης. Η διαδρομή είναι 160 χλμ. και ο χρόνος 3 ώρες και 15 λεπτά.
ΚΤΕΛ Πρακτορείο Σκύρου: 22220-91123
KΤΕΛ Πρακτορείο Αθηνών: 210-8317153
β) Με δικό σας αυτοκίνητο
Ακολουθώντας τη διαδρομή Αθήνα – Χαλκίδα – Αλιβέρι -Παραλία Κύμης.
Χρησιμοποιώντας την ακτοπλοϊκή γραμμή Ωρωπού/Ερέτριας δηλαδή ακολουθώντας τη διαδρομή Αθήνα – Ωρωπός – Ερέτρια – Αλιβέρι – Παραλία Κύμης.
Από την υπόλοιπη Ελλάδα θα πρέπει να φτάσετε οδικώς μέχρι το λιμάνι της Κύμης.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Σκύρου: 22220-91.929
Τουριστική Αστυνομία : 22220-91.274
Aγροτικό Iατρείο: 22220-92.222
Λιμεναρχείο: 22220-93.475 (Λιναριά)
Αεροδρόμιο (Olympic Air): 22220-91.625
Αρχαιολογικό Μουσείο: 22220-91.327
Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Μάνου – Αναστασίας Φάλταϊτς: 22220-91.232

Διαβάστε ακόμη: Δρομολόγια για Κύμη – Σκύρο – Κύμη

Δρομολόγια Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) Νομού Ευβοίας