«Ήταν λάθος η συγχώνευση με την Ατλάντικ», δήλωσε ο Γ.Λαουτάρης σε συνέντευξή του στον Capital.gr. Το ρεπορτάζ της Μαριέτας Χριστοπούλου αναφέρει τα νέα σχέδια του Γαληνού:

 

 

Όταν πριν από 8 χρόνια, δύο παλιά «τζάκια» του λιανεμπορίου, οι οικογένειες Αποστόλου και Λαουτάρη, ένωναν τις δυνάμεις τους υπό την σκέπη της Ατλάντικ, ο ανταγωνισμός προσπαθούσε να βρει τρόπους να μη…. καεί. Τελικά, οι φωτιές φούντωσαν μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας, με αποτέλεσμα η Ατλάντικ να βρίσκεται σήμερα διχασμένη εν μέσω κρίσης και με τις ζημιές 1,9 εκατ. ευρώ το εξάμηνο, έναντι κερδών 1,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα– να πιέζουν διαρκώς.

«Ήταν μεγάλο λάθος η συγχώνευση της Γαληνός με την Ατλάντικ» αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Λαουτάρης, συμπληρώνοντας ότι «ήμασταν μια πετυχημένη εταιρεία και τελικά γίναμε κομμάτι μιας ζημιογόνας επιχείρησης».

Λίγα χρόνια μετά τη συγχώνευση της Γαληνός Α.Ε. από την Ατλάντικ, υπήρξαν φήμες για πρόθεση πώλησης του ποσοστού που κατείχε η οικογένεια Λαουτάρη, με την Carrefour να εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος αγοραστής. Αφού υπήρξε διάψευση από πλευράς Ατλάντικ περί οποιασδήποτε πρόθεσης πώλησης μεριδίου στο γαλλικό κολοσσό, το 2006 αρχίζουν οι «εχθροπραξίες»: η οικογένεια Αποστόλου αρνείται να εξαγοράσει την Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική (ΕΜΠΡΟ), συμφερόντων της… αντίπαλης οικογένειας.

Από εκεί και πέρα, η ενδοεταιρική κόντρα γίνεται πιο φανερή καθώς ακολουθεί εξώδικο από την πλευρά Λαουτάρη προς την διοίκηση της Ατλάντικ με το οποίο αμφισβητούνται τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2006 και καταγγέλλεται κακοδιαχείριση.

Λίγους μήνες μετά, η οικογένεια Λαουτάρη συνάπτει συνεργασία με την Carrefour-Μαρινόπουλος και μετονομάζει τα καταστήματα “Εύβοια Προμηθευτική” σε “Μαρινόπουλος 5΄”. Ουσιαστικά η συνεργασία αφορούσε τη λειτουργία, με τη μορφή franchise, των 18 καταστημάτων που τότε διέθετε η Eύβοια Μάρκετ Προμηθευτική από την Carrefour.

Από την πλευρά της, η οικογένεια Αποστόλου υποστήριζε τότε ότι αυτή η κίνηση δεν αποτελούσε πλήγμα για την εταιρεία, αφήνοντας ωστόσο αιχμές ότι η οικογένεια Λαουτάρη ενισχύει τους ανταγωνιστές. Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2008 αποφασίζει να βάλει τέλος στην συνδιοίκηση της Ατλάντικ, για να ακολουθήσει ένα μήνα αργότερα η οικογένεια Λαουτάρη αμφισβητώντας ξανά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2007.

Φτάνοντας στο 2009, η οικογένεια Λαουτάρη που σήμερα διατηρεί ποσοστό πέριξ του 20% στην Aτλάντικ αναζητά νέα δίοδο αφού «και η συνεργασία της ΕΜΠΡΟ με την Carrefour-Μαρινόπουλος δεν έφερε τα επιθυμητά οφέλη».

Έτσι, πορεύεται μοναχικά πλέον επιμένοντας στην επαρχία, όπου διατηρεί 20 καταστήματα GL (από τα λατινικά αρχικά του ιδρυτή της) και σχεδιάζει την δημιουργία τουλάχιστον ακόμα τριών μέσα στο 2010, τα οποία θα είναι και εκτός Εύβοιας. «Έχουμε διαφορετική λογική από τις μεγάλες αλυσίδες. Στηρίζουμε την τοπική οικονομία προωθώντας την ελληνική παραγωγή», σημειώνει ο κ. Λαουτάρης τονίζοντας ότι τα ξένα προϊόντα στην αλυσίδα GL δεν αποτελούν πάνω από το 22-23% της συνολικής γκάμας των προϊόντων της.

Στόχος για το 2010, εκτός από την επέκταση του δικτύου καταστημάτων και για την οποία θα δαπανηθούν περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, είναι η ενίσχυση των private label προϊόντων της εταιρείας ώστε μέχρι τα τέλη του 2010 να αποτελούν το 20% των πωλήσεων της. Τα κέρδη εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τα 900 χιλ. ευρώ, ενώ και οι πωλήσεις θα κινηθούν ανοδικά, ξεπερνώντας τα 32 εκατ. ευρώ του 2008.