Ο Οικονομολόγος, Γιώργος Μητροπέτρος εκφράζει την άποψή του στο παρακάτω άρθρο του για τις κινήσεις της Υπουργού, Λ.Κατσέλη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν στην οικονομία και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.  

Μια μεγάλη νίκη πέτυχε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς και πολύ να παιχτεί από τα Μ.Μ.Ε. ή μάλλον προσωποποιήθηκε στην Υπουργό Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη η οποία ήταν η προμετωπίδα αυτής της σύγκρουσης.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΑΝ για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών των επιχειρήσεων και μάλιστα όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, έχει φέρει σε σημείο… βρασμού τις παρασκηνιακές εξελίξεις και διεργασίες στο τραπεζικό και πολιτικό σύστημα.

Οι τραπεζίτες όχι μόνο δεν ήθελαν συγκεκριμένες διατάξεις του Νομοσχεδίου αλλά ήθελαν την οριστική απόσυρσή του ώστε να επανέλθει, δήθεν πιο αργά αλλά βέβαια κουτσουρεμένο και κομμένο στα μέτρα τους.

Στη πρώτη φάση του ανελέητου αυτού πολέμου οι τραπεζίτες πίεζαν ασφυχτικά την Υπουργό Οικονομίας ώστε να διαγράψει επίμαχα άρθρα τα οποία αφορούσαν τις ενήμερες οφειλές των επιχειρήσεων. Όταν είδαν πως δεν υπάρχει έδαφος , τότε επιστράτευσαν όλα τα μέσα ακόμα και την Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να πιέσει συνολικά την Κυβέρνηση με διαρροή επιστολής προς την Κυβέρνηση η οποία αναφερόταν στις επίμαχες ρυθμίσεις.

Βέβαια, ακόμα και την τελευταία στιγμή, πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου με πλαγιομετωπικές παρεμβάσεις ακόμα και σε «ευάλωτα» Κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν για το τελικό χτύπημα.

Επιστρατεύτηκε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να γνωμοδοτήσει κατά του Νομοσχεδίου, λέγοντας πως μπορεί αυτό να είναι πρόκριμα και για άλλες χώρες και χάσουν έτσι την απόλυτη επιρροή στις επιχειρήσεις , στους πολίτες αλλά και στις Κυβερνήσεις, τους κοπεί δηλαδή λίγο ο οικονομικός «τσαμπουκάς».

Μάταια όμως, η Υπουργός, προς τιμή της, δεν έκανε πίσω, παρά τις ήπιες παραινέσεις από παράγοντες της Κυβέρνησης και το νομοσχέδιο έγινε Νόμος του κράτους, με αυξημένη πολιτική αλλά πρωτίστως κοινωνική συναίνεση.

Οι παραγωγικές τάξεις, όποιας απόχρωσης και να ήταν, στήριξαν αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια, πρόκριμα για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την παρέμβαση του οποίου ήρθησαν και οι τελευταίες επιφυλάξεις.

Ήταν πράγματι, μια μεγάλη νίκη της Υπουργού, του Πρωθυπουργού αλλά και συνολικά της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε.

Παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες που ζούμε, κάθε πράξη , κάθε απόφαση η οποία λαμβάνεται προς όφελος του πολίτη , της επιχείρησης, του επαγγελματία πρέπει να στηρίζεται και να αναγνωρίζεται, ώστε η ηθική αυτή δικαίωση να είναι μοχλός για νέες πρωτοβουλίες προς όφελος του λαού και του τόπου.

Μπράβο, και πάντα τέτοια, στο ζοφερό τοπίο, η επιβράβευση δεν είναι κολακεία, είναι υποχρέωση, σε αυτούς που τα βάζουν με τα τραπεζο…μάχαιρα και νικάνε, είναι επιβράβευση των πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν και ψήφισαν το Νόμο για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών των επιχειρήσεων είναι αναγνώριση στις κοινωνικές και επιχειρηματικές ενώσεις που αναφανδόν τάχθηκαν υπέρ των ρυθμίσεων.

Το τελικό συμπέρασμα από αυτήν την μάχη είναι ένα. Όταν ένα μέτρο είναι προς όφελος της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού, μπορεί να κάμψει ακόμα και το ανελέητο πόλεμο του πιο συγκροτημένου αλλά και δυνατού παγκόσμιου «lobby» των Τραπεζιτών.

Επίσης είναι μήνυμα προς… «ναυτιλομένους» , Υπουργούς και λιγόψυχους Κυβερνητικούς παράγοντας, ότι ο Πρωθυπουργός, δεν παίζει, δεν χρωστάει σε κανένα και τολμά, ας το λάβουν το μήνυμα όλοι, θα΄ναι προς όφελος μίας χρηστής και ουσιαστικής Κυβερνητικής θητείας. Η Λαϊκή εντολή που έλαβε το ΠΑΣΟΚ για να βγάλει από την οικονομική και κοινωνική κρίση την Χώρα είναι νωπή. Με τέτοιες πρωτοβουλίες και αποφάσεις ναι, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρει.!

Γιώργος Δ. Μητροπέτρος

Οικονομολόγος

Πρώην Πρόεδρος του 9ου Π.Τ. του Ο.Ε.Ε.