Στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στον Καναδά μέχρι και στη μακρινή Αυστραλία οι απόδημοι Ελληνες συγκροτούν αυτή την «άλλη Ελλάδα» που αριθμεί περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια άτομα. Ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους Έλληνες μεγιστάνες είναι ο Ευβοιώτης Τζορτζ Μ. Μάρκους.

Ο Τζορτζ Μ. Μάρκους είναι Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος, συνιδρυτής και πρόεδρος της Marcus & Millichap και της Essex Property Trust. Με προσωπική περιουσία που υπερβαίνει τα 2 δισ. δολάρια, θεωρείται ο βασιλιάς του real estate με έμφαση στα εμπορικά ακίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμφωνίες της Marcus & Millichap των τελευταίων ετών ανέρχονται σε 86,3 δισ. δολάρια, ενώ μόνο πέρυσι έφτασαν τις 12.272 περιπτώσεις ακινήτων για ιδιωτικούς και θεσμικούς επενδυτές. Στις συναλλαγές συμπεριλαμβάνονται εμπορικά κέντρα, γραφεία και βιομηχανικά κτίρια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, κατοικίες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, γήπεδα γκολφ κ.ά.

Ο Μάρκους ανήκει στους υποστηρικτές και χρηματοδότες των Δημοκρατικών και προσωπικά του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Γεννημένος ως Γεώργιος Ματθαίος Μουτσινάς το 1941 στην Εύβοια, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ σε ηλικία μόλις 4 ετών. Εγκαταστάθηκαν στο Ποτρέρο Χιλ του Σαν Φρανσίσκο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Οικονομικά στο San Francisco State University (SFSU) σε μόλις δυόμισι χρόνια.

Το 1971 ίδρυσε μαζί με τον Γουίλιαμ Μίλιτσαπ ίδρυσε τη Marcus & Millichap, αναλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου της. Η εταιρεία που ξεκίνησε από ένα γραφείο στην Καλιφόρνια και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 80 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά επικεντρώνεται στη μεσιτεία επενδύσεων και παρέχει υπηρεσίες χρηματοδότησης τόσο σε αγοραστές όσο και σε πωλητές, ενώ αναγνωρίζεται πλέον ως μία από τις κορυφαίες του κλάδου στις ΗΠΑ.

Ο Μάρκους είναι επίσης πρόεδρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Essex Property Trust, πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα (REIT), με έδρα στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας. Η Essex αναπτύσσει κοινότητες διαμερισμάτων σε περιοχές των δυτικών ακτών. Ο ίδιος και η σύζυγός του Τζούντι το 2008 ίδρυσαν τη National Hellenic Society, ενώ έχουν προχωρήσει σε μεγάλες δωρεές για πανεπιστημιακά ιδρύματα και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 είναι συνιδιοκτήτες των δημοφιλών εστιατορίων «Evvia» στο Πάλο Αλτο και «Kokkari» στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News