Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου στην Καθημερινή της Κυριακής, με πέντε εκατομμύρια ευρώ εξαγοράστηκε η εταιρεία Δ. Κελαηδίτης και ΣΙΑ κατά την διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, ενώ τα χρέη της εταιρείας είναι περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια ευρώ.

Αμφιτρίτη Αλημπατέ - Υποψήφια Δήμαρχος Ερέτριας
Ο λόγος είναι για τη μεγαλύτερη επιχείρηση λευκού κρέατος της Εύβοιας «Δ. Κελαηδίτης και ΣΙΑ», που βρίσκεται σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Την ημέρα της εκδήλωσης στην Αμάρυνθο παραδόθηκαν στον ειδικό εκκαθαριστή δύο προσφορές, 5 και 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από δύο εταιρείες. Η εταιρεία που έδωσε τη μεγαλύτερη προσφορά είχε ιδρυθεί μόλις μία εβδομάδα πριν από την πρόσκληση διενέργειας του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο επιμελητήριο της Χαλκίδας.
Η προσφορά της εταιρείας αυτής καλύπτει την αξία του ενεργητικού (ακίνητα, εγκαταστάσεις, εννέα χοιροτροφικές μονάδες, τέσσερις πτηνοτροφικές μονάδες, τρεις κτηνοτροφικές, δύο μονάδες ζωοτροφών, μονάδα σφαγής και τυποποίησης κρέατος, μεταφορικά μέσα και εργαλεία και κυκλοφορούν ενεργητικό 1,3 εκατ. ευρώ), κατά τα άρθρα της παλιάς προ πτωχευτικής διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο η εκκαθάριση της «κακής» ΑΤΕ ελπίζει να εισπράξει 1,7 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα το Δημόσιο. Οι ενέγγυοι δανειστές προσεγγίζουν τις 6.500, ενώ το ΙΚΑ δεν είναι ενέγγυο. 
Πηγές κοντά στην εκκαθάριση δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το χρέος προς το ΙΚΑ, ενώ πηγές του ΕΦΚΑ ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι αυτό ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο οργανισμός δηλώθηκε στη λίστα των πιστωτών.
Τα χρέη αυτά κληρονομήθηκαν από τη επόμενη γενιά των επιχειρηματιών το 2015. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην επιχείρηση, έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να ρυθμιστούν, χωρίς το ΙΚΑ να αποδέχεται τις προτάσεις. Οι νομικοί παραστάτες του ΙΚΑ προσπάθησαν, με βάση μια παλαιότερη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, να αποδείξουν ότι οι διάδοχοι του επιχειρηματία που είχε δημιουργήσει τα χρέη ευθύνονται έναντι του ΙΚΑ. Το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιδρύματος. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του ΙΚΑ δημιουργήθηκε πριν από το 2000 και μετά την κρίση των πουλερικών το 2007.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ισολογισμού της, η εταιρεία εμφανίζει υποχρεώσεις 40 εκατ. ευρώ. Πηγές της αγοράς κρέατος αναφέρουν ότι οι πλειοδότες είναι στο περιβάλλον των παλαιών μετόχων, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τη μετοχική σύνθεση της παλιάς εταιρείας ούτε από τα στοιχεία του νέου πλειοδότη. Οι κληρονόμοι εξάλλου του επιχειρηματία που δημιούργησε τα χρέη κληρονόμησαν τις μετοχές τους με το ευεργέτημα της απογραφής (σ.σ. το ενεργητικό). Ταυτόχρονα ο πλειοδότης έχει εγγυηθεί στους 102 εργαζομένους τη συνέχιση της απασχόλησής τους με όλα τα προνόμια που είχαν, ενώ έχει προβλέψει ένα ποσό 800.000 ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων.
Ο Γ. Κελαηδίτης το 2015 σε μια συνέντευξή του, είχε πει ότι η εταιρεία ήταν σε κακή κατάσταση επειδή δανειζόταν «με ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ, που έφθαναν το 30% και 35% επί σειράν ετών, κάτι που οδήγησε σε κατάσταση που δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εμείς αποφασίσαμε να μην το βάλουμε κάτω χωρίς να ρευστοποιήσουμε το ζωικό κεφάλαιο, αλλά με ίδιο ΑΦΜ…».
H εταιρεία προχώρησε σε δύο αιτήσεις εξυγίανσης, η πρώτη το 2015 και η δεύτερη ένα χρόνο αργότερα, ενώ τον Μάιο του 2017, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας ενέκρινε την ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία. Ταυτόχρονα, το Πρωτοδικείο διέταξε την αναστολή όλων των ατομικών διώξεων, καθώς και πιθανών μέτρων διοικητικής εκτέλεσης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.