Πολλοί είναι αυτοί που έχουν επισκεφθεί το Φρούριο του Καράμπαμπα στη Βοιωτική ακτή της Χαλκίδας, λίγοι όμως είναι αυτοί που ξέρουν ότι περιμετρικά του Κάστρου υπάρχει μονοπάτι που προσφέρει μία άλλη όψη του κάστρου αλλά και μαγευτικές εικόνες της Χαλκίδας και του Ευβοϊκού.

Πρόκειται για μία διαδρομή σε χωμάτινο μονοπάτι ανάμεσα σε πεύκα και αγριολούλουδα, αρκετά εύκολη ακόμα και για παιδιά. Το σύνολο της διαδρομής (η περίμετρος του κάστρου) είναι μόλις 600 μέτρα.

Κάστρο Καράμπαμπα - Χαλκίδα

Κάστρο Καράμπαμπα – Χαλκίδα

Πως θα φτάσετε

Τα σημεία από όπου μπορείτε να ξεκινήσετε  τη διαδρομή είναι τρία. Το πρώτο βρίσκεται αριστερά της εισόδου του Κάστρου το οποίο είναι και αυτό που σας προτείνουμε.

Για να φτάσετε εδώ είτε ανεβαίνετε με το αυτοκίνητο μέχρι εκεί όπου υπάρχει και χώρος για να παρκάρετε ή μπορείτε με σημείο εκκίνησης την παλιά γέφυρα, να συνεχίσετε πίσω από το Λιμεναρχείο, να περπατήσετε τα στενά όπου έζησε ο Σκαρίμπας.

Οδός Ιωάννη Σκαρίμπα

Οδός Ιωάννη Σκαρίμπα

Εκεί που τελειώνει ο δρόμος να ακολουθήσετε το πέτρινο διαμορφωμένο ανηφορικό μονοπάτι ανάμεσα στα πεύκα και τα φραγκόσυκα

Μονοπάτι στην σκιά των πεύκων προς το Κάστρο του Καράμπαμπα

Μονοπάτι στην σκιά των πεύκων προς το Κάστρο του Καράμπαμπα

Φραγκόσυκα

Φραγκόσυκα

μέχρι την κορυφή και τον τάφο του μπαρμπα-γιάννη, ακριβώς μπροστά από το Κάστρο.

Ο τάφος του Γιάννη Σκαρίμπα με θέα την αγαπημένη του Χαλκίδα

Ο τάφος του Γιάννη Σκαρίμπα με θέα την αγαπημένη του Χαλκίδα

Η διαδρομή αυτή παρόλο που είναι μόλις 500 μέτρα, είναι ανηφορική και με σκαλοπάτια σε κάποια σημεία οπότε μαζί με τα υπόλοιπα 600 μέτρα της περιμέτρου του Κάστρου, την βόλτα εντός του κάστρου και την επιστροφή μας κάνουν περίπου 2 χλμ. που αν και δεν είναι πολλά, δεν θα τα κάνετε χωρίς να ιδρώσετε.

Εναλλακτικά μπορείτε από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, να προχωρήσετε παραλιακά 300 περίπου μέτρα στην Λεωφόρο Μακαρίου (στο ύψος του Ξενοδοχείου Χαρά) και να ανεβείτε από τις σκάλες ή και μέσα από το αλσύλιο μερικά μέτρα ακόμα πιο κάτω.

Τα σκαλοπάτια στον λόφο της Κανήθου οδηγούν προς το Φρούριο του Καράμπαμπα

Τα σκαλοπάτια στον λόφο της Κανήθου οδηγούν προς το Φρούριο του Καράμπαμπα

Η διαδρομή

Ξεκινήστε λοιπόν αριστερά της εισόδου του Κάστρου και περιμετρικά του τείχους (στη φορά των δεικτών του ρολογιού) ακολουθόντας το χωμάτινο μονοπάτι.

Κάστρο Καράμπαμπα - Χαλκίδα

Κάστρο Καράμπαμπα – Χαλκίδα

Σε λίγα μέτρα αριστερά σας θα έχετε μία πανοραμική θέα της Χαλκίδας και του Νότιου Ευβοϊκού. Από τη συνοικία του Κάστρου με την Αγία Παρασκευή, τον ανακαινισμένο Αλευρόμυλο Δήμητρα και τη Σχολή Πεζικού, το εμπορικό Λιμάνι της Χαλκίδας και τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο μέχρι την Αγία Μαρίνα, την Υψηλή Γέφυρα και τα Τσιμέντα Χαλκίδας.

Απαράμιλλη θέα του Νότιου Ευβοικού

Απαράμιλλη θέα του Νότιου Ευβοικού

Προχωρώντας λίγα μέτρα ακόμα πλησιάζετε τον επιβλητικό δυτικό προμαχώνα του Κάστρου. Κοιτάζοντας προσεκτικά τα τείχη του Κάστρου ίσως παρατηρήσετε και αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν προέλθει από παλαιότερες κατασκευές (ίσως και αρχαιοελληνικές) και χρησιμοποιήθηκαν σαν οικοδομικό υλικό από τους Οθωμανούς.

Όταν πια θα είστε στο πίσω μέρος του Δυτικού Προμαχώνα θα έχετε ολοκληρώσει στην ουσία την μισή διαδρομή αφού θα βρίσκεστε πια ακριβώς απέναντι από εκεί που ξεκινήσατε (την «μπροστά» όψη του Κάστρου). Αυτά τα δύο σημεία – ανατολικός με δυτικός προμαχώνας – είναι και η μεγαλύτερη διάσταση του Κάστρου αφού τα χωρίζει απόσταση περίπου 240 μέτρων.

Τώρα πια η θέα είναι διαφορετική αφού μπορείτε να δείτε το όρος Χτυπά και τμήματα των συνοικιών Οντάθι, Άγιος Νεκτάριος, Ξυρόβρυση και Κανήθου ανάμεσα στα πεύκα.

Όρος Κτυπάς και Οικισμός Οντάθι από το Κάστρο του Καράμπαμπα

Όρος Κτυπάς και Οικισμός Οντάθι από το Κάστρο του Καράμπαμπα

Συνεχίζοντας το μονοπάτι περιμετρικά των τειχών θα βρείτε την δεύτερη είσοδο του Κάστρου (την βόρεια). Η συγκεκριμένη είσοδος είναι μόνιμα κλειστή και η είσοδος στο κάστρο επιτρέπεται μόνο από την μπροστά «κύρια» νοτιοανατολική είσοδο.

Η νότια πύλη του Κάστρου του Καράμπαμπα

Η βόρεια πύλη του Κάστρου του Καράμπαμπα

Πλέον πλησιάζετε στον Δυτικό Προμαχώνα όπου και τελειώνει το χωμάτινο μονοπάτι και ξεκινάει ο δρόμος, ουσιαστικά στο σημείο από όπου ξεκινήσατε.

Τώρα μπορείτε να ολοκληρώσετε τον περίπατο σας εξερευνώντας και το εσωτερικό του Κάστρου όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία αλλά και έκθεση  στο Δυτικό Προμαχώνα όπου στο εσωτερικό του φιλοξενούνται εκθέματα από διάφορες ιστορικές περιόδους της Χαλκίδας μεταξύ των οποίων και Παλαιοχριστιανική, Μεσοβυζαντινή, Φράγκικη και Οθωμανική.

Μην παραλείψετε να ανεβείτε τόσο στον Δυτικό όσο και στον Ανατολικό – όπου υπάρχουν και δύο κανόνια- Προμαχώνα του Κάστρου, για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα και να βγάλετε φωτογραφίες.

Το Κάστρο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας από 8 το πρωί μέχρι και 3 το μεσημέρι.

Εναλλακτικές διαδρομές

Εναλλακτικά της διαδρομής που σας προτείναμε υπάρχουν άλλα δύο σημεία εκκίνησης. Το πρώτο είναι δεξιά του ανατολικού Προμαχώνα (στη «μπροστά» όψη του Κάστρου) κάνοντας ουσιαστικά την διαδρομή αντίθετα.

Το δεύτερο είναι από τον Δυτικό Προμαχώνα όπου μπορείτε να φτάσετε πάλι με το αυτοκίνητο. Αφού στρίψετε αριστερά στην πινακίδα που γράφει φρούριο ανηφορίζοντας την οδό Δεληγιάννη, στο τέλος του δρόμου δεν κάνετε αριστερά όπως πηγαίνει ο δρόμος αλλά συνεχίζεται ευθεία χρησιμοποιώντας τον τσιμεντένιο δρόμο που ανεβαίνει το λόφο. Μετά από λίγα μέτρα μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο και να ξεκινήσετε την διαδρομή σας.

Διαβάστε την ιστορία του Κάστρου του Καράμπαμπα.

Ακολουθείστε μας στο Google News