Στη Χαλκίδα, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου, δεσπόζει το άγαλμα του Ηρακλή Γαζέπη, μιας σημαντικής ιστορικής μορφής της Χαλκίδας. Το επίθετο Γαζέπης, είναι Τουρκοαραβικό επίθετο που σημαίνει ατίθασος και οργισμένος.

Ο Ηρακλής Γαζέπης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1843 και ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του καθηγητή Γεώργιου Γαζέπη. Από το 1873 έως και το 1890 διετέλεσε δήμαρχος Χαλκιδέων εκλεγόμενος επί 4 συνεχείς περιόδους, αποτελώντας έως σήμερα τον μακροβιότερο Δήμαρχο Χαλκιδέων.

Εκτέλεσε πολλά δημοτικά έργα και ιδιαίτερα φρόντισε για την ύδρευση της πόλης. Στις ημέρες του ανεγέρθηκε η νέα Δημοτική αγορά, παρά τα τεράστια βάρη που είχε ο δήμος για τη Δημοτική Εκπαίδευση, τη Δημοτική Αστυνομία, τη συντήρηση του Νοσοκομείου. Πολλά χρέη απόρων δημοτών του πληρώνονταν από την ατομική του περιουσία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος άρχισε να κατασκευάζεται, περίπου το 1884, ο αμαξιτός δρόμος από τη Χαλκίδα προς την Αμάρυνθο.

Τον Αύγουστο του 1890 παραιτήθηκε από δήμαρχος και στις βουλευτικές εκλογές της 14 Οκτωβρίου 1890 εξελέγη βουλευτής. Χρέη δημάρχου μετά την παραίτηση του εκτελούσε ο πρώτος δημαρχιακός πρόεδρος Εμ. Χύμος.

Στη Χαλκίδα προς τιμήν του υπάρχει η οδός Ηρακλέους Γαζέπη. Η Ηρακλέους Γαζέπη τέμνει από τη μια την εμπορική οδό Κριεζώτου και πλαισιούμενη από εμπορικά καταστήματα, συναντά την οδό Πανίδου και τη Χατζοπούλου, όπου στη γωνία Γαζέπη και Χατζοπούλου υπάρχει το νοσοκομείο της Χαλκίδας. Η προέκταση της είναι η οδός Χαραλάμπους.

Παρόλο όμως το σημαντικό έργο που διατέλεσε ως Δήμαρχος Χαλκιδέων, το όνομα του συνδέθηκε, με την κατεδάφιση των τειχών της πόλης της Χαλκίδας.

Η κατεδάφιση των τειχών είχε ήδη υπογραφεί από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ το 1872, ενώ το 1884 μετά την άφιξη του στη Χαλκίδα, ο Χαρίλαος Τρικούπης οριστικοποίησε την απόφαση για κατεδάφιση του δίδυμου Ενετικού πύργου στη νησίδα του Πορθμού.

Επί Δημαρχίας του Ηρακλή Γαζέπη (1885-1887) κατασκευάσθηκε και η Δημοτική Αγορά, όπου μεταστεγάστηκαν τα ιχθυοπωλεία, ύστερα από την αριθ. 284/13-9-1906 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πέθανε στις 17 Αυγούστου 1899, αφήνοντας κληροδότημα 10.000 δραχμών για την ανακαίνιση του Δημοτικού Νοσοκομείου. Στον τάφο του, που βρίσκεται μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στο νεκροταφείο της πόλης, υψώνεται η προτομή του από λευκό μάρμαρο.

Δείτε όλους τους διατελέσαντες Δημάρχους Χαλκιδέων.

Πηγές:

1) Αμαλία Αν. Καραπασχαλίδου, “Χαλκίδα: Η προσωπογραφία της πόλης μέσα από την ειδική ονοματοθεσία της”, εκδότης TEC Σύμβουλοι Οργανισμών και Επιχειρήσεων Α.Ε.

2) Ευβοϊκή Εγκυκλοπαίδεια, τόμος Α΄, εκδόσεις Στέφανος Βασιλόπουλος.

Ακολουθείστε μας στο Google News