Ο φιλέλληνας Άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ, υπηρετώντας στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, άφησε την τελευταία του πνοή την 23η Απριλίου του 1915 σε ένα γαλλικό πλωτό νοσοκομείο που είχε αγκυροβολήσει στον όρμο τρείς μπούκες της Σκύρου. Στο προσκέφαλο του είχε ένα βιβλίο του Αριστοφάνη.

Ρούπερτ Μπρουκ, Άγγλος Φιλέλληνας Ποιητής

Ρούπερτ Μπρουκ, Άγγλος Φιλέλληνας Ποιητής

Στην πλατεία ανάμεσα στο Μουσείο Φαλτάϊτς και το Αρχαιολογικό Μουσείο, πέρα από την υπέροχη θέα στο Αιγαίο και στις Σκυριανές παραλίες, θα δείτε το άγαλμα του Ρούπερτ Μπρουκ να ατενίζει και αυτό την ομορφιά του Αιγαίου που τόσο αγάπησε.

Η θέα από την πλατεία της Σκύρου με το άγαλμα του Ρούπερτ Μπρούκ

Η θέα από την πλατεία της Σκύρου με το άγαλμα του Ρούπερτ Μπρούκ

Ο στενός του φίλος συνθέτης και πιανίστας, Γουίλιαμ Μπράουν, επέλεξε ως σημείο ταφής έναν ελαιώνα κοντά στον όρμο που είχαν αγκυροβολήσει. Εκεί ως σήμερα υπάρχει το μνημείο του.

«Ενθάδε κείται ο δούλος του Θεού, Ανθυπολοχαγός του Αγγλικού Ναυτικού, Ρούπερτ Μπρούκ».

Ο τάφος του Ρούπερτ Μπρουκ, στον όρμο 3 μπούκες στην Σκύρο

Ο τάφος του Ρούπερτ Μπρουκ, στον όρμο 3 μπούκες στην Σκύρο

Το μνημείο του Ρούπερτ Μπρούκ, βρίσκεται περίπου στα 30 λεπτά από την χώρα με αυτοκίνητο, στο νότιο τμήμα του νησιού όπου δεν υπάρχουν οικισμοί και προσβάσιμες παραλίες παρά μόνο μία ναυτική στρατιωτική βάση στον όρμο τρεις μπούκες όπου και απαγορεύεται η πρόσβαση.

Παρόλα αυτά αν το συνδυάσετε με ένα μπάνιο στην παραλία της Καλαμίτσας που βρίσκεται στην διαδρομή και μία επίσκεψη στα Σκυριανά Αλογάκια, αξίζει να επισκεφθείτε το μνημείο και να «γευτείτε» την γαλήνη του ελαιώνα που αποτέλεσε τον τελευταίο τόπο κατοικίας του Άγγλου ποιητή αλλά και την «αγριάδα» του τοπίου στην διαδρομή που σε τίποτα δεν θυμίζει το βόρειο τμήμα του νησιού.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Eviaportal για διακοπές στην Σκύρο.

Ακολουθείστε μας στο Google News