Το όνομα του Γεώργιου Κ. Παπαδημητρίου φέρει το γνωστό σε όλους μας Θέατρο στην πλατεία της Πυροσβεστικής.

Το Θέατρο Παπαδημητρίου έχει φιλοξενήσει λογιών και λογιών εκδηλώσεις αλλά και σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής -και όχι- μόνο σκηνής.

blank

Ποιος ήταν όμως ο Γεώργιος Κ. Παπαδημητρίου και γιατί το Θέατρο πήρε το όνομα του;

Ο Γεώργιος Κ. Παπαδημητρίου ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά του Κωνσταντίνου Δ. Παπαδημητρίου και της Φωτεινής Δαϊνάβα.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 23 Απριλίου του 1909. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και προς το τέλος της υπηρεσίας του έγινε και επιθεωρητής της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ήταν στη γωνία των οδών Χατζοπούλου και Έλλοπος, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο στη Χαλκίδα και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε, ως γραμματέας, στο Ειρηνοδικείο της Μήθυνας, στο νησί της Λέσβου. Μετατέθηκε, την 16 Ιανουαρίου 1941, στο Ειρηνοδικείο Σύρου και στη συνέχεια, αφού πέτυχε στις εξετάσεις του δικαστικού σώματος, την 21η Σεπτεμβρίου 1946, τοποθετήθηκε στο Ειρηνοδικείο Γαυρίου, στην Άνδρο.

Επόμενος σταθμός στην υπηρεσιακή του πορεία ήταν το Ειρηνοδικείο της Βέροιας.

Εκεί, μάλιστα, είχε και μία άλλη εξωδικαστική δραστηριότητα και εμπειρία.

Τοποθετήθηκε υπηρεσιακός Δήμαρχος του Δήμου Γιδά Ημαθίας (σημερινή Αλεξάνδρεια). Μετά τη θητεία του, οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας τον ανακήρυξαν την 3η Ιουνίου 1951, επίτιμο δημότη του δήμου τους.

Στις 31 Ιανουαρίου 1952 τοποθετείται στο Ειρηνοδικείο της Τρίπολης, λόγω έλλειψης Ειρηνοδίκη και στις 17 Φεβρουαρίου 1956, ως Πρωτοδίκης πλέον τοποθετείται στην Κομοτηνή αναλαμβάνοντας καθήκοντα ανακριτή.

Με Βασιλικό Διάταγμα, στις 18 Δεκεμβρίου 1957, μετατέθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και από τις 29 Απριλίου 1958, υπηρετεί ως Πρωτοδίκης Πειραιώς. Ως Πρόεδρος Πρωτοδίκων υπηρέτησε στη συνέχεια στη Σπάρτη.

Με Βασιλικό Διάταγμα στις 29 Απριλίου 1971 προήχθη, κατ επιλογήν, σε Εφέτη και τοποθετήθηκε αρχικά στην Πάτρα και στη συνέχεια στα Ιωάννινα.

Όμως το 1971, παρά την προαγωγή του, ήταν η τελευταία χρονιά που υπηρέτησε στο Δικαστικό Σώμα γιατί τη χρονιά αυτή παραιτήθηκε.

Τον λόγο της παραίτησής του, τον αποκάλυψε στενός συγγενής του, που βρίσκοταν την εποχή εκείνη στη Γερμανία και προς τον οποίο έστειλε μία επιστολή. Στην επιστολή αυτή, μεταξύ των άλλων, εξηγούσε ότι παραιτήθηκε, γιατί κάποιο απόγευμα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα-υπόδειξη από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο για να εκδώσει ευνοϊκή απόφαση υπέρ μιας εταιρείας οδοποιίας Αμερικάνικων συμφερόντων.

Ο Γεώργιος Κ. Παπαδημητρίου έφυγε από κοντά μας την 1η Σεπτεμβρίου 1984. Ένα μέρος της περιουσίας του (το σπίτι του που ήταν στην Κάντζα ή «Γλυκά Νερά» στην περιοχή προς Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος), το παρεχώρησε στο Δήμο Χαλκιδέων.

Το ποσό που εξασφάλισε ο Δήμος Χαλκιδέων από την πώληση του σπιτιού αυτού, συμπληρώθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου και διατέθηκε ώστε να μετατραπεί το παγοδρόμιο, που υπήρχε στην πλατεία Πυροσβεστικής σε Θέατρο.

Είναι το γνωστό μας πλέον «Θέατρο Παπαδημητρίου».

Τα εγκαίνια του Θεάτρου έγιναν, από το Δήμαρχο Χαλκιδέων, Στέλιο Μαργαρίτη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1994.

Από τότε μέχρι και σήμερα το Θέατρο αυτό εξυπηρετεί όλες, σχεδόν, τις πολιτιστικές και λοιπές δραστηριότητες της  πόλης καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας.

Ακολουθείστε μας στο Google News