Οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν επικρατήσει και οι Γερμανοί κατακτητές αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τις πόλεις που είχαν καταλάβει.

Σε αυτή την συγκυρία, της αποχώρησης δηλαδή των Γερμανών κατακτητών από την πόλη της Χαλκίδας, διαδραματίζεται η ανέκδοτη ιστορία στην οποία έγιναν μάρτυρες αρκετοί κάτοικοι της πόλης.

Ένα Γερμανικό πλοίο κατέφθασε στην Χαλκίδα για να απομακρύνει τις Γερμανικές δυνάμεις από την πόλη. Ο γερανός μετέφερε τα οχήματα και τον εξοπλισμό πάνω στο πλοίο και οι Γερμανοί στρατιώτες ολοκλήρωναν τις τελευταίες ετοιμασίες.
Τότε οι κάτοικοι της Χαλκίδας έντρομοι παρακολούθησαν τους Γερμανούς να δένουν με αλυσίδες πάνω στην γέφυρα της Χαλκίδας μία υποβρύχια δεξαμενή καυσίμων που είχαν σταθμευμένη στην Χαλκίδα
Εκείνη την εποχή η σύνδεση της Εύβοιας με την Στερεά γινόταν με την Ιταλική χειροκίνητη γέφυρα περιστρεφόμενη γέφυρα του 1896. Ο κόσμος δεν άργησε να καταλάβει τι επρόκειτο να συμβεί καθώς ένα γερμανικό πυροβόλο είχε στρέψει την κάννη του προς την δεξαμενή και την γέφυρα. Οι Γερμανοί προφανώς θέλοντας να καθυστερήσουν τις όποιες κινήσεις των συμμάχων είχαν σκοπό να κλείσουν τόσο το πέρασμα των πλοίων από τον πορθμό όσο και των οχημάτων από την Στερεά στην Εύβοια.
Η παρέμβαση του Γρηγόριου
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Γρηγόριος για μία ακόμα φορά παρενέβη και ζήτησε από τους Γερμανούς να μην προχωρήσουν στην ανατίναξη της γέφυρας. Την ίδια ώρα ένας νεαρός γεροδεμένος Χαλκιδέος με μία βαριά αρχίζει να χτυπά με δύναμη της αλυσίδες που κράταγαν δεμένη την δεξαμενή με τα καύσιμα πάνω στην γέφυρα.
Μετά από λίγο, οι αλυσίδες σπάνε και το ρεύμα παρασέρνει την δεξαμενή στο νότιο Ευβοϊκό όπου σύμφωνα με μαρτυρίες κατέληξε στο καρνάγιο του Χειμώνα όπου και παρέμεινε για πολλά χρόνια μετά την λήξη του πολέμου.
Πηγή: Μαρτυρίες Χαλκιδέων στο Eviaportal.gr