Ένα μνημείο του Β΄Παγκοσμίου πολέμου στην Εύβοια που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι παρόλο που το έχουμε συναντήσει ή αρκετοί από εμάς το συναντάμε και καθημερινά στο δρόμο μας, είναι ένα Ιταλικό πολυβολείο στην περιοχή Έξω Παναγίτσα Χαλκίδα και πάνω στο δρόμο Χαλκίδας – Αρτάκης.

Κυκλικό κτίσμα που προεξέχει λιγότερο από ένα μέτρο από το έδαφος και με μεγάλου πάχους μπετό για να προστατεύει την θέση και τους χειριστές της ακόμα και από βλήματα αρμάτων όπως αυτά που διέθεταν οι Βρετανοί.

Άννα Παππά

Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών Χαλκιδέων υπήρχε και ένα δίδυμο πολυβολείο στην απέναντι πλευρά του δρόμου (δεξιά του δρόμου από Χαλκίδα προς Αρτάκη) καθώς και ένα όρυγμα κατά μήκος του δρόμου με σκοπό να εμποδίσει την διέλευση αρμάτων από την βόρεια Εύβοια σε περίπτωση απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων.

Τέσσερις θυρίδες για πυροβόλο με μικρή οπή εσωτερικά που μεγαλώνει προς την εξωτερική πλευρά σε τραπεζοειδές σχήμα ώστε να προσφέρει την μέγιστη κάλυψη για το πυροβόλο και τους χειριστές αλλά και μεγάλη ακτίνα δράσης για το πυροβόλο.

Ιταλικό πυροβολείο Β παγκοσμίου πολέμου στην Χαλκίδα

Ιταλικό πυροβολείο Β παγκοσμίου πολέμου στην Χαλκίδα

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σημείο, αξίζει να σταθείτε για λίγα λεπτά, να παρατηρήσετε τα περιμετρικά “παράθυρα” για τα πολυβόλα και να μεταφερθείτε νοερά σε μία άλλη εποχή.

Πως να το γνωρίσουμε αφού σήμερα χρησιμεύει ως βάση για διαφημιστική πινακίδα παρακείμενης επιχείρησης, ενώ το σημείο είναι απεριποίητο και δεν υπάρχει και η παραμικρή σήμανση για την ιστορία του.

Το Ιταλικό Πυροβολείο στα αριστερά, στο δρόμο Χαλκίδας - Αρτάκης

Το Ιταλικό Πυροβολείο στα αριστερά, στο δρόμο Χαλκίδας – Αρτάκης

Ακολουθείστε μας στο Google News