Γυρίζοντας και γνωρίζοντας τις φυσικές ομορφιές της Εύβοιας, φτάσαμε και στο… “Αχ…λάδι”!!!

Η παραλία Φραγκάκη του Αχλαδίου, είναι απο τις ομορφότερες της Βόρειας Εύβοιας. Έχει μήκος περίπου 2Km και βρέχεται από το Αιγαίο. Μια πλάζ με άμμο και βότσαλα, και νερά γαλαζοπράσινα…. Το Αχλάδι απέχει 80 χλμ. από τη Χαλκίδα, δηλαδή ώρα διαδρομής περίπου 1 ώρα και 15.

Το Αχλάδι είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα σε Κοτσικιά και Αγία Άννα, σε χαμηλότερο υψόμετρο, και στην παραλία του υπάρχουν καφετέριες και μερικές ψαροταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι.

Ενώ οι λουόμενοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους έχοντας θέα τη Σκόπελο και το γαλάζιο του Αιγαίου και ακριβώς από πίσω τους πευκοδάσος. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εν τω μεταξύ η παραλία Φραγκάκη ενώνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με την παραλία Αγκάλης της Αγίας Άννας, και απαιτούνται μόλις 6 λεπτά για να διανύσεις με το αυτοκίνητο τη διαδρομή…

Το Αχλάδι είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο μέσα σε πευκόδασος και έχει περίπου 350 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Κατά την τουρκοκρατία η ιστορία αναφέρει ότι κάποιοι κυνηγημένοι τη σημερινή θέση του χωριού την είχαν ως καταφύγιο και έτσι άρχισαν σιγά-σιγά να χτίζουν το χωριό.

Στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να υπήρχαν και άλλοι οικισμοί παλαιότεροι, οι οποίοι σιγά-σιγά χάθηκαν, ενώ εμφανίζεται το Αχλάδι ως πολύ μεγάλο χωριό και μάλιστα το αμέσως επόμενο από την Αγία Αννα.

Ο Αλή Πασάς που ήταν ο ιδιοκτήτης της περιοχής είχε δώσει μια ραγδαία οικονομική άνοδο στην περιοχή και στις 35 οικογένειες που ζούσαν τότε εκεί. Όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την εξέγερση αυτών των οικογενειών κατά των Τούρκων, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες να σφαγιαστούν.
Η ιστορία και ο μύθος αναφέρουν πως οι οικογένειες κρύφτηκαν στο δάσος για να γλυτώσουν από τους Τούρκους, όμως το κλάμα ενός μωρού τους «πρόδωσε», με αποτέλεσμα να βρούν όλοι το θάνατο από τα χέρια των Τούρκων. Λέγεται πως είναι θαμμένοι κάτω ακριβώς από την Εκκλησία της Παναγίας στην παραλία του Αχλαδίου στην περιοχή Πρασίδι.

Επίσης, αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει σημαντικά ευρήματα όσον αφορά την πανίδα, όπου έχουν βρεθεί ιππάρια, τα οποία είναι μικρά άλογα αλλά και άλλα θηλαστικά, τα οποία χρονολογούνται ενός εκατομμυρίου χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ονομασία του χωριού δεν προέρχεται από το φρούτο «Αχλάδι». Αναφέρεται, πως οι πρώτοι κάτοικοι που ήταν από τη Λέσβο, το 1464 φτάνοντας στο χωριό της Εύβοιας, αναφώνησαν «Αχ….Λάδι!» από τη στέρηση που είχαν για το λάδι… και έτσι βγήκε η ονομασία του χωριού…

Ακολουθείστε μας στο Google News