Μία «εξωτική» παραλία στο κέντρο της Χαλκίδας.

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, ο χώρος που ανήκει στο λιμενικό ταμείο Χαλκίδας εκμισθώθηκε σε ιδιώτες και ξαναζεί τις δόξες του παρελθόντος.
Τοποθεσία
Η πλέον κεντρική και οργανωμένη παραλία της Χαλκίδας είναι η πλαζ Αστέρια στην Βοιωτική πλευρά της Χαλκίδας, λίγα μόλις μέτρα από την συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου.
Ακριβώς κάτω από το πράσινο δασύλλιο της Κανήθου και με θέα την παραλία της Χαλκίδας, είναι ένα από τα δύο πλησιέστερα σημεία στην παλαιά γέφυρα του Ευρίπου που μπορεί κάποιος να κολυμπήσει και όπου το φαινόμενο της παλίρροιας του Ευρίπου έχει την μέγιστη ισχύ του. Άλλωστε στα ρεύματα του Ευρίπου και στην συνεχή κυκλοφορία των νερών οφείλεται και η καθαρότητα των νερών παρόλο που είναι κοντά στο λιμάνι της Χαλκίδας.
Εξαιτίας της εύκολης πρόσβασης – απέχει μόλις 200 μέτρα από την συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου – αλλά και της πολύ καλής ομολογουμένως εκμετάλλευσης από τους ιδιώτες, η παραλία γεμίζει με κόσμο καθημερινές και Σαββατοκύριακα.
Η παραλία
Η παραλία είναι με άμμο (έχει λίγα φύκια και χαλίκια) και είναι αρκετά ρηχή, ιδανική για τις μικρότερες ηλικίες. Για να κολυμπήσετε θα χρειαστεί να πλησιάσετε τις σημαδούρες που είναι και το όριο για κολυμβητές και σκάφη αντίστοιχα.
Διαθέτει ομπρέλες και ξύλινες ξαπλώστρες με μαξιλάρες οι οποίες μάλιστα είναι χωρίς χρέωση – υπάρχει χρέωση μόνο για την κατανάλωση – αφού αποτελούσε όρο στην παραχώρηση της παραλίας.
Για όσους θέλουν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με την άθληση, η παραλία διαθέτει γήπεδο beach volley ενώ υπάρχει και χώρος για ρακέτες.
Φαγητό, ποτό, καφές
Η επιχείρηση Asteria Plage που εκμεταλλεύεται την παραλία λειτουργεί από το πρωί μέχρι και τα ξημερώματα και διαθέτει καφετέρια, μπαρ και εστιατόριο. Αν θα πιείτε το ποτό και τον καφέ σας ή θα απολαύσετε το φαγητό σας στις ξαπλώστρες ή στο μπαρ και το εστιατόριο είναι δική σας επιλογή.
Για να έχετε μία ιδέα του πόσο θα σας κοστίσει μία επίσκεψη σας για μπάνιο στην πλαζ αστέρια, το παγωμένο νερό κοστίζει ένα ευρώ και ο κρύος καφές τέσσερα. Οπότε για δύο ξαπλώστρες, την ομπρέλα και τους καφέδες σας θα χρειαστείτε εννέα ευρώ.
Σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται η πλειονότητα των καφέ, μπαρ και εστιατορίων της Χαλκίδας οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε κάτι που να ικανοποιεί τα δικά σας γούστα.
Πρόσβαση
Για αρκετούς Χαλκιδέους ή και επισκέπτες που έχουν επιλέξει κάποιο από τα κεντρικά ξενοδοχεία της Χαλκίδας, η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια αφού είναι μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα παραλιακά ξενοδοχεία της Χαλκίδας.
Για τους υπόλοιπους, περνάτε από Χαλκίδα την παλιά γέφυρα του Ευρίπου και αμέσως κάνετε δεξιά. Στα 150 μέτρα δεξιά υπάρχει ιδιωτικό πάρκινγκ που είναι και η είσοδος της πλαζ. Αρκετά πιθανό είναι να βρείτε και κάποια θέση στάθμευσης επί της παραλιακής λεωφόρου, κάτω από το αλσύλλιο (ακριβώς πάνω από την πλαζ) ή και μερικά μέτρα μετά την παραλία. Για όσους σταθμεύσουν μετά την πλαζ, η παραλία διαθέτει και δεύτερη είσοδο με σκαλάκια.
Και λίγη ιστορία
Απέναντι από την παραλία της Χαλκίδας και δίπλα στην πορθμό του Ευρίπου, θα κάνετε το μπάνιο σας σε ένα σημείο με αιώνες ιστορίας. Αν ήσασταν στο 1400, απέναντι θα βλέπατε τα τείχη της Ενετοκρατούμενης Χαλκίδας (Negroponte) ενώ μερικά χρόνια αργότερα θα ζούσατε στην πρώτη γραμμή την αιματηρή πολιορκία των Τούρκων και την άλωση της Χαλκίδας.
Στον 20ο αιώνα θα απολάμβανε το μπάνιο του στα ξύλινα λουτρά γνωστά και ως μπανιέρες της Χαλκίδας με ξεχωριστό χώρο για τους άνδρες και τις γυναίκες.
Σήμερα δυστυχώς πολύ λίγα έχουν μείνει που να μαρτυρούν την ιστορία της περιοχής με το εμβληματικό μέγαρο Κότσικα ακριβώς απέναντι από την πλαζ να είναι το σημαντικότερο από αυτά.
Ακολουθείστε μας στο Google News