Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία.

Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε περίπου 250 εκ των οποίων τα περίπου 200 ζουν στην Σκύρο. Είναι προστατευόμενο είδος.

Τα Σκυριανά Αλογάκια με δυσκολία ξεπερνάνε το ένα μέτρο σε ύψος

Τα Σκυριανά Αλογάκια με δυσκολία ξεπερνάνε το ένα μέτρο σε ύψος

Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματότυπος τους μοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το κεφάλι του είναι ιδιαίτερα όμορφο. Η χαίτη του είναι μακριά και πλούσια με ένα χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα.

Συγκριτικά με άλλα είδη αλόγων έχουν μεγάλη κοιλίτσα. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά, θυσανωτή και μακριά. Συχνά φθάνει ως τις οπλές οι οποίες είναι μικρές, σκληρές, συνήθως μαύρες και δεν χρειάζονται πετάλωμα. Χαρακτηριστικό τους οι τρίχες στις οπλές, τα λεγόμενα «φτερά». Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano, στην ελληνική: σκυριανό αλογάκι.

Τα Σκυριανά Αλογάκια είναι ιππεύσιμα από παιδιά (χαμηλού βάρους)

Τα Σκυριανά Αλογάκια είναι ιππεύσιμα από παιδιά (χαμηλού βάρους)

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το σκυριανό αλογάκι χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως poni λόγω της μικροσωμίας του (poni=μικρόσωμο άλογο), όμως η όποια ομοιότητα του με τα γνωστά μας poni της Βόρειας Ευρώπης σταματάει εκεί γι’ αυτό και η ακριβής αναφορά σε αυτό δεν είναι παρά «σκυριανό αλογάκι».

Που θα τα δείτε

Σκυριανά αλογάκια στην Καλαμίτσα

Σκυριανά αλογάκια στην Καλαμίτσα

Στον δρόμο προς την Καλαμίτσα (δύο χιλιόμετρα πάνω από την παραλία), θα βρείτε την Μάριον και τα πανέμορφα σκυριανά αλογάκια.

Η Μάριον θα σας ξεναγήσει και θα βοηθήσει τα παιδιά (το πολύ μέχρι 50 κιλά) να ιππεύσουν. Το κόστος είναι 5€ και τα χρήματα πάνε σε καλό σκοπό καθώς βοηθάς στην διάσωση του μοναδικού αυτού προστατευόμενου είδους.

Διακοπές στην Σκύρο

Πριν αρχίσετε να οργανώνετε το ταξίδι σας, διαβάστε το αφιέρωμα Διακοπές στην Σκύρο του Eviaportal.gr. Βρείτε Ξενοδοχεία και Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στη Σκύρο.

Πηγή:
Eviaportal.gr
Ένωση Mικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου (skyrianhorsesociety.gr)

Ακολουθείστε μας στο Google News