Ναός της Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγίτσα): Πρόκειται για σημαντικό βυζαντινό μνημείο, που βρίσκεται σε λόφο μέσα στην πόλη του Αλιβερίου. Στο χώρο βρισκόταν το παλιό νεκροταφείο. Τοποθετείται ιστορικά στο 1393, βάσει παλιάς κτητορικής επιγραφής. Είναι ένας μικρός μονόχωρος και καμαροσκέπαστος ναός τύπου βασιλικής, με ημιεξαγωνική αψίδα εξωτερικά. Η είσοδος είναι στη δυτική πλευρά. Εξωτερικά, πάνω από την είσοδο του δυτικού τοίχου υπάρχει κτιστή προεξέχουσα κόγχη, με αετωματική απόληξη. Η τοιχοποιία του μνημείου, που είναι συνηθισμένη αργολιθοδομή, ανάμεικτη με πλίνθους, παρουσιάζει αδιάσπαστη συνέχεια, γεγονός που φανερώνει ότι ολοκληρώθηκε σε μια χρονολογική περίοδο. Τα εντοιχισμένα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από την αρχαιότητα στο δυτικό και στο νότιο τοίχο δίνουν στην εξωτερική του εμφάνιση μια ιδιαίτερη λάμψη, η οποία είναι πιο εμφανής στη νότια πλευρά. Στο εσωτερικό του ναού ελαφρά οξυκόρυφο ενισχυτικό τόξο χωρίζει τον κυρίως ναό από το νάρθηκα. Το κτιστό τέμπλο που χωριζει το ιερό από τον κυρίως ναό είναι μεταγενέστερο. Ο ζωγραφικός διάκοσμος σώζεται σε πολύ κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα ελάχιστες τοιχογραφίες να διακρίνονται καθαρά.

Ναός του Αγίου Νικολάου: Πρόκειται για κτίσμα του 17ου αιώνα. Βρίσκεται μέσα στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Είναι μικρός μονόχωρος ναός, καμαροσκέπαστος. Η κόγχη του ιερού εξωτερικά είναι ημιεξαγωγική και έχει ένα μονόλοβο στενό παράθυρο. Το δάπεδο του ναού είναι πλακόστρωτο και κάτω από το ύψος του σημερινού εδάφους. Το τέμπλο και η αγία τράπεζα είναι κτιστά. Είναι τοιχογραφημένος στο σύνολό του, οι τοιχογραφίες όμως έχουν επιχριστεί με ασβέστη.

Θολωτός Τάφος:Ο τάφος του Κατακαλού αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Εύβοια. Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια του ομώνυμου οικισμού και σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τον κεντρικό οδικό άξονα Χαλκίδας – Κύμης. Η είσοδος στον τάφο γίνεται από δρόμο, μήκους 5,40 μ., του οποίου οι πλευρές είναι επενδυμένες με πλακαρούς αργούς λίθους μικρών διαστάσεων. Ο δρόμος καταλήγει στο στόμιο του τάφου, ύψους 1,65 μ. και πλάτους 0,80 μ., μέσω του οποίου γινόταν η είσοδος στη θόλο, που αποτελεί τον ταφικό θάλαμο. Το στόμιο καλύπτεται με λίθινο υπέρθυρο, στο οποίο ανοίγεται το χαρακτηριστικό ανακουφιστικό τρίγωνο. Η θόλος είναι κτισμένη από ντόπιο σχιστόλιθο κατά το εκφορικό σύστημα, έχει εσωτερική διάμετρο 5,30 μ. και σώζεται σε μέγιστο ύψος 4,70 μ. Ο τάφος βρέθηκε συλημένος και από το εσωτερικό του περισυνελέγησαν μόνο τα θραύσματα μιας μινύειας κύλικας, ενώ σε πιο πρόσφατες εργασίες καθαρισμού και υποστύλωσης του μνημείου βρέθηκαν όστρακα αγγείων και ένα χάλκινο νόμισμα.

Σπήλαιο: Ανατολικά του Αλιβερίου, δίπλα σε ποτάμι, βρίσκεται μικρό σπήλαιο με πολύ χαμηλή είσοδο. Υπάρχουν δύο μικρές αίθουσες που διατηρούν αρκετές επιχώσεις, ενώ σταλαγμιτικός διάκοσμος σχεδόν δεν υφίσταται. Στην επιφάνεια συλλέχθηκαν νεολιθικά όστρακα. Μερικά απ’ αυτά συγκολλήθηκαν και αποτέλεσαν τη βάση ενός μεγάλου πίθου που φέρει αποτύπωμα ψάθας. Γενικά η κεραμεική μοιάζει πολύ μ’ αυτήν από το σπήλαιο Σκοτεινή στον οικισμό Θαρρούνια.

Πύργος στο Ρίφι: Στη δυτική παραλία του Αλιβερίου στο χαμηλό βραχώδη λόφο Ρίφι, βρίσκεται αρχαίος πύργος και βυζαντινός ναός. Ο πύργος είναι τετράγωνος με πλευρά 9,10 μέτρων και στην ανατολική του πλευρά σχηματίζει ένα στενό άνοιγμα, που πιθανώς χρησίμευε ως πόρτα. Είναι χτισμένος με ασβεστόλιθους που έχουν καλή εφαρμογή μεταξύ τους και εξωτερικά έχουν τη γνωστή καμπυλότητα που χαρακτηρίζει τον 4ο αιώνα π.Χ. Σε λίγα μέτρα απόσταση από τον πύργο υπάρχουν ερείπια μικρής εκκλησίας διαστασεων 6,90×4,80 μέτρων που έχει κτιστεί αποκλειστικά από το οικοδομικό υλικό του αρχαίου πύργου.

Πύργος στη θέση Τροχάλα: Ενας άλλος αρχαίος πύργος βρίσκεται στη θέση Τροχάλα, στη βόρεια πλευρά του δρόμου Αλιβερίου – Χαλκίδας. Σώζονται καλά οι δύο γωνίες του, που αποτελούνται από τεράστιους λιθόπλινθους.

Ύψωμα Πλάτωμα: Λίγο πριν το Αλιβέρι και κοντά στο δρόμο Χαλκίδας – Αλιβερίου βρίσκεται το ύψωμα Πλάτωμα, όπου παλιότερα είχαν εντοπιστεί λείψανα προϊστορικής κατοίκησης. Στη νότια πλευρά του λόφου έχει λαξευτεί μέσα σε ασβεστόλιθο αρχαίος τάφος διαστάσεων 1,87×0,76 μέτρα. Γύρω από τον τάφο υπάρχουν κυκλικά λαξεύματα και λαξευμένοι αγωγοί νερού, που δείχνουν μια διαφορετική χρήση του μνημείου σε κάποια εποχή.

Αρχαίο λατομείο: Αρχαίο λατομείο μαρμάρου, βρέθηκε 300 μέτρα βόρεια του δρόμου Αλιβερίου – Βέλους, 4 χιλιόμετρα περίπου μετά το Αλιβέρι. Διακρίνονται κλιμακωτά επίπεδα και λαξευμένες βαθμίδες καθώς και ένας ημιλαξευμένος κίονας. Γύρω από το λατομείο υπάρχουν λαξεύματα στο βράχο καθώς και μία τραπεζιόσχημη διαμόρφωση, άγνωστης χρησιμότητας. Υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην περιοχή Αλιβερίου. Τα λατομεία αυτά πρέπει να λειτούργησαν στους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως αυτά της περιοχής Στύρων – Καρύστου.


Αυτό το κείμενο βασίζεται στο άρθρο Αλιβέρι από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Παραχωρείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του κειμένου κάτω από τους όρους της GNU Free Documentation License. Στην Βικιπαίδεια βρίσκεται ένας κατάλογος των συντακτών.

Ακολουθείστε μας στο Google News