Στην χώρα της Σκύρου δεσπόζει η μονή του Αγίου Γεωργίου, αγκιστρωμένη κυριολεκτικά πάνω στον βράχο κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο. Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ο Αϊ-Γιώργης ο Επανωτός, ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Νικηφόρο Φωκά και αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στη Σκύρο

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στη Σκύρο

Μπορείτε να φτάσετε σχετικά κοντά στην είσοδο της μονής και με το αυτοκίνητο αλλά εμείς θα σας συμβουλεύαμε να αδράξετε την ευκαιρία και να περπατήσετε στα γραφικά καλντερίμια ακολουθώντας την σήμανση που υπάρχει σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Για το πιο εύκολο κατέβασμα, μπορείτε να μην ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή αλλά να “χαθείτε” μέσα στα στενά με τα όμορφα σπίτια και τις ανθισμένες αυλές.

 

Μην αμελήσετε να βγείτε στην βεράντα ή και στα ταρατσάκια της μονής για να απολαύσετε την μοναδική θέα της Σκύρου αλλά και του αιγαίου.

Η θέα του αιγαίου από την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου

Η θέα του αιγαίου από την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου

Μία από τις πρώτες αναφορές της Μονής ανάγεται στο 1289 μ.χ. όταν αυτή μετατρέπεται σε μετόχι της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Από τον 15ο αιώνα αποκτά πανελλήνια ακτινοβολία.

Το μοναστήρι καταλαμβάνει σήμερα όλη την επιφάνεια του πρώτου επίπεδου του κάστρου. Τον μεσαίωνα περιοριζόταν στην νοτιοανατολική γωνία του χώρου, στον οποίο επίσης βρίσκονταν δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες. Επεκτείνεται σταδιακά από τον 17ο αιώνα όπως τεκμηριώνεται από αγοροπωλησίες μεταξύ μονής και ιδιωτών.

Η μονή όπως είναι σήμερα, έχει την μορφή της μεγάλης ανακαίνισης που έλαβε χώρα στις αρχές του 17ου αιώνα ενώ το τέμπλο της Εκκλησίας είναι του 1788 και είναι το τρίτο κατά σειρά καθώς τα προηγούμενα είχαν καταστραφεί.

Το καθολικό της ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού και χρονολογείται με επιγραφή μεταξύ των ετών 1.599 και 1.602 μ.χ.

Η βόρεια όψη του έφερε αρχικά πολλά ανοίγματα, τα οποία φράχθηκαν τον 17ο αιώνα, όταν προσκολλήθηκε σε αυτήν ο σημερινός νάρθηκας. Τον 18ο αιώνα ο νάρθηκας μεγαλώνει ενώ τον 19ο αιώνα κατασκευάζεται η μνημειακή σημερινή σκάλα της εισόδου.

Οι τοιχογραφίες του καθολικού χρονολογούνται στον 18ο αιώνα.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος της Σκύρου. Μάλιστα, σε ενετικά έγγραφα και χάρτες η Σκύρος αναφέρεται σαν Isola San Giorgio (νησί του Αγίου Γεωργίου).

Εσωτερικό Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στη Σκύρο

Εσωτερικό Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στη Σκύρο

Αν πετύχετε την μονή χωρίς πολύ κόσμο τότε ίσως σας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσετε και με τον ηγούμενο και μοναδικό μοναχό της. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την συγκλονιστική περιγραφή του για τον μεγάλο σεισμό του 2001 που προκάλεσε και τεράστια προβλήματα στο κάστρο αλλά και στην μονή.

«Ο μοναχός είχε μόλις ολοκληρώσει την ολονυκτία, ανήμερα της γιορτής του, όταν έγινε ο σεισμός. Μάλιστα καθώς οι μοναχοί επιθυμούν να φύγουν από την ζωή την μέρα της γιορτής τους, είχε ένα αίσθημα από πριν ότι θα ήταν η τελευταία φορά που λειτουργούσε. Καθώς είδε τις κολώνες του ναού να σχίζονται, θεώρησε ότι γινόταν η Δευτέρα παρουσία.

Εκκωφαντικός ήταν και ο θόρυβος από τα βράχια που έφευγαν και ως από θαύμα δεν κατέληξαν στην χώρα της Σκύρου όπου θα θρηνούσαμε θύματα.»

Σκέφτεσαι να επισκεφτείς την Σκύρο; Διάβασε εδώ περισσότερα για τα αξιοθέατα, την κουζίνα, τον πολιτισμό και τις παραλίες της Σκύρου.

Ακολουθείστε μας στο Google News